Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; Evliliğin sonlandırma davaları anlaşmalı olduğunda zor bir protokol işlenmemektedir. Türk Medeni kanunu üzerinden 166. Maddelere göre evliliğe ve taraflara karşı herhangi bir ihlal bulunmuyorsa, tarafların kendi özgün iradesiyle boşanmak istemeleri medeni kanunlarda yer almaktadır. Ancak kendi özgür iradeleri olduklarını belirtmeleri gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; protokol üzerinden tarafların kendi özgür iradeleriyle boşandıklarının anlaşılması için öncellikle asliye mahkemesine dilekçe vermeleri gerekmektedir. Bundan sonraki aşamada, tarafların mahkeme sürecinde her iki tarafın kürsüde bulunması ve hakimin sorularına doğru cevaplar vermesi gerekecektir. Nafaka, maddi ve manevi tazminat aynı zamanda çocuk velayeti için hakim her iki tarafa da sorular soracak ve aynı cevapları duyduğu takdirde boşanma davasının anlaşmalı ilerlemesini kabul edecektir. Özellikle dava süresinde tahdit ve zorlama olmadığının anlaşılması için hakim durum değerlendirmesi yaparak, şüpheli bir durumda tarafların teker teker mahkeme salonuna alınmasını da sağlayabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; hakim medeni hukuk çerçevesinde değerlendirme yapmakla yükümlüdür. Bu aşamada, boşanma davasının taraflar üzerinden neden açıldığı ve neden çözülmez olduğunu irdelemeyecektir. Hakimin görevi tarafların barışması ya da ayrılması değil, medeni hukuk üzerinden haklarının, özgürlüklerinin kanunlar ışığında sağlanmasıdır. Her iki tarafında özgür iradeyle boşandığından emin olması için taraflara sorular yöneltir, tehdit ve zorlama olmadığına emin olacak şekilde aile mahkemesi mercisinin gereğinin yerine getirilmesini sağlar. Aynı zamanda bu süreçte şahitlerinde yer alması gerekebilmektedir. Bunun için tarafların ailesinden ya da arkadaşlarından şahitlerinde olması sürecin hızlanmasında etkili olacak, boşanma avukatı da süreçte müvekkillerini bilgilendirecektir.
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; hakim sadece taraflara değil aynı zamanda boşanmak isteyen eşlerin şahitlerine de sorular yöneltecektir. Tutarsız konuşmalarını ve tarafların kendi aralarındaki anlaşmalarının kriterlerini öğrenmeye hakkı vardır. Bunun için şahitlere, tarafların ne zaman evlendiğini soracaktır. Aynı zamanda şahitlerin birbirleriyle olan ilişkilerini kendi gözlemleri üzerinden mahkemeye açıklamalarını talep eder. Bahsi olan evliliğin sorunlarının ne zaman başladığını ve tarafların bu sorunlara olan tepkilerinin neler olduğunu da inceleyerek, boşanmada herhangi bir tehdit ya da şantaj olmadığını öğrenerek, kanunlar üzerinden değerlendirme yapılmasını talep edecektir. Boşanma davasında tarafların ve şahitlerin beyanları da sürecin bir parçası olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; Boşanma davasında hakim bu soruları merak ettiği için değil, medeni hukuk ve kanunlar çerçevesinde evlilik kurumunun sonlandırılmaya değer olup olmadığını analiz etmek için sormaktadır. Özellikle evliliğin sahte olup olmadığı, evli kişilerin ayrıldıktan sonra karşılaşacağı kötü durumların olması, yönetmeliğe ters düşen durumların analiz edilmesi gerekmektedir.
Türk medeni kanununda evliliğin sonlandırılması için en az 1 yıl evli kalınması aynı zamanda her iki tarafında ilk 6 ay aynı evde yaşamış olması şartı bulunmaktadır. Bu durumun maddi ve manevi çıkarlar için değil, medeni hukuka giren ‘’Medeni hal’’ alanında değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Boşanma davasında her iki tarafın kendileri ve şahitleri dinlendikten sonra, ifadelerdeki çelişkiler ve tutarsız noktalar analiz edilir. Özellikle müvekkillerin mahkemede nasıl konuşması gerektiği, hakimin yanıltmadan kanunları bilerek davranması gerektiği üzerine avukata büyük bir görev düşmektedir. Velayet, nafaka ve mal mülk paylaşımı aşamasında aralarındaki paylaşımın yapılması, çocuğun menfaatinin değerlendirilmesi de önemlidir. Boşanma avukatı bu aşamada, mahkemede tarafların dillendirmeyi unuttuğu noktalara değinir, kanunlar üzerinden değerlendirmeler yapar aynı zamanda hakimin de tarafların neden boşanmak istediğini kanunlar üzerinden anlamasını sağlar. Şüphe ve tutarsızlıklar için önemli bir evredir.
Boşanma avukatı müvekkiline mahkemede olabilecek durumlar hakkında bilgi vermek zorundadır. Hakim boşanmanın bütün sebeplerinin mevcut olduğunu görmelidir. Karşı tarafın hataları ve yanlışları kanıtlanmalıdır. Aynı zamanda çocuk varsa onun bu sürece hazırlandığını bilmesi ve mahkemeye beyan edilmesi gerekmektedir. Evlilik sadece anne ve babanın iletişimi değil aynı zamanda çocuğunda haklarının olduğu bir kurumdur. Bu noktada boşanma avukatı bilgi verecek hukuk insansıdır.
Peki Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Gerekli Mi? Gelin öğrenelim.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.