İnsanların en mutlu günleri evlendikleri gündür. Ancak, zaman içinde ortaya çıkan anlaşmazlıklar karşısında, evliliğin devam edemeyeceğine kanaat getiren çift boşanmaya karar verir. Bu noktada anlaşarak boşanma süreci her iki taraf için de kolaylaştıracaktır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda, boşanma avukatı taraflardan herhangi biri için devreye girerek, hukuki prosedürleri yerine getirir ve dava açar.
Hukuk farklı kategorilere ayrılmıştır. Avukatlar bu farklı kategorilerden bir veya birkaçında uzmanlaşma yolunu seçerler. Boşanma davasına bakan avukatlar, başta medeni kanun olmak üzere, gerekli mevzuata hakim kişilerdir. Bu noktada, müvekkili adına yasal işlemleri ve prosedürleri hallederek, Aile Mahkemesinde dava açar.
Boşanma davaları, çiftlerin ikamet ettiği şehirde, ya da çiftlerden birinin en az 6 ay süre ile ikamet ettiği şehirde bulunan aile mahkemesinde açılır. Eğer, boşanacak çiftlerin yaşadığı yerde aile mahkemesi yok ise, boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür.
Anlaşmalı boşanmalarda, dava tek celsede bitebilir. Anlaşmalı boşanma mümkün değilse, süreç uzayacaktır. Bazı davalar ise, 1-1,5 yıl arasında devam etmektedir. Çekişmeli olarak adlandırılan bu türden davalar, tarafların delillerini ispat edebilmesi adına yeni duruşmalar gerçekleşir. Yine davaların uzamasında bir diğer sebep ise, mal varlığı konusundaki anlaşmazlıklar olmaktadır. Evlilikte edinilmiş mallar, kavramı, kadını koruyan bir yasa olmakla beraber, ispat edilme meselesi zaman alabilmektedir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.