Boşanma davası açıldıktan sonra eşlerden biri özellikle ev araba gibi malları malikleri kendileri bile olmuş olsa satışa çıkartamazlar. Boşanma davası devam ederken evi terk eden eş konutu satışa çıkarabilir mi, boşanma davası açılmış olduğu için eşlerden bir tanesi oturulan konutu satışa çıkartılamaz. Çıkartılsa bile aile konutu şerhi konulmuş ise satılması haline bile diğer eş evin satış iptalini isteyebilir.
Eşin rızası olmadan evin sahibi diğer eş bile olmuş olsa evin satışı gerçekleştirilmemektedir. Boşanma durumunda da bu şekildedir. Boşanma davası devam ettiği sürece eşin imzası, izni olmadan hiçbir şekilde evin satışı yapılamaz. Yapılmış olsa bile diğer eşin talep etmesi halinde satışın iptali gerçekleştirilir. Diğer eş tapunun iptal edilmesi için dava açma hakkı bulunmaktadır.
Boşanma davaları açılmadan önce genellikle eşlerden bir tanesi boşanmada mal kaybetmemek adına ortak kullanılan taşınır ya da taşınmaz malları satmak istemekte ya da başkasının üzerine geçirmeye çalışmaktadırlar. Boşanma davası devam ederken evi terk eden eş konutu satışa çıkarabilir mi; oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve eşlerden bir tanesi diğerine tazminat ödemeyi istememesi ya da mal paylaşımında karlı çıkmak adına böyle bir yola seçmektedirler. Fakat böyle bir durumda uygulanacak bazı adımlar bulunmaktadır.
Eğer kötü niyetli olarak boşanma davası başlamadan önce eşlerden birisi mal kaçırmak adına evlilik birliği süresi içerisinde alınmış ortak evin satışını yapmış ise diğer eş satışı gerçekleşen kişiye dava açmalıdır. Türk Medeni Kanununda belirlenen usüllere göre satışı alan kişiye dava açılır ve aynı zamanda bu kişiye karşı ihbarda bulunulur. Mal rejimi tasfiyesi tavası açılması gerekmektedir ve bununla ilgili konutun satışını alan kişi bilgilendirilmelidir. Bunun sebebi de konutun satışını aldığı için artık bu kişi de sorumlu tutulmaktadır. Eğer dava ile ilgili ihbar satışı alan kişiye yapılmış ise satışı yapan eş bu konut haricinde diğer eşe evden eşin alacağı pay kadar ödeme yapmak durumundadır. Yani eşin hakkını nakit ya da farklı bir şekilde ödemesi gerekmektedir. Ancak ödeyemediği takdirde mağdur olan eş, satışı alan kişiden kendi payına düşen kadar miktarı isteyebilme hakkına sahiptir. Boşanma davası devam ederken evi terk eden eş konutu satışa çıkarabilir mi; eşin diğer eşten izinsiz olarak satış yapması sebebi ile mağdur olan eş tapunun iptalini talep eden bir dava açabilir. Davacı olan eş bu şekilde alacağı miktarı güvence altına almış olmaktadır. Bu şekilde alacaklı olan eş taşınmaza haciz gönderebilir ve satışının yapılmasını isteyerek alacağını temin edebilir.
Boşanma davası devam ederken evi terk eden eş konutu satışa çıkarabilir mi, boşanma davası öncesinde aile olarak oturulan eve aile şerhi konulabilir. Aile konutu şerhi konulduktan sonra ev sahibi olan eş diğer eşten izinsiz olarak evi başka birisine satamamaktadır. Diğer eşin yazılı rızasının olduğu bir dilekçe olmadan ya da kendisi de bizzat gitmeden konutun satışı yapılmamaktadır. Yapılmış olsa bile mutlaka iptali istenebilir. Eşin bilgisinin ya da rızası olmadan yapılan satışlar mahkeme tarafından iptal edilmektedir. Aile konutu şerhi uygulaması, boşanma davası devam ettiği zaman zarfında eşlerden biri kötü niyetli olarak malları kaçırmak istediğinde ona engel olacak bir uygulamadır.
Aile konutu şerhi özellikle boşanma süreci yaşayan kişilerde mal kaçırmama için oldukça faydalı bir uygulamadır. Boşanma sırasında eğer konuta aile konutu şerhi konuldu ise diğer eş bunun satışını maliki kendisi bile olmuş olsa yine de yapamamaktadır. Ancak diğer eşin izni ile satış yapılabilmektedir. Boşanma davası devam ederken evi terk eden eş konutu satışa çıkarabilir mi, aile konutu şerhi konulmamış ise bu durumda satış diğer eş tarafından yapılabilmektedir. Aile konutu şerhi hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Boşanma davası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, boşanma davaları hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını derlediğimiz
“50 Soruda Boşanma Davaları” konulu
https://www.tuncsuditol.av.tr/mersin-bosanma-avukati
makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.