Çekişmeli Boşanma İle Anlaşmalı Boşanma Arasındaki Fark Nedir?

Medeni Kanun tarafından belirlenmiş boşanma sebepleri bulunur.

Çekişmeli Boşanma İle Anlaşmalı Boşanma Arasındaki Fark Nedir?

Boşanma sebepleri evlilik kurumunu zedeleyerek bitirmeye sürükleyecek olan nedenlerdir. Zina, hayata kast, kötü davranışlar, suç işlemek, akıl rahatsızlığı gibi nedenler evliliği zedeler. Bunun gibi durumların yaşanması takdirinde ise boşanma aşamasına gidilebilir. Evliliği bitirmek için ise dava açan taraf mutlaka neden boşanmayı gerçekleştirme isteğini belirtmesi gerekmektedir.

Sürecin şekillenmesinde ise boşanmanın anlaşmalı ve çekişmeli olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirlenir. Belirleme aşamasında ise çekişmeli boşanma ile anlaşmalı boşanma arasındaki fark nedir sorusunu iki taraf da iyi bilmelidir. Farkları ve içeriklerin bilinmesi sonucu boşanma davası görülür.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma; tarafların parasal durumu ve çocukların durumunu göz önüne alarak anlaşmaya vararak boşanmasıdır. Bu boşanma türünde ise birçok konuda alınan ortak fikirlerle birlikte ayrılmaya karar vermeleri gerekir. Tüm bu süreçlerin gerçekleşmesi için ise belli şartlar bulunur. Mahkeme anlaşmalı boşanma ile gelmiş evli çiftlerin beraber oldukları yılları, fikir yetkinliklerini inceler. Bu konular mahkeme için önem arz eden konular olarak bilinir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Çekişmeli boşanma davası, evliliği bitirecek boşanma durumunda anlaşmaya varamamak olarak adlandırılır. Boşanma, velayet, tazminat ve nafaka konularından en az biri nedeniyle uzlaşmaya varılmaması durumunda çekişmeli boşanma gerçekleşir. Uzlaşmaya varılmaması sonucunda içerisinde oldukları davaya taleplerini iddialarını belirtme görevinde olurlar. Aile mahkemesinin ilgili olduğu davada incelenmeler gerçekleştirilerek gerçek haklılık belirtilir. Özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri çerçevesinde değerlendirilme yapılan davada tarafların duruma bakışları değişken olabilir. Eğer ki boşanma kararını verdiler ise çekişmeli boşanma ile anlaşmalı boşanma arasındaki fark nedir ayrıntılarına hakim olunması gerekir.

Anlaşmalı Boşanmada Mahkeme Süreci Nasıl İlerler?

116. Maddenin 3. Fıkrasında hüküm alınan anlaşmalı boşanmanın şartlarıdır. Çekişmeli boşanma ile anlaşmalı boşanma arasındaki fark nedir araştırması yapan bireyler anlaşmalı boşanma davasında bulunan şartları kanun yolunda bilmesi gerekir. Anlaşmalı boşanmak için;

Eşler en az 1 yıl boyunca evli kalmış olmaları lazımdır.Boşanan eşler, tamamen bir anlaşma protokolü düzenler ve bu protokolü yetkili mahkemeye iletmekle görevlidir.Eşler tarafından hazırlanan anlaşma protokolünde tarafların velayet, konut, nafaka, eş eşyaları gibi tüm konularda anlaşma sağladıkları belirtilmesi gerekmektedir.Anlaşmalı boşanmada yargılama sırasında hâkim, özellikle tarafların hazırladıkları protokole dikkat eder. Duruşma sırasında hâkim 2 tarafı da adaletli bir şekilde dinler. Bu dinlenilmenin amacı hakime anlaşmalı olarak ayrıldıklarını gösterebilmek amacıyla yapılır. Kanıtlanan durum hakim tarafından kabul edilir. Çekişmeli boşanma ile anlaşmalı boşanma arasındaki fark nedir sorusunun en büyük yanıtı zamansal farklılıktır.

Çekişmeli Boşanmak ve Mahkeme Süreci

Hiçbir konuda anlaşmaya varamayan taraflar çekişmeli boşanma yoluna girerler. Mahkeme yardımıyla anlaşamaya varılamaması da sürecin daha fazla uzamasına neden olur. Velayet konusu ise en çok anlaşılamayan konu olarak öne çıkar. Mahkeme ise çocuğun yaşam koşullarını dikkate alarak bu durumu değerlendirir. Çocuğun geleceğinde en yararlı olacak tarafa velayetin verilmesi gerçekleşir. Çocuk velayetine ek ise mal paylaşımı ve nafaka ödemeleri de yer alır. Tek celsede boşanmanın gerçekleşmemesi uzun süren dava duruşlarına katılmasıyla sonuçlanır.

Çekişmeli Boşanmada Hakim Tarafından Nasıl Önlemler Alınabilir?

Boşanma davası süreci başladıktan sonra hakim dava sürecinde, tüm olumsuz durumlar için önlem aldığı görülür. Geçici önem olarak eşlerin barınmasını, müşterek çocukların eğitimi, masraflar ve nafakalar gibi konular yer alır. Eğer ki eşler arasında şiddet varsa bu durumda gerçekleşene koruma farklılaşır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu içeriğine bağlı kalınarak şiddete uğramış taraf için özel koruma tedbirleri alır.

Boşanma Davası

Boşanma davası kararı verilmeden önce iyice düşünülmesi gerekmektedir. Karar verildiyse de çekişmeli boşanma ile anlaşmalı boşanma arasındaki fark nedir araştırması da yapılıp öğrenilmelidir. Evlilik kadar boşanma süreci de hayatı etkileyeceği için vereceğiniz kararda tüm unsurlarla düşünülmesi lazımdır.

Peki Boşanma Davası Nerede Açılır? Gelin birlikte inceleyelim.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara