Türk Medeni Kanunu boşanma davalarında erkeğe ve kadına aynı hak ve yükümlülükleri sağlamaktadır. Boşanma sürecinde yaşanan en önemli sorunlardan biri zamanlamadır, erkek haklarını bilmesine rağmen zamanında hareket etmediği için çeşitli hak kayıpları yaşayabilir. Boşanma davalarında hak kayıplarının daha sık yaşandığı gözlenir, yapılan en büyük hata kulaktan duyma bilgilerle hareket etmektir.
Birbirine benzeyen örnekler ya da benzer boşanma davası hikayeleri ya da yanlış kalıplaşmış önyargılar dava sürecini olumsuz açıdan etkiler. Peki, boşanma davasında erkeğin hakları nelerdir? Sıklıkla karşılaşılan boşanma davası sürecinde özellikle çocukların velayeti başta olmak üzere nafakanın kime ödeneceği, ödenme süresi ya da ne kadar nafaka bağlanacağı gibi konularda önemli hatalara neden olunur. Her boşanma davası için genel yasaların dışında dikkatli bir şekilde incelenmesi gereken özel noktalar muhakkak vardır. Ve bu noktalar davanın hem sonucunu hem de süreci etkiler.
Boşanmada hakların biliniyor olması erkek ve kadın açısından hak kayıplarının önüne geçilmesinde önemlidir. Kimi durumlarda boşanma sürecindeki kişinin haklarını yanlış ya da eksik bilmesi de davayı doğrudan etkiler. Boşanmayı en fazla isteyen erkek, ömür boyu zorunlu nafaka ödeyeceğini düşündüğü için boşanmaya yanaşmaz. Hatta çocukların velayetinin koşulsuz olarak anneye verileceğini düşünmesi ya da bazen bu sebeple dava açmaz Veya tam tersi açması kişinin yaşamını derinden etkileyecek farklı ve çeşitli sonuçların doğmasına neden olur. Boşanma davasında erkeğin hakları nelerdir? Boşanma davası sürecinde yanlış zamanlama ve bilgi eksikliği nafaka, velayet dava süresi ya da tazminat gibi konularda farklı ve yanlış sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca boşanma sürecinin yanlış yürütülmesini de etkilemekte ve erkeğin hakları açısından çeşitli kayıplar yaşanmasına sebep olmaktadır.
Boşanma konusunda kalıplaşan yanlış yargılar, hak ihlallerinin artmasındaki nedenlerin başında gelmektedir. Boşanma süreci bu nedenden dolayı tecrübe sahibi bir avukat tarafından yürütülmeli, çünkü kişi kendi başına dava açtığı zaman özellikle nafaka velayet sürecinde beklemediği sonuçlarla karşılaşabilir. Hukuk sürecinde de zamanlamanın önemi çok fazladır, kararda erkeğin haklarını bilmesi doğru, dava sürecinde zamanlamanın yapılması ise en büyük etkendir. Kendi hakkını bilen erkek boşanma sürecinin onun için neler getireceğini ya da neler götüreceğini tahmin edebilir ve buna göre kendi yolunu rahatlıkla belirleyebilir. Boşanmada erkeğin hakları nelerdir? Öncelikle altının çizilmesi gereken boşanmada erkek hakları kadının hakları ile aynıdır.
Türk Medeni Kanunu önünde kadın ve erkek eşit haklara sahiptir, ayrım yapılmaksızın süreç işletilir. Boşanma davasında cinsiyete dayalı bir yaptırım olmadığı gibi onun yerine durum ve koşulların değerlendirilmesi kadın ile erkek ayrımı yapmadan kusurun incelenmesi ve hakların taraflara teslim edilmesi mümkündür. Her boşanma davasında erkek, kadın gibi hem iştirak nafakası hem de yoksulluk nafakası alma hakkına sahiptir. Boşanma davasında erkeğin hakları nelerdir? Yasa koyucu erkek ya da kadın ayırt etmeksizin tarafların nafakanın bağlanabilmesi için gerekli koşulları sağlamasına bakar.
Ayrıca Türk Medeni Kanunu 175. maddesi kusuru ağır olmamak şartı ile boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan tarafın geçimi için karşı eşten mali koşullarına göre süresiz nafaka talep hakkı sunar. İlgili kanun bu madde içinde erkek ya da kadın ayırımı yapmaz. Yoksulluk nafakası boşanma sonrasında kadına ödenen nafaka olarak bilinse de burada önemli olan konu maddi şartlarını karşılanamamasıdır. Türkiye gerçeği olan çalışmayan kadın için yoksulluk nafakası bağlanması önyargıya neden olmaktadır. Halen insanlar boşanma sonrasında kadınların nafaka alabildiğini bunun erkeklerin hakkı olmadığını düşünmekte.
Oysa bu yanlış bir düşünce. Çünkü Türk Medeni Kanunu aile hukukunda erkeğe veya kadına yoksulluk nafakası alabileceğini öngörmektedir. Boşanma davasında erkeğin hakları nelerdir? Boşanma davası sonrasına taraflardan herhangi birinin yoksulluk nafakası alabilmesi için gerekli olan koşulları karşılıyor olması yeterli. Erkek ayrıca iştirak nafakası da alabilir bu çocuğun bakımı için ödenen nafakadır. Baba çocukların velayetini almışsa anneden çocuğun bakımı için nafaka talep edebilir, kanun bu konuda cinsiyet ayrımı yapmadan taraflara eşit haklar tanımıştır.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.