Boşanma davaları genel olarak çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Anlaşmalı boşanma isteyen eşlerin evliliğinin 1 tam yılı doldurmuş olması gerekmektedir.
Boşanma dava dilekçesi hazırlanıp ilgili mahkemeye sunulması ile boşanma davası süreci başlar. Dava dilekçesi mahkeme vasıtası ile davalı tarafa ulaştırılır . Daha sonra davalı tarafın cevap ve ikinci-cevap dilekçesinden sonra duruşma günü tayin edilerek, tanık ve deliller değerlendirilir.
Tüm bu aşamalardan sonra verilen karar istinaf ve temyiz edilip, kesinleştikten sonra nüfus müdürlüğüne bildirilerek boşanma gerçekleştirilir.
Tabi ki de en hızlı boşanma yolu anlaşmalı boşanmadır. İyi bir hukuki temsil ile maksimum 20 gün içinde taraflar boşandırılmaktadırlar. Çekişmeli boşanma davaların da ise, tarafların ve davanın konusuna göre 1 ve 3 yıl arasında boşanma gerçekleştirilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları tek celse sürmektedir. Bu duruşmaya her iki tarafta gelmek zorundadır. Çekişmeli boşanma davalarında Avukatınız var ise, davalara bizzat katılma zorunluluğunuz yoktur.
Boşanma davaları yazılı yargılama usulüne tabi bir dava türüdür. Boşanma davalarında Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu uygulanmaktadır. Siz kendinizi boşanmak için ne kadar haklı görseniz de, usul kurallarını da uymadığınız da hak kayıpları yaşıyacağımız aşikardır. Örneğin dava dilekçesinde unuttuğunuz bir usul hata, dava sonunda kazanacağınız maddi ve manevi tazminatı almanıza engel olacaktır. Bu sebeple boşanma konusunda uzman avukatlardan kesinlikle yardım almanızı tavsiye ederiz.
Av. Tunç Sudi TOL
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.