2022- 2023 Yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 03.09.2022 tarihli 31942 sayılı resmi gazete ile yürürlüğe girmiştir. İlgili tarife ile ortalama avukat ücretlerine ortalama %110 artış yapılmıştır. Avukatlık ücretleri her yıl Adalet Bakanlığının yayınladığı tarife ile belirlenmektedir. İlgili tarifede önemli noktalardan bir kaçı şöyledir:
- 2023 yılı büroda avukata sözlü danışma ücreti 1.200 TL olmuştur.
- 2023 yılı ağır ceza mahkemelerinde avukat ücreti 17.400 TL olmuştur.
- 2023 yılı asliye ceza mahkemelerinde avukat ücreti 9.200 TL olmuştur.
- 2023 yılı asliye hukuk mahkemelerinde avukat ücreti 9.200 TL olmuştur.
- 2023 yılı anonim şirket avukatlığı 8.300 TL olmuştur.
İlgili ücretler asgari tutar olup davanın zorluğu, taraf sayısının fazlalığı ve avukata göre farklılık göstermektedir. Tarifede geçen yıldan farklı olarak nispi tarifede ki miktar ve oranlarda değişmiştir.
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT), Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenmiş bir ücret tarifesidir. Bu tarife, avukatların müvekkillerine sundukları hukuki hizmetler için talep edecekleri asgari ücretleri belirler.
AAÜT, avukatların müvekkillerine belirli bir hizmet karşılığı talep edebilecekleri en düşük ücretleri belirler. Tarife, avukatlık mesleğini icra edenlerin dürüst, şeffaf ve adil bir şekilde çalışmalarını sağlar ve müşterilere hizmet alırken haklarını koruma amaçlıdır.
AAÜT, hukuki danışmanlık, dava takibi ve avukatlık hizmetlerinin diğer alanlarında talep edilebilecek asgari ücretleri belirler. Tarife, avukatların deneyim, uzmanlık ve niteliği gibi faktörler göz önünde bulundurularak belirlenir. AAÜT, her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından güncellenir.
Müvekkiller, AAÜT'ye göre belirlenmiş olan asgari ücretlerin üzerinde de avukatlara ücret ödeyebilirler. Ancak, avukatlar, AAÜT'nin belirlediği asgari ücretin altında bir ücret talep edemezler.
Sonuç olarak, AAÜT, avukatların müvekkillerine sundukları hukuki hizmetler için talep edecekleri asgari ücretleri belirleyen bir tarifedir. Bu tarife, avukatların dürüst, şeffaf ve adil bir şekilde çalışmalarını sağlar ve müvekkillere hizmet alırken haklarını koruma amaçlıdır.
Avukatlık asgari ücret tarifesi ile 2023 yılı avukat ücretleri birbirinden farklılık göstermektedir. Davanın zorluğuna göre asgari tarifeden uzaklaşılmaktadır. Bu sebeple çekişmeli boşanma davası, ceza davası gibi avukat ücretlerini öğrenmek için 2023 yılı avukat ücretleri konulu makalemizi ziyaret etmeniz gerekmektedir.
Avukatlık vekalet ücreti, avukatın bir hukuki işlemde veya davada sunduğu hizmetler için aldığı ücrettir. Bu ücretin hesaplanması, avukatlık mesleğinde belirli bir tarife veya formül kullanılmakta olup, ücretler avukatlık mesleğinin türüne, yapılan işin niteliğine ve karmaşıklığına, zaman ve emeğe göre değişkenlik gösterebilir.
Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan ve uygulanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, avukatlık hizmetlerinin verilmesi için belirlenen en düşük ücreti belirler. Bu tarife, avukatların sundukları hizmetlere göre farklı kategorileri ve her kategorideki hizmetlerin ücretlerini belirleyen bir liste içerir.
Avukatlar, belirli bir iş için ne kadar ücret alacaklarına dair müvekkillerine açık bir şekilde bilgi vermekle yükümlüdür. Bu nedenle, avukatlık hizmetlerinin başlamadan önce, taraflar arasında bir sözleşme imzalanır ve bu sözleşmede avukatlık vekalet ücretinin nasıl hesaplanacağı belirtilir.
Örneğin 2023 yılı çekişmeli boşanma davası avukat ücreti belirlenirken dava çok uzun sürdüğü için alt sınırdan uzaklaşılmaktadır. Aynı şekilde ceza mahkemelerinde ise 2023 yılı ceza avukatı ücretleri belirlenirken ağır ceza olması durumunda asgari tarifeden uzaklaşılmaktadır.
Genellikle avukatlık vekalet ücretleri, avukatların çalışma saatleri ve harcadıkları emeklere göre belirlenir. Özellikle uzun süren ve kompleks işlemler için avukatlar, saatlik ücret yerine projeye özel bir ücret belirlerler. Bununla birlikte, birçok avukat, bir davayı kazanma durumunda ek bir başarı ücreti talep eder.
Sonuç olarak, avukatlık vekalet ücreti, avukatların sunduğu hizmetin niteliği, karmaşıklığı, zaman ve emek gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle, avukatlık hizmetlerine başvurmadan önce, müvekkilin avukatla işbirliği yaparak, işin detayları ve fiyatlandırma konusunda açık bir şekilde konuşması önerilir.
Avukatlık ücretleri, avukatın sunduğu hizmetin niteliği, karmaşıklığı, zaman ve emek gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle, avukatların aldıkları ücret oranı % kaç olacağına dair kesin bir kural bulunmamaktadır.
Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, avukatlık hizmetlerinin verilmesi için belirlenen en düşük ücreti belirler. Şuan için bu oran %15'dir. Bu tarife, avukatların sundukları hizmetlere göre farklı kategorileri ve her kategorideki hizmetlerin ücretlerini belirler. Ancak bu tarife, avukatların belirleyebileceği maksimum ücretleri de sınırlamaz.
Özellikle uzun süren ve kompleks işlemler için avukatlar, saatlik ücret yerine projeye özel bir ücret belirlerler. Bu projeye özel ücret oranı, avukatın sunduğu hizmetin niteliğine ve karmaşıklığına göre değişkenlik gösterir.
Bir davayı kazanma durumunda ek bir başarı ücreti talep eden avukatlar da vardır. Bu başarı ücreti, genellikle davanın sonucuna ve kazanılan miktara bağlı olarak belirlenir.
Sonuç olarak, avukatların aldıkları ücret oranı % kaç olacağına dair tavana yönelik kesin bir kural bulunmamaktadır. Ancak avukatlar, sundukları hizmetin niteliği, karmaşıklığı, zaman ve emek gibi faktörlere bağlı olarak belirledikleri ücretlerini müvekkillerine açık bir şekilde bildirmekle yükümlüdürler.
2023 yılı CMK avukat ücret tarifesi belli olmuştur. CMK devlet tarafından görevlendirilen avukata denmektedir. Baroya kayıtlı avukatlar talep etmeleri halinde baronun sağladığı CMK listesine kaydolur. Bu listeye göre avukatlara görevlendirmeler gelir. Bu görevlendirmelerin ücreti hazine tarafından karşılanmaktadır. 2023 Yılı CMK avukat ücretleri
-Soruşturma aşaması CMK avukat ücreti: 1.447 TL,
-Asliye ceza mahkemesi CMK avukat ücreti: 2.481 TL
-Ağır ceza mahkemesi CMK avukat ücreti: 4.451 TL
-Çocuk mahkemelerinde CMK avukat ücreti 2.481 TL'dir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.