Asgari ücretleri 750 TL - 1.500 TL arası nafaka ödemektedir. Nafaka miktarı hakimin özgür hür iradesi ile tarafların ekonomik durumu, yaşam tarzları, ihtiyaçları ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak tayin edilir. Kanunda nafaka su şu kadar olur diye tek tek gösterilmemiştir. Kanun koyucu özel olarak 4.000 TL ile çalışan kişi şu kadar nafaka vermeli, 3.000 TL ile çalışan kişi şu kadar nafaka vermeli gibi bir ayrıntıya yer vermemiştir. Fakat her bölge de hakimlerin teamüle göre bir nafaka miktarı belirlemektedir. 2023 yılı itibariyle asgari ücret net 8.506 Türk Lirasıdır. Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Mersin ili için 8.500 TL maaş alan bir kişi 2023 yılı itibariyle 750 - 1.500 TL arası nafaka ödemesine hükmedilmektedir.
Yukarıda açıklandığı üzere kanun koyucu uygulamada 6000 TL, 7000, 8000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder gibi bir ayrıntıya girmemiştir. Fakat uygulamada bölgelere göre ortalama bir rakım söylemek mümkündür. Mersin ili için 10.000 TL maaş alan bir kişi 2023 yılı itibariyle 1.000-2.000 tl arası nafaka ödemesine hükmedilmektedir.
Mersin ili için 12.500 TL maaş alan bir kişi 2023 yılı itibariyle 1.200 - 2000 TL arası nafaka ödemesine hükmedilmektedir.
Mersin ili için 15.000 TL maaş alan bir kişi 2023 yılı itibariyle 1.200-2.000 TL arası nafaka ödemesine hükmedilmektedir.
Mersin ili için 20.000 TL maaş alan bir kişi 2023 yılı itibariyle 1000-3000 TL arası nafaka ödemesine hükmedilmektedir.
Nafaka miktarının hesaplanması gibi bir durum söz konusu değildir. Yukarıda açıklandığı üzere nafaka miktarı hakimin özgür iradesi ile belirlenmektedir. Yargıtay kararları uyarınca nafaka miktarının sınırlarının nasıl belirleneceği belirtilmiştir. Bu konuda Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2012/3-1344 ve 2013/517 sayılı kararı konuya açıklık getirmiştir. İlgili kararda:
"İştirak nafakası, çocuğun yaşı, eğitim durumu, günün ekonomik koşulları ile genel ihtiyaçlar ve ana babanın mali durumuna göre takdir edilir. Nafaka miktarının belirlenmesinde esas alınması gereken ister bakım ve barındırma, isterse okul, eğitim ve gelişme giderlerinin özenti ve aşırılığa kaçmadan doğru, makul ve gerçekçi sınırlar içinde kalmasına özen gösterilmesi toplumun ve çevrenin genel yaşam gelişim ve eğitim çizgisinin gözden uzak tutulması ve nihayet kişisel ve aşırı istekler ile toplumun lüks ve fantezi kabul edebileceği ihtiyaçlar için velayet kendisine bırakılmayan tarafın ağır yükümlülüklerine maruz bırakılmaması gerekmektedir."
Denilerek nafakanın neye göre hesaplanacağı, neye göre takdir edileceği belirtilmiştir.
Türk Medeni Kanunu uyarınca iştirak nafakası, yardım nafakası ve tedbir nafakası olmak üzere 3 çeşit nafaka bulunmaktadır. Yardım yoksulluğa düşen altsoy ve üstsoy için bağlanan nafaka türüdür. İştirak nafakası müşterek çocuklar için bağlanan nafaka türüdür. Tedbir nafakası ise gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mahkeme devamı süresince mahkeme bitene kadar tedbir amaçlı bağlanan nafaka türüdür.
Nafaka avukatı nafaka konusunda uzman boşanma avukatlarından oluşmaktadır. Hukuk büromuz yıllardır kazandığı tecrübe ile nafaka davaları konusunda uzman hale gelmiştir. Sizde aldığınız maaş ile ne kadar nafaka alacağınızı merak ediyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Peki gelir seviyesine göre ödenecek nafaka miktarlarını yazdık. Gelelim şimdi Ödenmeyen Nafaka İcra Takibi Nasıl Yapılır? konusuna...
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.