Bilindiği gibi bir uyuşmazlığı mahkemelere taşımak taraflar açısından oldukça maliyetli ve taraflar açısından külfetli bir yoldur. Bu sebeple en ideal yol , tarafların karşılıklı olarak görüşmeleri ve anlaşarak uyuşmazlığı sonlandırmalıdır .Bu nokta da uyuşmazlıkların çözümünün en kolay yöntem olan mersin arabuluculuk ortaya çıkmaktadır. Arabuluculukta uyuşmazlığı yaratan taraflar, yine kendi kendilerine uyuşmazlığı sonlandırabilmekte ve çözüme katkı sağlayabilmektedirler.
Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlamaya çağlayan tarafsız üçüncü kişidir.
Arabulucu, bu süreçte karar veren kişi değildir. Hatta taraflara herhangi bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler. Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar.
Arabuluculuk İş kanunu uyarınca bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı - tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davaları kapsar. Ayrıca Türk Ticaret Kanunu 4. Maddesinde sayılan davalar ile diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat davalarını kapsar.
Evet zorunludur. Dava açarken yukarıda bahsedilen davalarda arabulucuya başvurmadan açmak ,davanın dava şartı yokluğu sebebiyle ret olmasına sebep olacaktır.
Arabuluculuk görüşmeleri sonunda tarafların anlaşmaya varmaları halinde üzerinde anlaşılmış olan hususların taraflar tarafından tekrar yargı konusu yapılması mümkün değildir.
Arabulucuda sonuçlanmış bir görüşmenin tekrar yargı konusu yapılabilmesinin tek istisnası tehdit , hile , cebir gibi taraf iradelerini sakatlayan bir olgunun var olup kanıtlanmasıdır.
Arabuluculuk sistemi genel mahkemelere göre çok daha masrafsız bir yöntemdir.Mahkemelerde olduğu gibi dava harcı, noter , bilirkişi gibi ek masraflar ile karşılaşılmamaktadır.
Arabulucu ücreti , taraflar arasında anlaşma sağlanması halinde arabuluculuk ücret tarifesi üzerinden hesaplama yapılarak , taraflar arasında eşit olarak ödenmektedir. Görüşme sonunda anlaşma sağlanamaması halinde ise iki saatten az görüşme süreleri Hazine tarafından karşılanacak , iki saatten fazla sürerek , süreyi aşan görüşme ücretleri ise taraflar arasında eşit olarak ödenecektir.
Zorunlu ve ihtiyari olmak üzere 2 çeşit arabuluculuk vardır. Zorunlu Arabulucuk , kanunlarca dava açılabilmesi için zorunlu tutulan ve dava şartı olarak karşımıza gelen arabuluculuktur. İhtiyari Arabulucuk ise , tarafların arabulucuya gitme zorunluluğu olmamasına rağmen , kendi iradeleri ile arabulucuya giderek edimlerini bir tutanak altına almasına denmektedir.
Hayır değil. Fakat arabuluculuk görüşmesi sonucunda bir çok tutanak , ibraname ve sözleşme hazırlanmaktadır . İlgili tutanaklar neticesinde ilgili uyuşmazlık bir daha yargı önüne getirilemeyecek duruma gelmektedir. Yani size tanınan hak tek bir hak olup , ilgili hakkın yanlış kullanması sonucunda , hak kayıpları yaşanacaktır. Bu sebeple konusunda uzman bir avukat ile yola çıkmakta fayda vardır.
Arabuluculuk görüşmesi sırasında avukat , alacağınızı hesaplayarak alacağınızı tam olarak almanızı sağlamaktadır.
Ayrıca avukat görüşme sonunda hazırlanan tutanakları titizlikle inceleyerek , hak kayıpları yaşamamanız adına ilgili tutanakları kontrol etmektedir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.