Boşanma davası açıldıktan sonra ne zaman başlar; Boşanma davası açılması için ilk aşamada taraflardan birinin ya da ikisinin aile mahkemesine dilekçe vermesi gerekmektedir. Dilekçe aşamasından sonra hızlı bir şekilde 3 ay ile 7 ay arasında duruşma günü aile mahkemesinin sıralamasına göre belirlenmektedir.
Sayfa İçeriği
Boşanma Davası İlk Duruşma Ne Zaman Verilir?
Anlaşmalı ya da çekişmeli Boşanma davası açıldıktan sonra ne zaman başlar; boşanma türüne değil, asliye mahkemesinin dava yürütme politikası ve sıralamasına göre zaman belirlenmesi yapılır. Tarafların dilekçesinin tebligat ile gönderilmesi aynı zamanda dilekçenin 2 haftada cevap süresinin oluşturulması gerekmektedir. İlk aşamada bunlar tamamlandıktan sonra davalı tarafından belirlenen süre zarfında dilekçenin mahkemeye sunulmuş olması gerekecektir. Dilekçe ve tebligat işlemi tamamlandıktan sonra mahkeme duruşma tarihini çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davası fark etmeksizin her iki tarafa da bildirecek duruşma tarihi ve saati tebliğ ile adreslere gönderilecek şekilde düzenlemeler yapılacaktır.
Boşanma Davasında Davalının Duruşma Gününü Belirleme Hakkı Var mıdır?
Davalı eşin duruşma tarihini istediği tarih üzerinden belirlemesi mümkün değildir. Davalar dosya sıralaması ve hakimin ön gördüğü davalar üzerinden yürütüleceği için yargı sürecini hızlandırma ya da geciktirme hakkı bulunmamakta, bu durumu oluşturmak için mahkemeye talepte bulunma hakkı yok sayılmaktadır.
Boşanma davası açıldıktan sonra ne zaman başlar; bu süreci değerlendirecek olan asliye mahkemesi ve hakimdir. Bu süreçte ödenmesi gereken harç ve gider avansları ödendikten sonra dilekçe işleme alınacak, davalıların bu süreçte duruşma tarihinden haberdar olması için 3 ay ile 7 ayın geçmesi gerekecektir. Davalının ya da davacının tarih belirleme gibi bir durumu asla hukuk sisteminde yer almamaktadır.
Çekişmeli Ve Anlaşmalı Boşanma Davasında ilk Duruşma Süreci Değişir Mi?
Boşanma davası açıldıktan sonra ne zaman başlar; anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davasında ilk duruşmanın süresi değişmemektedir. Mahkeme davanın türüne değil, prosedürün işleyişine göre hareket eder. Aynı zamana tarafların dilekçe sunma süresi, dilekçenin düzeltilmesi, eşlerin tebliği alması ve avans ile harç ödemelerini tamamlamaları da duruşma süresinin belirlenmesinde etkilidir. Bu süreç her iki tarafta da 2 hafta ve 1 ay içerisinde dilekçe aynı zamanda harç ödemesi şeklinde ilerlerse, asliye mahkemesinin sırasına göre 3 ayda da duruşma tarihi belirlenebilmektedir. Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davasının süreci hukuk muhakameleri kanunları prosedürüne göre ilerler.
Boşanma Davasında Duruşma Tarihi Erkene Çekilebilir Mi?
Boşanma davası açıldıktan sonra ne zaman başlar ve erken başlaması mümkün müdür; 3 ay ile 7 ay süresinde duruşma günü belirlenirken, tarafların çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davasına göre duruşma tarihini erkene alma taleplerini vekilleriyle birlikte mahkemeye bildirmeleri gerekmektedir. Dosya kontrollerinin yapılması, dilekçe ve tebligat işlemlerinin tamamlanması için davalı tarafından da cevap dilekçesinin sunulması da önemli bir faktördür. Çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davalarına göre duruşma tarihinin erkene çekilmesi için neden belirtilerek yazılı başvuru yapılması gerekmektedir.
Boşanma Davasında Duruşma Neden Ertelenir?
Boşanma davasında duruşmanın ertelenmesindeki en büyük neden tarafların kendi aralarında tutarsız olması ve boşanma için ortak bir paydada buluşulmamasıdır. Duruşmanın ertelenmesi ve yeni bir duruşma tarihinin belirlenmesi için mahkemede tarafların hakimle paylaşımları, velayet, nafaka ve mal mülk paylaşımlarındaki anlaşmazlıkları çözerek yeniden gelmeleri ya da mahkemenin özellikle çekişmeli boşanma davalarında delileri incelemesi gerekmektedir. Hızlı bir boşanma davası sürecinin olması için genel olarak anlaşmalı boşanma davası açılması ve tarafların mahkemeye başvuru yapmadan önce arabulucuyla birlikte maddi ve manevi sorunlarını çözmüş olması gerekecektir.
Boşanma Davası Genel Olarak Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası çekişmeli davalarda genel olarak 1 ile 2 yıl arasında sürebilmektedir. Tarafların kendi aralarında anlaşmaları, mahkemedeki beyanları ve maddi konularda uyuşmaları üzerinden değerlendirme yapılacaktır. Anlaşmalı boşanma davalarında ise süreç daha kısa ilerler ancak bunun için beyanlarda tutarlılık, boşanmaya değer neden ve boşandıktan sonra maddi ve manevi menfaatinin hak hukuk üzerinden eşit bir şekilde dağıtılmasına da dikkat edilerek karar verilecektir.
Peki Eşlerden Birisinin Türk Vatandaşı Olmaması Türkiye’de Boşanmaya Engel Midir? Gelin inceleyelim.
Boşanma davası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, boşanma davaları hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını derlediğimiz
“50 Soruda Boşanma Davaları” konulu makalemizi ziyaret edebilirsiniz.