Avukatsız Boşanma Olur Mu?

Bugün sizlerle “Avukatsız Boşanma Olur Mu?” adlı makalemizi paylaşacağız. İlgili makalede avukatsız boşanma olup olmayacağını, avukat tutmanın zorunlu olup olmadığını, avukatsız boşanma gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini anlatacağız.

Avukatsız Boşanma Olur mu?

Boşanma kararı alan taraftarın pek çok konuyu gözden geçirmesi ve karara varması gerekmektedir. İlk karar verilmesi gereken konu ise boşanma konusunda bir avukattan yardım alınıp alınmayacağı konusudur. Boşanma konusunda avukat tutmanın gerekliliği hukuki zorunluluk ve süreçlerin sağlıklı işlemesi için gereklilik açısından iki kısımda incelenebilir.

Boşanma Davalarında Avukat Tutmak Zorunlu mu?

Avukatsız boşanma olur mu?; Türk Hukuku’nda belirlenmiş kurallara göre tarafların herhangi bir dava için avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat hak kaybı yaşamamak adına avukat tutmak çok önemlidir. Dolayısıyla boşanma davaları için taraflar avukat tutma zorunluluğu olmadan başvuru yapabilir fakat boşanmak için avukat gerekli olacaktır.

Avukatsız Boşanma Gerçekleşir mi?

Avukatsız boşanma olur mu?; hukuken boşanma davaları için davacı veya davalının avukat tutmak için herhangi bir zorunluluğu bulunmuyor. Fakat bu davaların yürütülebilmesi için belirli konularda hukuku bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Boşanma konusu ile ilgili değişen mevzuatların ve hukuki gerekliliklerinin taraflar tarafından bilinmesi oldukça önemlidir. Boşanma sözleşmesinin yazılmasından davanın sonuçlanmasına kadar geçen süre içerisinde tüm işlemler Aile Hukuku ve Hukuk Mahkemeleri Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bu kanunların iyi bilinmesi ve tarafsız bir şekilde yorumlanması önem taşımaktadır.

Avukatsız Boşanma Davası Açılabilir mi?

Avukatsız boşanma olur mu?; taraflar istedikleri takdirde boşanma davalarını avukat yardımı olmadan tek başlarına açabilmektedir. Bu durumda kişilerin boşanma sözleşmelerini ve boşanma protokollerini kendilerinin hazırlaması gerekecektir. Boşanma sebeplerine ilişkin ispatların toplanması, velayet ve nafaka gibi durumların belirlenmesi ve mahkemeye sunulması tarafların kendisine ait olacaktır. Davaya konu olan kişiler tüm bu hususları hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştirdikleri takdirde tek başına boşanma davası açabilir.

Boşanma Davası İçin Avukat Tutmamanın Dezavantajları Nelerdir?

Avukatsız boşanma olur mu?; boşanmaya karar veren kişiler süreci en hızlı şekilde ve hak kaybına uğramadan, en yüksek kazanç ile atlatmak istemektedirler. Kişilerin boşanma davası süreçlerini avukatsız bir şekilde yürütmeleri durumunda dava süreçleri talep ettikleri şekilde hızlı ve kolay geçmeyebilir. Boşanma hukuku konusunda uzmanlaşmamış bu bireyler süreçleri eksik veya hatalı işlemler sebebiyle uzatabilirler. Boşanma sözleşmesi ve protokolün alanında uzman olmayan bir kişi tarafından hazırlanması durumunda taraflar büyük hak kayıplarına uğrayabilmektedir.

Ek olarak boşanma davalarında hakimin karar verme yetkisi oldukça geniş olarak belirlenmiştir. Bu sebeple kişilerin yapacakları en ufak bir hata dava sürecinin tahmin edilenden çok daha uzun sürmesine sebep olabilmektedir. Boşanma davalarının hızlı, kolay ve en yüksek kazançla atlatılabilmesi için boşanma konusundaki mevzuatın çok iyi bir şekilde bilinmesi ve tarafsız olarak yorumlanması gerekmektedir. Bu konuda ise avukat yardımı almak oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Avukatlar hukuk kuralları ve kanunları tarafsız yorumlama konusunda uzmanlaşmıştır. Yorumlamaların taraflı yapılması durumunda dava tahmin edilenden farklı bir şekilde sonuçlanabilir. Bu yüzden boşanmaya konu olan tarafların mal paylaşımı, nafaka ve velayet gibi konularda mağdur olmamaları için avukat tutmaları büyük önem taşımaktadır.

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma

Avukatsız boşanma olur mu?; anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına göre daha hızlı ve daha kolay sonuçlandığı için avukat tutma konusunda taraflar daha çekingen davranabilmektedir. Fakat boşanma anlaşmalı dahi olsa yürütülmesi gereken bir hukuki süreç ve hazırlanması gereken bir boşanma protokolü bulunuyor. Süreçlerin ve protokolün eksik veya hatalı olması durumunda tek celsede sonuçlanabilecek bir boşanma davası tahmin edilenden çok daha uzun sürebilmektedir.

Ayrıca protokolde yer verilmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. Bunlar arasında tarafları çocukları var ise çocukların velayeti, çocukların görüş günleri ve kişisel ilişkileri, nafaka talep edilip edilmeyeceği ve talep edilen nafakanın miktarı, mal paylaşımı gibi konular sayılabilir. Herhangi bir hususun atlanması durumunda ilerleyen zamanlarda taraflardan bir tanesi hak kaybına uğrayabilir ya da mağdur olabilir. Bu yüzden mağduriyet yaşamak istemeyen kişilerin anlaşmalı boşanma dahi olsa boşanma davalarında bir avukat ile çalışmaları daha mantıklı olmaktadır.

Peki Boşanma da Evi Terk Etmek Kusur Mudur? Boşanma da evi terk etmenin kusur olup olmadığını öğrenmek için linki tıklayabilirsiniz

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara