Mersin boşanma avukatı olarak boşanma davalarını çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Çekişmeli boşanma davası herhangi bir konuda anlaşma sağlanamaması halinde açılacak olan bir boşanma davası türüdür. Çekişmeli boşanma süresi ise tarafların direncine bağlı olarak 1 ile 5 yıl arasında sürmektedir. Türk Adalet Sisteminde üç dereceli yargılama sistemi mevcut olup bunlar; ilk derece mahkemeleri yani yerel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay mahkemeleridir. Çekişmeli boşanma süreside tarafların davayı bu mahkemelere taşıyıp taşımamalarına göre değişecektir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; ilk derece mahkemelerinde açılan bir boşanma davası yaklaşık 1 yıl kadar sürmektedir. Eğer bu mahkeme sonunda verilen karar taraflar için tatmin ediciyse, dava burada sonlanıp 1 yıl içinde boşanma gerçekleşecektir. Fakat taraflardan biri boşanma davası içinde geçen nafaka miktarı, tazminat miktarı, velayet durumu konusunda memnun değilse kararı bir üst mahkemeye taşıyacaktır. Bu durumda dava yaklaşık 1 yıl daha uzayacaktır. Bu mahkemeden verilen karardan da memnun olunmaz ise en üst mahkeme olan Yargıtay’a dosya taşınacaktır. Burada da 1-2 yıl arası uzadığını düşündüğümüzde toplamda 5-6 yıllık bir süreç oluşacaktır.
2019 yılının ortalarından önce bu durum mümkünken, maalesef Yargıtay görüş değiştirmiştir. 2019 ortalarından bu yana artık kısmen kesinleştirip kalan konularda üst mahkemeye gitmek mümkün değildir. Peki mersin boşanma avukatı olarak bu davayı nasıl hızlandırabiliriz?
Öncelikle belirtmek isteriz ki, bir davanın uzunluğu doğrudan anlatılan olayların uzunluğu ve delillerin fazlalığı ile ilgilidir. Mahkeme aşamalarını kısaca özetlemek gerekirse; birinci aşama dilekçeler aşaması, ikinci aşama öninceleme aşaması, üçüncü aşama tahkikat ve son aşama sözlü yargılamadır. Bu aşamalardan en uzun süreni tahkikat aşaması olup, tahkikat aşamasında deliller toplanır ve tartışılır. Bu nokta da istenilen deliller ne kadar çoksa dava da o kadar uzun sürecektir. Bu aşamada çekişmeli boşanmayı hızlandırmak mümkündür. Konusunda uzman bir boşanma avukatı ile dava dilekçesinin doğru hazırlanması ve gereksiz delillerin çıkartılarak az ve öz bir dilekçe hazırlanması davanın hızlandırılmasını sağlayacaktır.
Çekişmeli boşanma davası yukarıda açıklandığı gibi uzun bir süreçtir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davası çok daha pratiktir. Tabi taraflar her zaman her konuda anlaşmaları mümkün olmamaktadır. Bu nokta da çekişmeli boşanma davası açma mecburiyetinde kalmaktadırlar. Anlaşmalı boşanma konusunda bir süreç vermek gerekirse maksimum üç hafta sürmektedir. Bu yüzden taraflar boşanma davası açmadan önce süreli önlerine koyarak ciddi bir karar almaları gerekmektedir.
Peki Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Gerçekleşir? Gelin inceleyelim...
Boşanma davası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, boşanma davaları hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını derlediğimiz
“50 Soruda Boşanma Davaları” konulu
https://www.tuncsuditol.av.tr/mersin-bosanma-avukati
makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.