Boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Boşanma davası avukatlı açılabileceği gibi avukatsız da açılması mümkündür. Fakat boşanma davaları halk arasında basit davalar olarak bilinmekteyse de, avukatların bile zorlandığı komplike ve zor davalardır. Bu nokta da hak kayıpları yaşamamak adına boşanma avukatından yardım almak çok önemlidir. Mersin boşanma avukatı olarak müvekkillerimizin haklarını sonuna kadar savunmakta, boşanma davası açılması konusunda eksiksiz hukuksal destek sağlamaktayız.
Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına kıyasla çok zor ve çok daha uzun süren bir dava türüdür. Taraflar nafaka, tazminat, velayet veya menkul-gayrimenkullerin paylaşımı konusunda anlaşamadığı zaman bu davayı açmak zorunda kalmaktadır. Çekişmeli boşanma davası için öncelikle bir avukata gidilmesi elzemdir. Avukata gidip boşanma sebepleri anlatılmalı ve avukat ile birlikte boşanma dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Bu dilekçe hazırlanırken koyulacak deliller özenle seçilmeli, davayı gereksiz uzatacak delillerden vazgeçilmelidir. Bu dava dilekçesi hazırlandıktan sonra masraf ve harcı hukuk mahkemeleri ön bürosuna yatırılmalıdır. Daha sonra ise dava avukat tarafından açılmalıdır.
Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için öncelikle tarafların her konuda anlaşmış olmaları gerekmektedir. Bu konular; tazminat, nafaka, velayet ve menkul-gayrimenkullerin durumu. Bu konuların hepsinde anlaşmış olan eşler boşanma konusunda uzman bir avukattan destek alarak bir protokol hazırlamaları gerekmektedir. Bu protokol hukuka uygun ve icra edilebilir olması birincil şarttır. İkinci şart ise eşlerin minimum 1 yıldır evli olmasıdır. Bu şartları yerine getiren eşler uzman bir avukattan yardım alarak protokol hazırlar ve imzalarlar. Daha sonra bu hazırlanan protokol bir dava dilekçesine ek tutularak avukat tarafından mahkemeye sunulur. Mahkeme 1 ile 3 hafta arasında bir duruşma günü belirler ve tarafları mahkemeye davet eder. Anlaşmalı Boşanmada taraflardan ikisinin de duruşma günü orada olmaları mecburidir. Olmamaları halinde mazeret bildirilirse duruşma başka bir güne ertelenir. Mazeret bildirilmez ise dava ret edilir. Duruşmada hakim protokolü inceler, usule ve esasa uygun olup olmadığına karar verir. Protokol hukuka ve ahlaka uygunsa taraflara birer kez söz vererek boşanmayı gerçekleştirilir. Boşanma gerçekleştirildikten sonra mahkeme ilamı taraflara tebliğ edilir, ve boşanma gerçekleşmiş olur.
Boşanma davası açılırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta; boşanma davaları konusunda tecrübeli bir avukattır. İkinci nokta dava dilekçesinin sade ve öz hazırlanması, üçüncü nokta delillerin ve tanıkların iyi hazırlanması son nokta ise başta belirtilen boşanma sebeplerine dava sonuna kadar bağlı kalınmasıdır. Unutulmamalıdır ki; boşanma sebepleri kanunda belirtilmiş olup, davacı bu sebepler ile dava sonuna kadar bağlıdır. Boşanma Dilekçesi Ücretini öğrenmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.