Boşanma Davasından Feragat Ve Vazgeçmek

Boşanma Davasından Feragat Ve Vazgeçmek; Feragat etmek demek bir kişinin kendi lehine veya aleyhine sonuçlanacak olan davadan kendi isteği ile vazgeçmesi demektir. Feragat dosya hangi aşamada olursa olsun yapılabilecek bir işlemdir. Boşanma davasından feragat etmek ise davadan kendi isteği ile çekilmektir. Bu istek taraflardan her birine ait olabilirken yalnızca birine de ait olabilir.

Boşanma Davasından Feragat Ve Vazgeçmek

Boşanma davasından feragat etmek için bir şart gerekli değildir. Kişi kendi isteği ile ve bir şarta bağlılık aranmaksızın boşanma davasından feragat etmek hakkına sahiptir. Ancak bu hakkı kullanan bir kişi, eşine karşı açmış olduğu ve feragat ettiği davadaki sebebi ikinci kez boşanma davası açtığında kullanma hakkına sahip olmayacaktır. Davadan feragat eden taraf, karşı tarafı affetmiş sayılır.

Boşanma Davasından Nasıl Feragat Edilir?

Boşanma davasından feragat etmek demek halk tabiriyle davadan caymak demektir. Boşanma davasından vazgeçmek anlamına gelen bu tabirde eşinin o güne kadar yapmış olduğu tüm yanlışları da affetmiş olduğu anlamına gelir. Boşanma davasından feragat etmek için Mahkemeye yazılı davadan feragat dilekçesini iletmek yeterli olurken, duruşma sırasında söz ile de feragat edilebilecektir. Böylelikle mahkeme duruşmada karar vermeden davayı bitirir. Ancak boşanmadan vazgeçmek durumunda tarafların yazılı rızası ve tarafların bu isteği kabul etmesi şartı aranır.

Boşanma Davası Feragatı Tek Taraflı Yapılır Mı?

Boşanma davalarının bir kısmı tek taraflı açılırken bazı boşanma davaları karşılıklı olarak açılır. Bu davalarda kişi kendi açtığı davadan feragat etse bile karşı davanın devam etmesi halinde boşanma olayı gerçekleşebilir. Bu durum feragat edenin davasının bitmesine sebep olurken karşı tarafın davasının devam etmesine engel değildir. Boşanma kararı iptal işleminde ise davacı tarafın boşanmadan feragat ettiğini açıklaması ile ortaya çıkar. Hâkim bu durumda dava için herhangi bir karar vermez. Feragat karşı tarafın kabul ve onayına bağlı değildir. Davadan vazgeçme ise karşı tarafın muvaffak etmeye bağlıdır. İki taraf da davadan vazgeçerse boşanma davası hiç açılmamış gibi kabul edilir. Boşanma kararı iptali ise boşanmanın henüz gerçekleşmediği, boşanma protokolünün var olduğu ve boşanma protokolünün iptali işlemi ile gerçekleşir.

Peki anlaşmalı boşanmadan vazgeçme nasıl olur? Gelin inceleyelim.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara