Toplumsal huzuru ve düzeni sağlamak ve insanlar arasında nispi bir eşitlik ortamı oluşturmak amacıyla hukuk kuralları oluşturulmuştur. Bu hukuk kurallarına uyulmadığı ya da hukuka aykırı işler yapıldığı takdirde de ceza kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda ceza toplum huzurunu bozan ve gayri hukuki işler sonucunda insanlara verilen bir yaptırım türüdür. Türk Anayasa Kanununda her suç için belirlenmiş bir ceza türü vardır. Bu cezalar işlenen suçun ağırlığına göre değişmektedir.
Ağır ceza davaları kanunda yer alan adam öldürme, kasten adam yaralama, rüşvet, belgede sahtecilik, zimmet terör propagandası yapma ve gasp gibi suçlara verilen cezadır. Ağır ceza davaları savcılık tarafından verilen iddianame ile açılır. Bu tür davalar genel olarak kamu davası türüne girmektedir. Ağır ceza davalarında şikayetçi olan ya da mağdur olan bir kişi var ise o kişinin şikayeti üzerine dava açılır, şikayetçi biri yok ise direkt savcılığa gelen ihbar üzerine dava açılır. Ağır ceza davaları genellikle ağır ceza mahkemelerinde ve Asliye ceza mahkemesinde görülür. Yeterli delil ve ispat var ise ona göre hüküm verilir. İspat ve delil yeterli değil ise takipsizlik kararı uygulanır.
Ağır ceza davalarına bakan avukatlara genel olarak ağır ceza avukatı denmektedir. Ağır ceza avukatı diğer avukatlara nazaran daha farklıdır. Çünkü ağır ceza avukatlarının suçluları savunduğu gibi bir algı oluşabilmektedir. Ağır ceza avukatı mahkeme süreci içerisinde suçlu görülen kişiyi savunmak ve delillerle suçsuzluğunu ispatlamakla görevlidir. Sanığın bir nevi hukuki vekilidir. Ancak görevini yaparken mesleğinin gerektirdiği etik kurallarına aykırı davranmaması gerekir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.