Toplum da çekirdek veya geniş olarak aileler yer alabilmektedir. Ailelerin kendi aralarında huzurlu bir yaşam sürdürmeleri önemli bir detaydır. Fakat zaman içerisinde oluşabilecek herhangi bir huzursuzluk sonucunda ve bu huzursuzluğun her geçen gün daha da artması sebebiyle çiftler kendi aralarında bir anlaşmaya varırlar. Birbirlerinin hayatlarına daha fazla zarar vermemek adına boşanmaya ve yollarını ayırmaya karar verirler. Hâkim tarafından evliliklerin sonlandırma işlemine boşanma süreci de denilmektedir. Evlilik ile kurulmuş bir bağ boşanma ile birlikte tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Yapılan her evlilik sonucunda kişilerin son ana kadar birbirleriyle olan iletişiminin kesilmesi durumunda verilen bir karardır. Bu karar her iki taraf için de anlaşmalı olarak verilmiş olmaktadır. Çiftlerden birisi ya da her ikisi boşanma davası açarak evlilikleri ile kurulmuş bağ da tamamen bitirilmektedir. Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir; mahkemede çocuğun kararı ile de değişkenlik göstermektedir.
Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir; hakim tarafından elde edilen veriler sonucunda karara varılmaktadır. Boşanma davaları süresinde genellikle çocuklu aileler için en önemli problem çocuğun velayetinin ne olacağı durumudur. Çocuğun velayetinin anne de mi yoksa baba da mı kalacağına karar olarak hâkim tarafından belirlenen bir süreçtir. Hakim burada ilk olarak çocuğun anne de mi daha iyi bir hayat yaşayacağına yoksa baba da mı daha iyi bir hayatının olacağı konusun da karar vermektedir. Bununla birlikte anne veya babanın hayatlarının çocuğu büyütebilecek, çocuğun eğitimine katkı sağlayabilecek bir yaşam olup olmadığına dair de bilgiler de alınmaktadır. Çocuk anne de kaldığı zaman mı daha iyi bir hayatı olacak yoksa baba da kaldığı zamanda mı daha iyi bir hayatı olacak bu belirlenmektedir. Aynı zaman da bir pedagog yardımı ile de çocuğun annesi ve babası hakkında görüşleri alınırken aynı zamanda çocuğun kimde daha mutlu olacağına dair bilgiler de kesinleştirilmektedir.
İçine kapanmış bir çocuk onun dilinden anlayan bir pedagog karşısında kendisini daha iyi hissederken hislerini de kelimelere dökebilmektedir. Bu yüzden boşanma davaların da pedagog önemli bir yer tutmaktadır. Bir pedagog çocuğun aile içerisinde ki durumunu kelimelerinden anlayabilmektedir. Çocuk annesi ve babasına karşı konuşurken seçici olabilirken tanımadığı ancak onun dilinden anlayan birisi karşısında özgüvenli olabilmektedir. Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir; pedagog burada yardımcı etken olmaktadır.
Boşanma davaları içerisinde çocuk anne de kaldıysa ya da baba da kaldıysa velayet değiştirme davaları ile durum değişebilmektedir. Anneye verilmiş bir çocuk anne tarafından ilgi görmeyip aksine yetersiz bir yaşam sürdürmesi üzerine, baba tarafından velayetin değiştirilmesi davası açıla bilir. Bunun üzerine babasının ona sunacağı imkanlar daha fazla ve daha iyi olacağı için bu konuda mahkemeye talepte de bulunabilmektedir. Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir; avukatınız bu konu da size yardımcı olacaktır.
Boşanma davası süresinde çocuğun velayeti de anne de mi yoksa baba da mı kalacağına dair belirlenmektedir. İlerleyen zamanlarda çocuğun anne de ya da babada ki hayatı çocuk tarafından kötü etkilenmesine olanak sağlıyorsa burada velayet açılan dava ile değiştirilebilir. Bunun hangi durumlarda gerçekleşeceği ise bazı maddeler ile belirlenebilmektedir. Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir; gerekli bilgiler ile tarafların durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Velayeti alan kişinin hayatını kaybetmesi üzerine velayet değiştirilebilmektedir. Çocuğu alan tarafın evlenmesi üzerine diğer taraf yine burada çocuğun velayetini alabilir. Anne veya babadan birisi çocuğu başka bir yere götürmesi üzerine diğer taraf dava ile çocuğunu yanına alabilir.Aynı zaman da çocuğun ileri ki yaşamını kötü etkileyecek bir durum yaşanırsa çocuğun velayetinin değiştirilmesi de yine mümkündür.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.