
Sayfa İçeriği
Boşanmak İçin İkamet Yeri Gerekli Midir?
Boşanma davası nerede açılır? Boşanmak isteyen kişilerden biri son 6 ay içerisinde yaşadığı yerde olan mahkemeye giderek başvuru yapar. Aynı zamanda boşanma kararı alan çiftler ayrı yaşadıkları yer mahkemesine giderek de başvuru yapabilirler. Bu nedenle eşlerin yaşadığı yer mahkeme için önemli detaylardan birini oluşturmaktadır.
Boşanma Davası İçin Gidilecek Mahkeme Neresidir?
Boşanma davası nerede açılır? Ayrılmak isteyen evli insanlar ikamet ettiği bölgede olan adliyeye giderek işlemler yapılabilir. Aile mahkemesine giderek dilekçe oluşturmaktadır. Bazı durumlarda aile mahkemeleri bulunmaz. Bu durumda asliye hukuk mahkemesine giderekboşanmak için dilekçeoluşturabilir.
Sebeplere Göre Dava Yeri Değişir Mi?
Boşanma davası nerede açılır? Zina,aldatmaveya akılla ilgili rahatsızlığı bulunan insanların boşanmak için gideceği yer değişmemektedir. Herkes dava dilekçesi oluşturarak adliyede boşanma davası açmaktadır. Eşit bir durum söz konusudur. Kişiler taleplerini ve boşanma sebeplerini dilekçeyi oluştururken belirtirler. Aynı zamanda neden boşanmak istenildiği de önemli konulardan biridir.
Boşanma Davası İçin Açılan Yer Konusunda Esneklik Bulunuyor Mu?
Aile birliğinin bozulması sonucunda boşanmak isteyen çiftler için yer konusunda belli kurallar bulunmaktadır. Eşlerden herhangi birinin yaşadığı yer dikkate alınarak adliye işlemleri yapılabilir. Aynı zamanda boşanma kararını veren kişiler için yer konusunda farklılık görülmektedir. Bunların haricinde keyfi bir durum bulunmamaktadır.
Boşanma Davasını Herkes Açabilir Mi?
Aldatma, zina, ilgisizlik ve aile bağını bozma gibi sebepler boşanmayı tetiklemektedir. Ayrılmak veya boşanmak isteyen herhangi bir taraf mahkemeye giderek dava dilekçesi oluşturabilir. Bu konuda erkek veya kız açısından farklılık yoktur. Bazı durumlarda karşı tarafın dava açması sizin avantajınıza olacaktır. Boşanma sürecinde istediğiniz hak ve talepleri almak için belge ve delillere ihtiyacınız vardır. Kusur alan taraf tazminat talebinde bulunarak zararının ödenmesi için istekte bulunabilmektedir. Boşanmak için dava dilekçesi ile birlikte istenilen harç miktarının yatırılması gereklidir.
Aile Mahkemesinden Başka Bir Mahkemede Boşanma Gerçekleşir Mi?
Boşanma davası nerede açılır? Birbirinden rahatsız olan taraf, ikameti bulunan yere giderek boşanmak için dava açabilir. Genel anlamda gidilmesi gereken yer aile mahkemesidir. Ancak bazı illerde aile mahkemesi olmadığından asliye hukuk mahkemesi de boşanma işlemlerini halletmektedir. Boşanmak için iki alternatifiniz bulunmaktadır. Aile ve asliyeden başka mahkemeye gidip boşanma davası açamazsınız.
Boşanma Davası Açılırken Ücret Ödenir Mi?
Boşanma davası nerede açılır? Boşanma davası açılırken harç ve posta giderleri ödenmelidir. Aynı zamanda tuttuğunuz avukata ödenmesi gereken ücretlerden sorumlu olursunuz. Herkes kendi tuttuğu avukat için ücreti ödemektedir. Çalışma süresine ve konusuna göre ücrette değişiklik görülmektedir. Aynı zamanda avukat tarafından indirim uygulanır. Arada anlaşma yapılarak giderler karşılanır. Ancak mahkeme süresi içinde kusur işleyen taraf dava masraflarını ödemektedir.
Boşanma Davası Açılırken Avantajlı Olmak için Ne Yapılmalı?
Adliyeye gidip boşanma davası yapmadan önce iki taraf üzerinde kusur durumunun düşünülmesi gereklidir. Kusuru ağır olup boşanma davası açan kişi bütün masrafları kendi üstlenir. Bazı hak ve taleplerin elde edilmesi için karşı tarafın açması beklenmelidir. Aynı zamanda hukuki işlemlerin doğru yapılması için işini bilen kaliteli avukatlara ihtiyacınız olacaktır. Bazen haklı olunan durumlarda bile kayıp yaşanabilmektedir. Bu nedenle işlerin hızlı değil doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Hakların tam anlamıyla elde edilmesi için avukat seçimi önemli bir konudur. Davalarda ilk açan kişinin avantajlı olacağı konusu yanlıştır. Kim ayrılmak istiyorsa ve haklıysa onun başvurması önerilir. Kusuru olan taraf ilk olarak dava açarsa zarar elde edebilir. Bu nedenle bu konuda ortada dolaşan sözlerin doğruluğu bulunmamaktadır. Eşler hak ve taleplerin avukata söylendiği durumlarda mahkemeye gelmek zorunda değildir. Ancak avukatı olmayan kişiler mahkeme salonuna gelip hakkını savunmak zorundadır. Karşılıklı avukatlarla çözülebilecek bir durumdur. Yaklaşık 3 4 ay içinde boşanma davası sonuçlanmaktadır. PekiBoşanmak İçin Ne Kadar Para Lazım?Gelin inceleyelim.