Boşanma davası devam ederken eşler barışır ise ne olur; Türk Medeni Kanunu çerçevesinde boşanma kararının verilmesi için evliliğin temellerinden sarsılmış olması gerekmektedir. Evlilik kurumu medeni hukuk alanında en çok kanun maddesine sahip olan önemli bir hukuki değere sahiptir. Bunun için Yargıtay’a başvuru yapmadan özen özellikle tarafların kendileri arasında tutarlı olması önemlidir.
Boşanma davası devam ederken eşler barışır ise ne olur; dava sürecinde boşanmak üzere olan taraflar, kendileri arasında bir ortak nokta bularak barışmaya karar verebilir. Bu durumda asliye mahkemesi üzerinden eşlerin birbirleriyle yakın ilişki kurması, mesajlaşması ve cinsel ilişki yaşaması da af niteliği üzerinden değerlendirilebilir. Eşlerin kendi aralarında afları ve kabulleri olduktan sonra mahkeme davanın düşmesine yine eşlerin kendi beyanları üzerinden karar verecektir.
Eşlerin yeninden bir araya gelmek istemesi aynı zamanda evlilik birlikteliklerini de kanunen devam ettirmek istemeleri en doğal haklarıdır. Bu süreçte eşlerin boşanma davasından geri çekilme hakları bulunmaktadır.
Boşanma davası devam ederken eşler barışır ise ne olur; boşanma davalarında eşlerin barışmaları durumunda mahkeme davanın düşmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda Türk medeni kanunu üzerinden 161. Madde ve 162. Maddeye göre eşlerin aldığı boşanma kararı, 5 ay ile 5 yıllık sürelerin geçmesiyle hak düşmesi yaşanmasına neden olacaktır.
Evlilik sırasında 3 yıl önce olan bir aldatma eğer olay yeni ortaya çıkmamışsa boşanma nedeni olarak görülmez. Eşler bundan evliliklerini sarsmamış ve evliliklerine bu aşamada devam etmiş olarak kabul edilir. Bu durumlar dışında haysiyetsiz hayat sürme ve eşin terk sonrası geri dönmesi durumlarında da üzerinden zaman geçmiş ise boşanma davası açılmayacaktır.
Boşanma davası devam ederken eşler barışır ise ne olur; Boşanma nedeninin ortadan kalkması ya da karşı tarafla uzlaşmaya gidilmesi durumunda da boşanma affetme üzerinde sürdürülerek davadan düşecektir. Uzun bir süre geçmişse ya da bu süreç dahilinde farkındalık oluşmuşsa eşler mahkemeye neden açıklayarak davanın kapatılmasını talep edebilir. Boşanma davası bir kere açıldıktan sonra kapatılabilir ve eşlerin tekrar boşanma davası açması için ise belirli bir süre verilebilir. Sürekli olarak boşanma davası açma ve kapatma kanunların değersizleştirilmesi ve yok sayılması olarak görüleceği için taraflar ceza da alabilmektedir. Bu bir kereliğe mahsus bir durum olarak kalmalıdır.
Taraflar nedenine dayalı olan boşanma kanunlarına uyan durumlarda da boşanma davasını düşürebilmektedir. Bunun için öncelikle asliye mahkemesine içtihat metni yazmaları gerekmektedir. Davacı tanık beyanlar üzerinden hazırlanacak olan içtihat metni, aile mahkemesi, Yargıtay 2. Hukuk dairesi üzerinden verilmelidir.
Boşanma nedeni ve barışmalarının da bildirilmesi gerekir. Durum asliye mahkemesine bildirilerek, davanın durdurulması sağlanacaktır. Dava süreci fark etmeksizin taraflar boşanmaktan vazgeçebilir. Ancak yakın bir tarihte ise tarafların emin olması beklenecek şekilde belirli bir prosedür üzerinden uygulama yapılacaktır. Hukuk genel kurul kararı üzerinden inceleme yapılarak, kanun nezlinde sonuç her iki tarafa da asliye mahkemesi üzerinden bildirilmektedir.
Boşanma davası devam ederken eşler barışır ise ne olur; boşanma davasında barışan eşlerin davası düşecektir. Ancak boşanma gerçekleştikten ve eşlerin yeniden evle istemesine ‘’Art niyetli’’ bir durum olmadığı kanıtlanmalıdır. Dava ve süreç üzerinden yapılacak değerlendirmeler nezlinde tarafların yeniden evlenmesi için en az 300 gün geçmesi gerekmektedir. Boşanma kararı verildikten hemen sonra eşler yeniden evlenemez. Bunun için aradan 1 yıla yakın bir süre geçerek, kanunlar karşısında yeninden evlenebilmeleri sağlanacak düzenlemeler yapılabilir.
Tunç Sudi Tol, boşanma avukatı uzmanlığında özel avukatlarını müvekkillerle buluşturacaktır. Bu süreçte mahkemenin sağlıklı bir karar vermesi, boşanma davasının sürdürülmesi ya da durdurulması için gereli dilekçelerin hazırlanması da sağlanacaktır. Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası fark etmeksizin her türlü boşanma davası gerek zaman aşımından gerekse eşlerin davayı iptal etmesi üzerinden hukuki olarak düşecektir. Boşanma avukatı bu alanda müvekkilinin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve gerekli prosedürü uygulamasında destek olacaktır. Velayet, nafaka ve mal paylaşımı için de geçerli bir prosedür uygulanmaktadır.
Peki boşanma davasından feragat ve vazgeçilirse ne olur? Gelin inceleyelim...
Boşanma davası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, boşanma davaları hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını topladığımız “50 Soruda Boşanma Davaları” konulu
https://www.tuncsuditol.av.tr/mersin-bosanma-avukati
makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.