Boşanma esnasında mal paylaşımı evliliğin mahkeme kararı ile sona erdirilmesinden sonra gerçekleşir ve evliliğin başlayıp bittiği tarihler arasında ortak olarak edinilen malların ikiye bölünerek paylaşılmasına dayanmaktadır. Boşanmada mal paylaşımı nasıl gerçekleşir, evlilik birliği içerisinde edinilen ortak malların ikiye eşit olarak bölünmesi ile gerçekleşir. Boşanma davası ile mal paylaşımı davası aynı anda açılmamaktadır.
Mal paylaşımı davası, boşanma davası sonuçlandıktan sonra açılır. Mal paylaşımı davası ile boşanma davası aynı anda açıldığı zaman mahkeme tarafından önce boşanma davasının sonuçlanması beklenmektedir. Aynı anda farklı bir dava olarak mal paylaşımı davası açılsa da mahkeme boşanma davasını bekletici sebep olarak göreceği için mal paylaşımı davasını bekletecektir. Yani sonuç olarak boşanmada mal paylaşımı nasıl gerçekleşir, boşanma davası görülüp karar kesinleştikten sonra mal paylaşımı davası açılır ve evlilik süresince edinilen mallar ikiye bölünerek paylaştırılır.
Mal paylaşım davalarında şu an yürürlükte olan kanun 01.01.2002 tarihinden itibaren geçerlidir. Yani 2002 den önceki dönemin kurallarında farklılıklar bulunmaktadır. Şöyle ki,
Birinci dönem; 2002 yılından önce evlilik birliği içinde edinilmiş bile olsa mal kimin üzerine kayıtlı ise ona ait sayılmaktadır. 2002 yılından önce eşler arasında mal ayrılığı ilkesi yürürlükte olduğu için bu şekilde kabul edilmiş sayılmaktaydı. İkinci dönem; şu anki mevcut yürürlükte olan rejimi içermektedir. 2002 yılından sonra evlilik birliği içerisinde edinilmiş malların yarı yarıya bölünmesi gerektiğini kabul eder. Burada her iki durumda da önemli olan nokta evlilikten önce alınan mal kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin şahsi malı sayıldığından mal paylaşımına dâhil edilmez. Boşanmada mal paylaşımı nasıl gerçekleşir, evlilik dâhilinde edinilen mallar 2002 yılından itibaren ortak kabul edilir ve ikiye bölünerek taraflara pay edilir.
Boşanma davası tamamlandıktan ve dava sonucu kesinleşip boşanma gerçekleştikten sonra mal paylaşımı davası açılır. Boşanmada mal paylaşımı nasıl gerçekleşir, mal paylaşımı davası açıldığı zaman davayı açan kişi katkı payı alacağı, katılma alacağı ve değer artışı alacağı payı olarak talepte bulunabilmektedir.
Boşanmada mal paylaşımı demek, evlilik süresi boyunca edinilmiş olan tüm malların ortak paylaşılması demektir. Bu sebeple evlilik tarihinden önce edinilmiş olan hiçbir mal, mal paylaşımına dâhil olamamaktadır. Evlilik içerisinde edinilen tüm mallar ortak olarak değerlendirilmiş olsa da nasıl paylaşılacağına dair bazı kurallar bulunmaktadır. Yani paylaşımın oranlanması ile ilgili bazı prosedürler de bulunmaktadır.
Mal paylaşımı yapılmadan önce, evlilikten önce edinilmiş mal var ise eşlerden hangisine ait ise o geri alır. Bu mallara örnek vermek gerekirse, eşlerden birine ait olan ev, araba, miras kalan ev ya da araba gibi karşılıksız olarak kazanılan mallar, farklı bir kişiden kazanılan manevi tazminatlar, eşlerden birinin tek başına kullandığı eşyalar. Evlilik tarihinden sonra edinilen mallar da şu şekilde belirlenmiştir; çalışıp da kazanılmış olan mal varlıkları ve bu mallardan gelen kira gibi gelirler, sigorta ve yardım derneklerinden gelen ödenekler, çalışma gücünün kaybedilmesi yani kaza gibi sebeplerden dolayı çalışılamadığı zaman alınan tazminatlar olarak belirlenmiştir. Bu mal ve gelirler ortak paylaşıma dahildir. Boşamada mal paylaşımı nasıl gerçekleşir, edinilen malların ve gelirlerin ne zaman, nasıl edinildiği araştırılır ve ona göre ortak olarak paylaştırılır.
Boşanmada mal paylaşımı nasıl gerçekleşir; eşler istedikleri zaman evlilik tarihleri içerisinde bir evlilik sözleşmesi yaparak hangi malı nasıl paylaşacaklarını belirleyebilirler. Mal paylaşımı sözleşmesi yapılarak nelerin şahsi mal nelerin ortak mal olduğuna karar verebilirler. Eşlerden herhangi birisi bir malın kendine ait olduğunu iddia ediyor ise bunu mutlaka ispat etmek zorundadır. İspat edemediğinde eğer evlilik birliği içerisinde edinilmiş bir mal ise o zaman ortak olarak kabul edilecektir. Kişisel mal elde edilirken ortak maldan borç ödenmiş ise bununla ilgili bir denkleştirme yapılması talep edilebilir.
Peki Mersin Boşanma Avukatı Ücretleri ne seviyede? Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.