Günümüzde toplum içerisinde bozulmaların meydana gelmesi aile içi şiddetin artmasına neden olabilmektedir. Son derece toplumun kanayan yüzü olarak ortaya çıkan durumda mağdur görülen kadınlar aydınlık yüze erişebilmek için büyük mücadele içine girerler. Eşinden şiddet gören eş ne yapmalıdır araştırmasını ve bilgisinin tam olarak gerçekleşmesi kadınları daha özgür konuma getirebilir.
Sayfa İçeriği
Eşinden Şiddet Gören Eş Ne Yapmalıdır?
Şiddet gören kadınların bu konu hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olmaması yüzünden mücadele etmeleri de pasif kalır. Çok kere şiddete ve onur kırıcı davranışlara maruz kalan veya aldatılan kadınlar haklarını bilmemelerinden kaynaklı hukuksal mücadeleye giremezler. Hukuksal hakları hakkında yeterli bilgiye sahip olan kadınlar ise bu duruma boyun eğmek zorunda kalmadan kendilerine yakışan dik duruşu sergileyebilirler. Medeni Kanunumuza göre boşanma şartları ve devletin sağladığı olanaklar bilinmesi takdirinde eşinden şiddet gören bireyler kendilerini ifade edebilme özgürlüğüne sahip olur.
Şiddet Gibi Durumlara Maruz Kalan Eş Ne Yapar?
Eşinden şiddet gören eş ne yapmalıdır sorusuna ayrıntılı cevap bulabilecekleri yazımızda bu eşlerin şiddet gördüğünü kanıtlayacak delil raporlarını çıkartması gerekmektedir. Şiddet mağduru bir kadın bu durumu yaşadığında ilk etapta polise veya bulunduğu yer kırsal bölgede ise jandarmaya ulaşması gerekir. Eğer tıbbi müdahaleye hemen ihtiyaç duyuluyorsa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna gitmeli ve şiddet dile getirilmelidir. Gerçekleşen vakayı hastane polise intikal eder. Avukat başvurusunda bulunabilecekleri gibi şiddete uğrayan taraf Kadın Dayanışma Merkezleri, Mor Çatı gibi çeşitli kadın örgütlenmelerinden yardım isteyebilir veya Alo 183’ü arayarak yardım talebinde bulunabilir. ALO 183 kadın, çocuk, özürlü sosyal hizmet danışma hattıdır. Durum içerisinde yarar sağlayacak olan ve gerekli adımlarda bireylere yardımcı olur.
Şiddet Kanıtlanabilir Boşanma Gerekçesi Olarak Görülür Mü?
Boşanma işleminin gerçekleşmesi için mahkeme delil olarak görülebilen kanıtları daha fazla önemser. Eşinden şiddet gören eş ne yapmalıdır sorusu karşısında boşanmayı düşünen taraf şiddeti kanıtlayacak delilleri mahkemeye sunması gerekir. Darp raporu bu kanıtlar arasında yer alır. Darp raporunu vakit geçmeden alan ve tanık bulan taraf şiddeti kanıtlama ihtimali daha yüksektir. Kanıtladığı takdirde boşanma için haklılığı mahkemece tespit edilir.
Boşanma işleminin gerçekleşmesi için mahkeme delil olarak görülebilen kanıtları daha fazla önemser. Eşinden şiddet gören eş ne yapmalıdır sorusu karşısında boşanmayı düşünen taraf şiddeti kanıtlayacak delilleri mahkemeye sunması gerekir. Darp raporu bu kanıtlar arasında yer alır. Darp raporunu vakit geçmeden alan ve tanık bulan taraf şiddeti kanıtlama ihtimali daha yüksektir. Kanıtladığı takdirde boşanma için haklılığı mahkemece tespit edilir.
Mülkî amir veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirlerine başvuruda bulunan tarafın olayın niteliği, şikayet durumu ve benzeri etkiler değerlendirilerek şiddete uğrayan kişi için koruma talebinde bulunabilir. Eşinden şiddet gören eş ne yapmalıdır sorusu karşısında can sağlığını güvence altına almaları için koruma kararını çıkartması gerekmektedir. Koruma kararında ise yetkili olan kişiler şiddete uğrayan kişinin yaşadığı yerde bulunan kolluk kuvvetleridir. Acil bir söz konusu ise hemen, başka bir hal varsa 24 saat önceden korunan kişi acil gideceği yeri görevli ve yetkili kolluğa bildirmelidir. Bu şekilde güvenliği en üst şekilde sağlanmaya çalışılır. Nöbetleşe olarak 24 saat koruma meydana gelir.
Hâkim Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararlar Nelerdir?
Evli olan kişilerin aynı evde yaşamalarından dolayı şiddet durumunu yaşaması ve bir daha yaşamamak için koruma talebinde bulunmaları en doğal haklarıdır. Müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi gerekerek bu korunma gerçekleştirilir. Aile mahkemelerinin vereceği bu kararın neticesinde can güvenliği sağlanır.
Devlet, hâkim karar verdiği sürece şiddet uygulayanı, şiddet eğilimine yol açan davranışlarını önlemek için tedavi altına alabilir. Kişinin akıl sağlığı veya psikolojik dengesi sağlanması için tedavi süreci başlatılabilir.
Vücudunuzda Olan Darpları Videoya ya da Fotoğrafını Çekmek
Darp raporu alınmış olsa dahi eşinden şiddet gören eş ne yapmalıdır sorusu karşısında yaşadığınız darbın fotoğrafını ya da videosunu çekmek kanıtınızı daha da keskin hale getirir. Belgelenme aşamanız mahkemede haklılığınızı kanıtlatabilir. Video veya fotoğraf üzerinde oynama yapılmadan belgeleriniz arasında bu dosyayı da ekleyin.
Şiddete Uğrama Durumunuzda Aramanız Gereken Numaralar
Acil olarak size dönüş sağlayacak ve şiddetten kurtulmanıza ya da sonrasında koruma görevini üstlenecek acil telefon numaraları şunlardır;
- ALO 155 Polis İmdat
- ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı
- ALO 156 Jandarma İmdat 112 Acil Çağrı Merkezi / Ambulans
- ALO Baro 444 26 18 (212) 656 96 96 ve (549) 656 96 96 Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı
Peki Boşanmada Evi Terk Etmek Kusur Mudur? Boşanmada evi terk etmenin kusur olup olmadığını öğrenmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.