Boşanma Davasında Aldatma Nasıl İspat Edilir?

Boşanma Davasında Aldatma Nasıl İspat Edilir? Gelin inceleyelim.

Boşanma Davasında Aldatma Nasıl İspat Edilir?

Medeni hukuk çerçevesinde incelenmekte olan boşanma davaları, eşlerin hukuk sistemi üzerinden evliliklerini sonlandırmasını kapsamaktadır. Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarına göre değişiklik göstermekte olan süreçte, aldatma durumuna karşı oluşturulan davalar çekişmeli olarak incelenmektedir. Bu alanda boşanma davasında aldatma nasıl ispat edilir; çekişmeli boşanma davasında aldatmanın ispat edilmesi için bilişim teknolojilerine ve kişinin kendi rızasıyla aldattığını kabul etmesine ihtiyaç duyulacaktır.

Boşanma Davasında ‘’Zina Aldatma’’ İspatlanması

Eşlerden birinin evliliği sonlandırmak istemesi üzerine çekişmeli boşanma davası başlatılabilmektedir. Bu alanda uzmanlaşmış olan boşanma avukatı, karşı tarafın ‘’Aldattığını’’ mahkemeye ispatlamakla yükümlü olabilmektedir. Bunun için müvekkilini dinler, sürecin ve aldatıldığına dair çıkarımların nelerden kaynaklı olduğunu araştırır. Örneğin, eşin gece gündüz telefon görüşmeleri yapması, eve geç gelmesi ya da başka yerlerde kalması zinaya dair bir işarettir. Ancak mahkemeye bu söylendiğinde delil olarak kabul edilmeyecektir.

Zinanın ispatlanması için taraflardan birinin elinde delil olması, karşı tarafın ‘’Aldattığını’’ kendisi söylemesi ya da delillerle toplanması gerekecektir. Boşanma davasında aldatma nasıl ispat edilir; noktasında bilişim teknolojilerine başvuru yapılacaktır.

Boşanma Davasında Karşı Tarafın Aramalarının Kontrol Edilmesi?

Boşanma davasında aldatma nasıl ispat edilir; Mahkeme sürecinde eşlerin çekişmeli boşanma davasına olan tutumuna göre delil toplama işlemi ele alınabilmektedir. Bu aşamada mahkeme karşı tarafın bilişim teknolojileri üzerinden incelenmesini, telefonunun delil olarak kullanılmasını talep edebilir. Eşin aldatma fiilinin ispatlanması amacıyla eşlerden birinin telefonu dinlemesi, fotoğraf ve videoların mahkemeye sunulmasını talep edebilir.

Aldatma nedeniyle boşanmalarda, eşin ‘’Zinayı’’ kanıtlaması için özel hayatın gizliliğini ihlali suçuna karışmaması gerekmektedir. Eşin cep telefonuna dinleme uygulaması yerleştirme ya da yasa dışı koşullarla delil toplamaya çalışma suç sayılacaktır. Hukuki literatüre uygunluk için mutlaka boşanma avukatıyla görüşülmelidir.

Zinanın İspatlanması İçin Bilişim Suçu İşlemek

Zinanın ispatlanması için taraflardan birinin bilişim cihazının şifresini kırarak girmesi, özel hayatı ihlal edecek davranışlarda bulunması ‘’İhlal suçu’’ olarak kabul edilmektedir. boşanma davasında aldatma nasıl ispat edilir; bu süreçte sistematik ve planlı hareket etmek kendi aleyhinize olabilecektir. Karşı tarafın aldattığını ispat etmek için mahkemeden delil talebi oluşturulması ve avukatla birlikte bu sürecin işlenmesi faydalı olacaktır. Eşin üçüncü kişiyle diyalogu ya da görüntüsü delil olarak kullanılabilecektir. Aynı zamanda fotoğraf, video ve ses kayıtları aynı evin içerisinde de alınarak, mahkemeye delil olarak sunulabilir. Ancak aldatma ispatı dışında yapılan ses, video ve fotoğraf kayıtları suç sayılmaktadır.

Boşanma Davasında Aldatmanın İspat Edilmesi İçin Süreç

Boşanma davasında aldatma nasıl ispat edilir; Sosyal medya içeriklerinden, uçak, kayıt ve güvenlik kameralarına kadar birçok aşamada süreç incelenebilmektedir. Karşı tarafın aldattığına dair ispatlanan delilerin kanıtlanması için de kişinin bilişim cihazları mahkeme tarafından incelemeye alınabilir. Tanık beyanları ve telefon görüşme kayıtları ispatlamak için ilk evrede kullanılmaktadır.

  • Fotoğraflar, yazışmalar ve video kayıtlar.
  • Aldatma olgusuna dair bir kereliğine alınmış ses kaydı.
  • İnstagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçlarındaki içerikler.
  • Başka nedenlerle savcılık tarafından başlatılan soruşturma sırasında zinaya dair itiraflar.
  • Kredi ekstresi, banka ve harcama kayıtları.
  • Telefon görüşme kayıtları ve içerikleri
  • Whatsapp mesajları, messenger ve Gmail mesajları.

Zinanın ispatlanması Ve Tazminat Davası

YİBK üzerinden eşlerin zina nedeniyle üçüncü kişiden tazminat talep etme hakkı bulunmasına itiraz etmektedir. Bu hak eşler arasındaki davalarda yer almaktadır. Üçüncü kişinin eşler arasındaki sadakat ve sorumluluklarına dahil olmaması durumuna karşı sadece mahkeme sürecinde tanık olarak yer alabilir. Ancak özel hükümlerde dava süreci sadece eşler arasındaki tazminat davası olarak sürdürülmektedir. Bu süreçte aldatılan eş Medeni Kanun’un 174. Maddesi üzerinden, boşanma davası için tazminat davası açma hakkına sahiptir. Durum ispatlandığında maddi ve manevi tazminat davası açabilecektir.

Zina Boşanmasında Mal Paylaşım Hakkı

Mal paylaşımında eşlerden birinin aldatması durumunda Medeni hukukun 218. Maddesi ile 241. Maddesi üzerinden değerlendirme yapılacaktır. Zina, hayata kast ve aşağılama durumlarına karşı mal paylaşımındaki dağıtımda mahkemenin vereceği yasal hükümler üzerinden incelenecektir. Medeni hukukun 236/ 2 maddesine göre eşlerden birinin katılma alacağı durumda dahil yarı yarıya paylaşım, zina durumlarında geçerli olmayacak şekilde düzenlenmiştir.

Peki Ses Kayıtları, Videolar, Facebook, Whatsapp Mesajları Delil Sayılır Mı? Gelin inceleyelim.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara