Boşanma davalarının açılması ve sonuçlanması için avukatlık ücreti, başvuru harcı gibi pek çok ücretin ödenmesi gerekmektedir. Dava açmaya karar veren veya eşi tarafından boşanma davası açılmış olan kişiler mahkeme masraflarını kimin ödeyeceği konusunda merak duymaktadır.
Boşanma davasının açılması sırasında ilk olarak ödenecek tutar mahkeme başvuru harcı olmaktadır. Bu başvuru harcı 2020 yılı için 45 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Boşanma dilekçesi verilirken harç peşin olarak tahsil edilmektedir. Ayrıca dilekçenin verilmesini takip eden aile mahkemesinin hesaplamasını yaptığı yargılama giderlerinin de ödenmesi gerekmektedir. Bu giderlerin miktarının ne kadar olacağı davanın durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; masrafların kim tarafından ödenmesi gerektiği durumu davanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tarafların anlaşmasına göre tek kişi tarafından veya iki kişi tarafından ödeme yapılabilmektedir.
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; anlaşmalı boşanma davalarında masrafların kim tarafından ödeneceği durumu tarafların kendi kararlarını bağlıdır. Taraflar masrafları görüşme konusunda anlaşabileceği gibi iki tarafında rıza göstermesi durumunda masraflar tek bir kişi tarafından da ödenebilmektedir. Yani masraflar davacı ve davalı arasında bölüşülebileceği gibi sadece davacı veya sadece davalı tarafından da ödenebilir. Tek bir kişinin masrafları üstleneceği durumunda ikisinin de bu duruma rıza göstermesi gerekmektedir.
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; boşanma için açılan davalarda mahkeme masraflarını hangi taraf tarafından ödeneceği konusunda en önemli husus boşanmanın türü konusunda ortaya çıkıyor. Masrafları kimin ödeyeceği konusu boşanmanın anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olacağı durumuna göre değişiklik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masraflarının davayı açan taraf yani davacı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan alınabilmektedir. Yani en başta masraflar davacı tarafından ödenmiş olsa bile dava sonucuna göre masraflar davalıdan talep edilebiliyor. Fakat bunun için bu talebin dava dilekçesinde belirtilmiş olması gerekmektedir.
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; boşanma davasına taraf olan kişiler avukat ile birlikte çalışmamaları durumunda davanın anlaşmalı veya çekişmeli olmasını göz önüne alarak masrafları kendi aralarında paylaşabilirler. Fakat davayı açan taraf veya karşı taraf avukat tutmak isterse herkesin kendi avukat ücretini ödemesi gerekecektir. Hukuken avukatların ücretini almadan vekalet alıp hizmet etmesi yasaklanmıştır. Bu sebeple müvekkillerin vekalet vermeden önce avukat ücretini peşinen ödemesi gerekmektedir. Kişinin avukat ücreti davanın durumuna göre karşı taraftan talep edilememektedir.
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; boşanma davaları konusunda boşanmanın çekişmeli olması durumunda davacı tarafından, boşanmanın anlaşmalı olması durumunda kişilerin kendi kararlarına bağlı olarak ödenmesi gereken bazı masraflar bulunmaktadır. Bu masrafların en başında mahkeme başvuru harcı geliyor. Boşanma dilekçesinin teslim edilmesi ile birlikte ödenen mahkeme başvuru harcına ek olarak başka yargılama masrafları da ortaya çıkmaktadır. Bu yargılama masrafları için dava sürecinin gereksiz yere uzamaması amacıyla peşin olarak davacıdan ortalama bir ücret talep edilmektedir. Bu talep edilen avans ücret çekişmeli boşanma davalarında genellikle 250 Türk lirası civarında olmaktadır.
Boşanma davası için bilirkişi delili gerekiyorsa ortalama 400 Türk lirası masraf ortaya çıkmaktadır. Boşanma davalarının keşif deliğine dayanması durumunda ortalama olarak 500 Türk lirası daha masraf eklenmektedir. Boşanma davası için tanık delili ile kullanılması durumunda kullanılan her tanık için ortalama 50 Türk lirası masraf gerekecektir. Tüm bu delilerim boşanma dilekçesi içerisinde net bir şekilde belirtilmesi önem arz etmektedir. Delilere masraflarının ödenmemiş olması durumunda hâkim tarafından deliller geçersiz sayılmaktadır. Genel olarak bu masrafların anlaşmalı boşanma davalarında daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Çekişmeli boşanma davaları ise daha fazla delil gerektirdiği için yapılması gereken masraflar daha yüksek tutarlarda olmaktadır.
Peki Her Avukat Boşanma Davasına Bakabilir mi? Gelin öğrenelim.
Boşanma davası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, boşanma davaları hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını derlediğimiz
“50 Soruda Boşanma Davaları” konulu
https://www.tuncsuditol.av.tr/mersin-bosanma-avukati
makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.