Boşanmak İçin Ne Kadar Para Lazım?

Boşanmak isteyen tarafların farklı hukuki işlemlerin gerçekleştirilmesi için belirli miktarlarda ücretler ödemesi gerekmektedir.

Boşanmak İçin Ne Kadar Para Lazım?

Boşanmak için ne kadar para lazım; boşanma konusunda avukatların talep edeceği ücretlerin asgari miktarları Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenmektedir. Bu yüzden Türkiye Barolar Birliği’nin belirlediği miktarlara göre boşanmak için harcanması gereken tutarlar her yıl değişiklik gösterebilmektedir.

Boşanmak İçin Hangi Masraflar Yapılıyor?

Boşanmak için ne kadar para lazım; boşanma konusunda akla gelen ilk masraf genellikle avukat ücretleri olmaktadır. Fakat boşanma davalarında masraf gerektiren birçok aşama bulunuyor. İlk olarak mahkeme başvuru harcı ödenmesi gerekmektedir. Ardından tanık ücreti, keşif ücreti, bilirkişi ücreti, istinaf harcı, icra masrafları gibi pek çok farklı konuda masraf yapılması gerekmektedir. Bu yüzden davanın durumuna ve açılma sebebine bağlı olarak boşanmanın gerektireceği masraf miktarları değişiklik gösterebilmektedir.

Boşanma Başvuru Harcı

Boşanmak için ne kadar para lazım; boşanmak isteyen kişilerin ilk ödemesi gereken tutar mahkeme başvuru harcı olmaktadır. Bu harcın tutarı her sene değişiklik göstermektedir. 2020 yılı için 45,40 Türk lirası olarak belirlenmiştir.

Avukatlık Ücretleri Asgari Olarak Ne Kadar?

Boşanmak için ne kadar para lazım; davalar için yapılması gereken işlemlerin asgari ücretleri Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenmektedir. Avukatlar bu asgari ücretler dahilinde farklı miktarlarda ücret talep edebilmektedir.

2020 yılı için belirlenmiş avukatlık asgari ücret tarifesine göre ilk 1 saat için büroda sözlü danışmanlık ücreti 450 Türk lirasıdır. İlk 1 saatten sonraki her saat başına 270 Türk lirası talep edilmektedir.

Çağrı üzerine gidilen yerde sözlü danışmanlık için belirlenmiş olan ücret 935 Türk lirasıdır. İlk 1 saatten sonraki her saat için 460 Türk lirası talep edilmektedir.

Dilekçe, ihbarname ve ihtarname gibi belgelerin düzenlenmesi için Türkiye barolar Birliği tarafından belirlenmiş olan asgari ücret tarifesi 685 Türk lirasıdır.

Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Davası Ücretleri Aynı mı?

Boşanmak için ne kadar para lazım; boşanma davaları için gereken miktarın belirlenmesinde en önemli husus boşanmanın anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olacağı konusudur. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında mahkemenin dava için talep ettiği ücretler arasında farklılık bulunmamaktadır. Fakat çekişmeli boşanma davalarında avukatın üzerine düşen iş yükü anlaşmalı boşanma davalarına göre çok daha fazla olmaktadır. Bu yüzden çekişmeli boşanma davaları için talep edilen ücret miktarı anlaşmalı boşanma davalarına göre daha yüksek olmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanma davaları için Türkiye Barolar Birliği’nin 2023 yılında geçerli olmak üzere hazırladığı avukatlık asgari ücret tarifesine göre belirlenmiş olan miktar 9 200 Türk lirasıdır. Fakat belirtilen ücret asgari miktar olup kişinin bulunduğu şehir ve farklı hususlara göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca bu miktarın içerisinde ödenmesi gereken harç ve vergi gibi ücretler dahil değildir. Anlaşmalı boşanma davaları daha hızlı ve daha kolay bir şekilde gerçekleştiği için talep edilen ücretler de daha düşük miktarlarda olmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti Ne Kadar?

Türkiye Barolar Birliği’nin hazırladığı avukatlık asgari ücret tarifesine göre çekişmeli boşanmalar için de talep edilmesi öngörülen miktar 9200 Türk lirasıdır. Bu miktar içerisine vergi ve harç gibi farklı masraf kalemleri dahil edilmemiştir. Çekişmeli boşanma davaları daha uzun bir süreç ve daha fazla iş yükü gerektirdiği için avukatlar tarafından daha yüksek ücretler talep edilmektedir. Toplamda dava süreci içerisinde yapılacak olan masraflar için 10.000 Türk Lirası ile 25.000 Türk lirası arasında değişiklik göstereceğini söyleyebiliriz. Çekişmeli boşanma davaları 3 yıl gibi uzun sürelerde devam edebilmekte ve aynı anda birkaç dava birden yürütülmesi gerekebilmektedir. Bu sebeple çekişmeli boşanma davaları için talep edilen miktarlar anlaşmalı boşanma davalarına göre daha yüksek tutarlarda ve belirlenen asgari limitten daha uzak olmaktadır.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara