Ceza davaları, savcılığın iddianame ile suç işlemiş olduğu konusunda yeteri seviyede şüphesi bulunan şahıslar hakkında yargılama yapılması adına açtığı kamu davasına verilen isimdir. Mahiyeti her ne olursa olsun, bütün ceza davaları kamu davası şeklindedir. Çünkü savcılık koşulları var ise dava açmak zorundadır. Ceza avukatı ile ceza davalarına bakmak ile görevli olan genel mahkemeler aşağıdaki gibidir;
- Ağır ceza mahkemesi,
- Asliye ceza mahkemesi.
Ceza davalarının nasıl açılacağı işlenmiş olan suçun niteliğine bağlı olarak değişir. Şikayete bağlı olan suçlar, mağdur-müşteki-suçtan zarar görmüş kişi tarafından şikayet edilmedikçe savcılık bakımından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamamaktadır. Fakat, takibi şikayete bağlı olmayan bütün suçlar, savcılık açısından kendiliğinden soruşturulup, ceza davası açılmalıdır. Bu suçlar içerisinde savcılık şikayet ihbar, ya da diğer bir suretle suç işlendiğini öğrendiği anda kendiliğinden soruşturma açar, şikayetçi olmasa bile delilleri toplar.
Ağır ceza mahkemesinin görevindeki ceza davaları aşağıdaki gibidir:
Gasp,
Kasten cinayet suçu,
Sonucu nedeniyle ağırlaşmış yaralama,
Taksir ile ölüme sebep olma durumu,
İrtikap, Rüşvet, Zimmet,
Resmi belgelerde sahtecilik,
Nitelikli dolandırıcılık,
Hileli iflas,
Devletin organlarının saygınlığına ve egemenlik alametlerine karşı suçlar,
Milli savunmaya karşı,
Devlet sırlarına karşı casusluk ve suç durumu,
Anayasal düzene karşı suçlar,
Anayasal düzenin işleyişine karşı suçlar gibi suçların hepsi ağır ceza mahkemesinin görevinde olan ceza davalarıdır.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.