Evlilik bitliliğinin yürümesini mümkün görmeyen karı-kocanın boşanması gündeme gelir. Boşanma süreci, çiftler açısından son derece yorucu ve yıpratıcı bir süreç olabilmektedir. Çekişmeli boşanmalar bu anlamda zor geçmekte ve bazı davalar, 1,5-2 sene sürmektedir. Bununla beraber, çift her tür konuda, maddi ve maddi hususlarda bir mutabakata varmak suretiyle anlaşmalı boşanma yoluna gidebilirler. Bu süreç, çift için çok daha kolay ve sıkıntısız olmakta, çoğu zaman tek celsede bitmektedir.
Karı-kocanın bir an evvel boşanmak için aralarında anlaşması, süreci kısaltmaktadır. Çiftler, beraberce, anlaşmalı boşanma dilekçesi doldurarak, yetkili aile mahkemesine mahkemeye başvururlar. Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemelerinin olmadığı yerde bu davalara bakar. Gerekli şartlar yerine getirildiğinde, tek celsede boşanma gerçekleşir. Bu bakımdan, anlaşmalı boşanmanın, kişilerin tercih ettiği bir boşanma türü olması beklenir. Ancak bazı durumlarda bu mümkün olmaz.
Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için, bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar karşılanmazsa anlaşmalı boşanma davası açılamamaktadır. Boşanmaya karar vermiş olan, çiftin en az 1 yıl evli kalmış olması gereklidir. Daha kısa süre evli kalmış çiftler anlaşarak boşanamazlar. Çift, maddi ve manevi tüm hukuki koşullar ve sonuçları üzerinde mutabakat sağlanmış olmalıdır. İmzalanan protokolde, çiftin her konuda anlaştıkları yer almalıdır. Anlaşarak yapılan boşanma davalarında, her iki taraf davada hazır bulunmalıdır. Zira protokolde yazılan bilgileri doğrulamaları gereklidir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.