İnternetten İçerik Kaldırma, (Haber Kaldırma)

İnternetten içerik kaldırma olarak üzerinde sizi rahatsız eden veya haklarınıza saldırıda bulunan içeriklerin nasıl kaldırılabileceğini veya erişiminin nasıl engellenebileceğini merak mı ediyorsunuz? Bu yazımızda, işte tam olarak aradığınız bilgileri bulacaksınız.

Sayfa İçeriği

İnternetten İçerik Kaldırma Ve Erişimin Engellenmesi Nasıl Yapılır?

İnternet günümüzde bilgiye ulaşmanın en önemli araçlarından birisi haline gelmiştir. Ancak bu geniş bilgi havuzunda zaman zaman kişilik haklarına saldırı, özel hayatın gizliliğinin ihlali ve telif hakkı gibi pek çok sorun ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumlarla karşılaştığınızda, “İnternetten İçerik Kaldırma” işlemi yaparak söz konusu içeriklerin internet ortamından çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Bu yazımızda, internetten haber veya internetten içerik kaldırmanın ne anlama geldiğini, nasıl yapıldığını ve hangi şartları taşıması gerektiğini detaylı bir şekilde ele alacağız. Ayrıca internetten haber (içerik) kaldırmaya yönelik verdiğimiz hizmetlerden bahsedeceğiz.

İnternetten Haber (İçerik) Kaldırma Ne Demek?

İnternetten içerik kaldırma, çevrimiçi ortamdaki birtakım haber veya içeriklerin, belirli sebepler doğrultusunda internet siteleri, Bloglar veya sosyal medya platformları gibi kaynaklardan silinmesi veya erişiminin engellenmesi sürecini ifade eder. Günümüzde, bireylerin ya da kurumların itibarını zedeleyebilecek, kişisel hakları ihlal edebilecek veya yasal olmayan içeriklerin yayılmasını önlemek amacıyla bu işlem sıklıkla gerçekleştirilmektedir.

İnternetten haber kaldırma sürecinde odak noktası, içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi olabilir. İçerik direkt olarak kaynağından kaldırılabileceği gibi, arama motorlarından veya sosyal medya hesaplarından da silinebilir. Bu işlem, İnternetten İçerik Kaldırma teriminin önemini ve kapsamını belirler. Böylece, bireylerin ve kurumların itibarını koruma altına almak, kişilik haklarına yapılan saldırıları durdurmak ve yasal olmayan içeriklerle mücadele etmek mümkün hâle gelir.

Bu sürecin uygulanabilir olması için belirli şartların ve yasal prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. Her ülkenin kendi yasal çerçevesi dahilinde, internetten haber kaldırma işlemleri için farklı yollar ve yöntemler bulunmaktadır. Bunlar, içeriğin yasal durumuna, yayınlandığı platforma ve içeriğin niteliğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. İnternet üzerinden içerikleri kaldırma hakları ve mekanizmaları, aynı zamanda, ifade özgürlüğü ve bireysel haklar arasında dengenin korunmasını amaçlar.

Ülkemizde internetten içerik kaldırma 23.05.2007 tarih, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılmaktadır. 

Mahkeme Yoluyla İnternetten Haber (İçerik) Kaldırma Nasıl Yapılır?

İnternetten haber veya herhangi bir içeriğin kaldırılması, günümüzde sıkça gündeme gelen bir konudur. İnternet ortamında yer alan ve bireylerin kişilik haklarını ihlal edebilecek ya da olumsuz bir duruma yol açabilecek içeriklerin kaldırılması için izlenmesi gereken belirli adımlar vardır. İşte Mahkeme Yoluyla İnternetten İçerik Kaldırma süreci nasıl işler:

İlk Adım: İhlal Tespiti

• İhlal edici içeriğin internet üzerinde tespiti. Bu, kişi veya kurumlar tarafından yapılabilir.

İkinci Adım: Mahkemeye başvuru

• İçerik sağlayıcıya yapılan başvuru sonuç vermezse, yasal yollarla İnternetten Haber Kaldırma işlemi için başvuruda bulunulabilir.

Üçüncü Adım: Mahkemeye kararının Bilgi ve Teknoloji Kurumuna Gönderilmesi

• Erişim engeli talebinin kabul görmesi halinde sulh ceza mahkemesince verilen karar ilgili kuruma yapılması için gönderilir. 

İnternetten içerik kaldırma süreci, bireylerin haklarını korumaya yönelik önemli bir adımdır. Ancak işlemleri gerçekleştirirken dikkatli olunmalı ve gerekirse profesyonel yardım alınmalıdır. Unutmayın, İnternetten İçerik Kaldırma işlemi, bireysel hak ve özgürlüklerin korunması adına atılmış önemli bir adımdır.

İnternetten Haber (İçerik) Kaldırma Şartları Nelerdir?

İnternet ortamında yer alan ve bireylerin kişilik haklarını ihlal eden, özel hayatın gizliliğine zarar veren ya da yasal olmayan internetten içerik kaldırma, günümüzde daha da önem kazanmıştır. Ancak, “İnternetten İçerik Kaldırma” süreci belli şartlara tabidir.

Yasal Dayanağın Olması gerekmektedir. 

Hangi içeriklerin hukuksuz olduğu ve mahkeme kararı ile kaldırılabileceği belirtilmiştir. 5651 sayılı kanuna göre;

a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;  

  • 1) İntihara yönlendirme (madde 84),  
  • 2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), 
  • 3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),  
  • 4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),  
  • 5) Müstehcenlik (madde 226),  
  • 6) Fuhuş (madde 227), 

7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228), suçları. 

  • b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar. 
  • c) 29/4/1959 tarihli ve 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
  • ç) 1/11/1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun 27’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan suçlar.
  • d) Özel hayatın gizliliğini ihlal eden içerikler
  • e) Kişilik haklarına saldırı niteliğinde olan içerikler

Başvuru Yoluyla Talep edilmelidir. 

• İnternetten içerik kaldırma için ilgili kişilerin, Sulh Ceza Mahkemesine başvuruda bulunması gerekmektedir. 

Doğru Bilgilendirme ve Belge Sunumu yapılmalıdır. 

• İnternetten içerik kaldırma talebinin kabul edilmesi için, talebi destekleyici doğru ve yeterli bilgi ve belgelerin sunulması şarttır. 

İnternetten içerik kaldırma süreci, yukarıda belirtilen şartların yerine getirilmesiyle başarıya ulaşabilir. Bu sürecin etkin bir şekilde işleyebilmesi için, içeriğin kaldırılmasını isteyen bireylerin ya da kurumların, taleplerini yasal şartlara uygun olarak hazırlayıp ilgili mercilere sunmaları gerekmektedir.

Kişilik Haklarına Saldırı İçeren Haberlerin Kaldırılması Nasıl Yapılır?

İnternet, fikir ve bilginin sınırsız bir şekilde aktarıldığı bir ortam olmakla birlikte, kişisel hakların ihlal edildiği durumlar da ne yazık ki sıkça karşımıza çıkar. Özellikle, kişilik haklarına saldırı içeren haberler, bireylerin özgürlük ve haysiyetine zarar verebilir. Bu nedenle, “İnternetten İçerik Kaldırma” süreçleri hayati bir öneme sahiptir. 5651 sayılı kanunun 9. Maddesi uyarınca “İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğin çıkarılmasını ve/veya erişimin engellenmesini de isteyebilir.” 

İnternet üzerinden kişilik haklarına saldırı içeren internetten içerik kaldırma için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

Mahkemeye Başvurun: İçeriğin kaldırılması için konuyu yargıya taşımalısınız. Bu konulara bakmakla görevli mahkeme Sulh Ceza Mahkemesidir. Bu süreçte, içeriğin kişilik haklarınıza saldırı teşkil ettiğini kanıtlamanız gerekecektir. Dava sonucunda, mahkeme içeriğin kaldırılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verebilir.

-BTK’ ya Başvurun: Türkiye’de internetten içerik kaldırma ve erişim engelleme talepleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilendirilmiştir. Mahkemece içeriğin kaldırılması talebiniz kabul olduysa mahkeme kararı mahkemece BTK’ ya gönderecektir. BTK 4 saat içinde gelen kararı uygulamak zorundadır. 

“İnternetten içerik Kaldırma” işlemi, kişilik haklarının korunması ve özel hayatın gizliliğinin sağlanmasında kritik bir role sahiptir. Bu süreci dikkatli ve bilinçli bir şekilde yürütmek, olumsuz etkilerin en aza indirilmesine olanak tanıyacaktır.

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Eden Haberlerin Kaldırılması Nasıl Yapılır?

Günümüzde özel hayatın gizliliğini ihlal eden içeriklerin yayılması, bireylerin sıkça karşılaştığı sorunlardan biridir. Bu tür içeriklerin internetten kaldırılması, bireylerin haklarını korumak adına önem taşımaktadır. Özel hayatın gizliliğini ihlal eden haberlerin kaldırılması 5651 sayılı kanunun 9/A maddesi uyarınca yapılır. İlgili kanuna göre; “İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Kuruma doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.” Ayrıca özel hayatın gizliliği ihlal edilen kişi doğrudan kuruma başvurmak yerine Sulh Ceza Mahkemesine de başvuru yapabilecektir. 

​İşte özel hayatın gizliliğini ihlal nedeniyle “İnternetten İçerik Kaldırma” işleminin nasıl yapılacağına dair adımlar: 

-Bilgi ve Teknoloji Kurumuna başvurun: İkinci adım, BTK aracılığıyla yetkililere ulaşmak ve içeriğin kaldırılması talebinde bulunmaktır.

-Doğrudan Mahkemeye Başvurun: Bilgi ve Teknoloji Kurumuna yerine doğrudan mahkemeye başvurarak özel hayatın gizliliğini ihlal eden içeriği kaldırtabilirsiniz. 

Özel hayatın gizliliğini ihlal eden içeriklerle mücadelede hız ve doğru adımlar izlemek büyük önem taşır. Böylece, zararın daha da artmasının önüne geçilebilir ve bireylerin hakları korunmuş olur. “İnternetten İçerik Kaldırma” süreci, bu noktada atılabilecek önemli adımlardan biridir.

Suç Teşkil Eden Haberlerin Kaldırılması Nasıl Yapılır?

İnternet, her türlü bilginin serbestçe dolaştığı bir alan olmasına rağmen, bazı içerikler hukuka aykırı faaliyetleri teşvik eder, zarar verir ya da suç teşkil edebilir. Bu tür içeriklerin İnternetten İçerik Kaldırma işlemi büyük önem arz eder. Peki, suç teşkil eden haberlerin kaldırılması nasıl yapılır? Bu süreç, belli başlı adımları içermektedir.

Şikayetin Yapılması: İlk adım, içeriğin kaldırılması için, ilgili yasal makamlar nezdinde girişimde bulunulması gerekir. Bu, yerel emniyet birimleri yada savcılık aracılığıyla yapılır. Bu şikayet savcılığa verilecek yazılı bir şikayet dilekçesi ile yapılır. 

Kanıt Toplama: İçeriğin neden suç teşkil ettiğine dair kanıtların toplanması önemlidir. Bu, ekran görüntüsü, video kaydı, yazılı belge gibi farklı formatlarda olabilir. Bunların şikayet dilekçesinin ekine eklenmesi gerekmektedir. 

Resen başvuru: Haberin suç teşkil etmesi durumunda erişimin engellenmesi kararı soruşturma evresinde cumhuriyet savcılığı tarafından, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından resen verilebilmektedir. 

İnternetten Haber (İçerik) Kaldırma süreci, suç teşkil eden içeriklerin yayılmasını önlemek ve kişisel ya da kurumsal zararların önüne geçmek açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu süreçte dikkatli ve bilinçli hareket edilmesi, istenmeyen sonuçların önlenmesinde büyük rol oynar.

Telif Hakkı İhlal Eden Haberler Nasıl Kaldırılır?

Telif hakkı ihlal eden içeriklerin internette yayılması, hem içeriğin orijinal sahipleri hem de içeriği bilinçsizce kullanıcılar için önemli bir sorun teşkil etmektedir. İnternetten içerik kaldırma işlemi, bu noktada telif hakkı sahiplerinin haklarını korumak amacıyla uygulanır. Telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun 1/B de yer alan maddesi uyarınca koruma altına alınmıştır. Telif hakkı bir kişilik hakkı olup telif hakkının ihlaline yönelik haberler de 5651 sayılı kanunun 9. Maddesi uyarınca yapılır. İlgili kanun maddesine göre kişilik haklarının zedelendiği fark eden mağdur içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayında çıkarılmasını isteyebilir. Ayrıca mağdur yine gerekli görmesi halinde doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğin kaldırılmasını talep edebilmektedir. 

Peki, bu süreç nasıl işler?

Adım Adım Telif Hakkı İhlali İçerik Kaldırma İşlemi:

İhlalin Belirlenmesi: İlk olarak, telif hakkına sahip olduğunuz içeriğin hangi internet sitesinde izinsiz olarak kullanıldığını tespit etmelisiniz.

İletişim Kurma: İçeriğin kaldırılması için, sitenin iletişim bilgilerini kullanarak site yöneticisi veya içeriği yayınlayan kişiyle iletişim kurun. Bu aşamada, içeriğin telif hakkınızı ihlal ettiğini ve kaldırılmasını talep ettiğinizi açıkça belirten resmi bir talep göndermeniz gerekmektedir.

İçerik Yada Yer Sağlayıcısına Başvurma: İçeriği yayınlayan kaynağa, yada yer sağlayıcısına içeriğin sayfası, yayınlandığı tarih, ve neden telif hakkı ihlali olduğunu içeren detaylı bir kaldırma talebi gönderin.

Önemli Notlar:

Telif hakkı ihlali konusunda somut delillerin (ekran görüntüleri, kopya içerik, orijinal yayın tarihleri vb.) hazırlanması, sürecin hızlanmasına yardımcı olur.

Unutulma Hakkını İhlal Eden Haberler Nasıl Kaldırılır?

Unutulma hakkı, bireylerin internet ortamında, özellikle arama motorlarında, geçmişlerindeki istenmeyen veya artık önemsiz bilgilerin silinmesi talep edebilme haklarıdır. İnternetten içerik kaldırma işlemi bu bağlamda büyük önem taşır. Kişilerin geçmişteki hataları veya eski haberler nedeniyle mağdur olmaması için unutulma hakkı devreye girer.

Dünya genelinde “The right to oblivion”, “The right to be forgotten”, ve “Das Recht Aufvergessen” gibi terimlerle anılan ve Türk hukukunda “unutulma hakkı” olarak karşılık bulan kavram, genellikle kişinin geçmişte yaşadığı ve özellikle dijital ortamda yer alan olumsuz olayların, bu olayların arşivlenmesinde kamusal bir yarar bulunmadığı sürece zamanla unutulmasını, toplum tarafından bilinmesini/hatırlanmasını istemediği kişisel verilerinin silinmesini ve yayılmasının önlenmesini talep etme hakkını ifade eder. Bu nedenle unutulma hakkı kavramı bazen “silme hakkı” olarak da anılır.

Bu bağlamda, unutulma hakkı, bireyin geçmişteki bazı olumsuz deneyimlerinin dijital dünyada sürekli olarak hatırlanmasını istemediği durumlarda devreye girer. Özellikle mahremiyet ve kişisel verilerin korunması açısından önem taşıyan bu hak, bireylerin dijital ortamda daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlamayı amaçlar.

Unutulma hakkı, kişilerin kendi hakkında olan içerikleri (örneğin fotoğraflar veya internet günlükleri gibi) silmek için üçüncü şahısları zorlamayı içerdiği kadar, geçmiş cezalarına veya tıbbi kayıtlarına ilişkin verileri ya da olumsuz yorumlara neden olabilecek bilgileri ve fotoğrafları kaldırma talebinde de yetkilendirir. Bu hak, bireylerin geçmişlerine dair hassas bilgilerin dijital ortamda dolaşımını kontrol etme yetkisi sağlar ve mahremiyetlerini koruma amaçlıdır.

Unutulma hakkının sınırsız kullanımı, diğer kişisel değerlerin (örneğin ifade özgürlüğü, eleştiri özgürlüğü, haberleşme özgürlüğü, basın özgürlüğü gibi) ihlal edilmesine yol açabileceği gibi, hakkın gerektiğinden fazla sınırlandırılması da özel hayatın gizliliği, kişisel verilerin korunması, şeref ve haysiyet, iktisadi varlık ve özgürlük gibi birçok kişisel değeri zedeleyebilir. Bu nedenle, unutulma hakkının yasal düzenlemelerle adil bir dengeye oturtulması önemlidir. Bu denge, hakkın temelinde yer alan kişisel değerlerle çatışma olasılığı bulunan değerler arasında adil bir denge kurarak sağlanabilir

Unutulma Hakkına İlişkin İnternetten Haber (İçerik) Kaldırma Adımları:

Haberin İncelemesi: İlk olarak, kaldırılması istenen içeriğin niteliği değerlendirilmelidir. İçerik, unutulma hakkı bağlamında incelenmeli, bireyin özel hayatıyla doğrudan ilişkili olup olmadığına, basın özgürlüğünü engelleyici bir durum olup olmadığına karar verilmelidir.

Yasal Yollara Başvurma: İnternetten içerik kaldırma talepli bulunduğunuz yerdeki sulh ceza mahkemesine başvuru yapılmalıdır. 

Unutulma hakkı ihlali durumunda, bireylerin itibarlarını koruma altına almak için internetten içerik kaldırma işleminin önemi tartışılmazdır. Bu hak, bireyin dijital ortamda huzur ve güven içinde var olabilmesini sağlar.

Google, YandexYahoo Vb. Arama Motorlarında İçerik Silme Veya Kaldırma

İnternetten haber (içerik) kaldırma, günümüzde dijital itibar yönetiminin temel unsurlarından biri haline gelmiştir. Google, Yandex, Yahoo gibi arama motorlarında yer alan istenmeyen internetten içerik kaldırma veya erişiminin engellenmesi, kişilerin ve kurumların dijital izlerini koruma altına almasına olanak tanır. Ancak, bu sürecin doğru ve etkili bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.

Google, Yandex, Yahoo gibi arama motorlarında yer alan istenmeyen, kişisel haklarına zarar veren, özel hayatın gizliliğine zarar veren yada unutulma hakkı kapsamında silinmesi mümkün olan içerikler Sulh Ceza mahkemesine yapılacak başvuru ile kaldırılabilmektedir.

İnternetten haber kaldırma süreci, genellikle zaman alıcı ve detaylı bir işlemdir. Bu nedenle, internetten içerik kaldırma konusunda profesyonel destek alınması, sürecin daha verimli ve başarılı bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayabilir. Unutmayın, internetten içerik kaldırma, dijital itibarınızı korumak ve kontrol altında tutmak için çok önemli bir adımdır.

Youtube, Facebook, X, Instagram Vb. Sosyal Medyada İçerik Silme Veya Kaldırma

Sosyal medya platformları, günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Ancak bazen bu platformlarda, şahsımıza veya markamıza zarar verebilecek içeriklerle karşılaşabiliyoruz. İşte bu gibi durumlarda “İnternetten İçerik Kaldırma” süreci devreye giriyor. Ancak her platformun kendi içinde belirlemiş olduğu farklı prosedürleri bulunmaktadır. Bu kısımda, popüler sosyal medya ağlarında içerik silme veya kaldırma süreçleri üzerine odaklanacağız.

YouTube’dan Haber (İçerik) Kaldırma:

• Youtube da bir içerik yada haber kişilik haklarınıza saldırı yada özel hayatınızın gizliliğine ihlal içeriyor ise, yada unutulma hakkı kapsamında eski bir haber ise Sulh ceza mahkemesine başvurarak içeriğin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. 

Facebook’tan Haber (İçerik) Kaldırma:

• Facebook’ta bir haber yada içerik kişisel haklarınız ihlal ediliyorsa veya gizlilik hakkınız ihlal ediliyorsa, Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurabilirsiniz.

Instagram’dan Haber (İçerik) Kaldırma:

• Instagram da yapılan bir haber nedeniyle kişilik haklarınız veya özel hayatınızın gizliliği ihlal ediliyorsa, unutulma hakkı kapsamında eski bir haberin içeriğinin kaldırılması için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapabilirsiniz.

Twiterdan Yani X’ten Haber (İçerik) Kaldırma:

• Twiterda yani X’te yapılan bir haber yada içerik nedeniyle özel hayatınıza yapılan saldırılar veya kişisel haklarınızın ihlali durumunda, unutulma hakkını kullanarak eski bir haberin kaldırılmasını sağlamak için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

• İçerik şikayeti yapmadan önce, gerçekten hukuka aykırı bir durumun söz konusu olduğuna emin olun.

• Rahatsızlık veren içeriğin ekran görüntüsünü alarak şikayetinizle birlikte sunmanız gerekmektedir. 

Sonuç olarak, sosyal medyada istenmeyen içeriklerle karşılaşıldığında, her platformun kendi içerik kaldırma politikaları ve yöntemleri bulunmaktadır. Bu sebeple doğrudan mahkemeye başvurmak çok daha kolay bir yöntem olacaktır. İnternetten haber (içerik) kaldırma sürecini hızlı ve etkili bir şekilde tamamlamak için bu yönergeleri takip etmek önemlidir.

İnternet Erişiminin Engellenmesi Ne Demek?

İnternet üzerinde hukuka aykırı içeriğin yer aldığı durumlarda, ilgili içeriğe erişimin engellenmesi süreci devreye girer. Bu süreç, genellikle mahkemeler, düzenleyici kurumlar veya internet hizmet sağlayıcıları tarafından yürütülür. İnternetten Haber Kaldırma işlemiyle benzerlik gösterse de, erişimin engellenmesi doğrudan içeriğin silinmesini değil, belirli bir coğrafi konumdaki veya belirli bir internet hizmet sağlayıcısı kullanıcılarının o içeriğe erişememesini sağlar. Bu işlem, genellikle aşağıdaki gibi durumlar söz konusu olduğunda gerekli hale gelir:

• Hukuka aykırı içerik barındıran sitelere erişim kısıtlaması

• Fikri mülkiyet haklarını ihlal eden içeriklerin yayılmasının önlenmesi

• Kişilik haklarına saldırı olarak değerlendirilebilecek içeriklere karşı tedbir

• İnternet kullanıcılarının zararlı içeriklerden korunması

İnternetten Haber (İçerik) Kaldırma işlemi için başvurulan mekanizmaların yanı sıra, erişimin engellenmesi de birtakım hukuki prosedürlere tabidir. Genellikle, içeriğin yayınladığı web sayfasına veya hizmete doğrudan erişim sağlayan URL adreslerinin, belirli bir süre veya kalıcı olarak kullanıcıların erişimine kapatılması şeklinde uygulanabilir.

Bu işlemin uygulanabilmesi için genellikle resmi bir talep ve yasal bir karar gereklidir. Bu karar, ilgili içeriğin hukuka aykırılığını tespit ederek, erişiminin engellenmesi yönünde hüküm veren bir mahkemenin kararı olabilir. Ayrıca bazı ülkelerde düzenleyici kurumlar, belirli kriterlere göre internet içeriğine erişimin engellenmesi kararı verebilir.

İnternet erişiminin engellenmesinin en önemli amacı, hukuka aykırı içeriğin yayılmasını engellemek ve internet ortamını daha güvenli bir hale getirmektir. Ancak, bu sürecin uygulanması sırasında özgür bilgi akışı ve ifade özgürlüğü gibi temel hakların korunması da büyük önem taşır. Dolayısıyla, erişimin engellenmesine ilişkin kararlar dikkatlice değerlendirilmeli ve en son çare olarak görülmelidir.

Erişimin Engellemesi Tedbirlerinin Uygulanmasında Kullanılacak Yöntemler

İnternet üzerindeki zararlı içeriklerin yayılmasını engellemek veya mevcut zararlı içeriklere erişimi engellemek modern internet yönetiminin temel amaçlarından biridir. İnternetten haber (içerik) kaldırma süreci kadar, erişimin engellenmesi de önemli bir yöntemdir. Bu süreç, internetten içerik kaldırma yöntemleri ile aynı eylemleri içerir. 

İçeriğin kaldırılması veya erişiminin engellenmesi için yasal bir talebin oluşturulması gerekmektedir. Bu, genellikle mahkeme kararı veya yetkili regülatör kurumların genelge ve yönetmelikleri aracılığıyla yapılır. Bu bağlamda olayın içeriğine göre yer sağlayıcısına, içerik sağlayıcısına, BTK’ ya yada Sulh Ceza Mahkemesine başvurulur. 

İşte genel bakış açısıyla, internet üzerinden zararlı içeriklere erişimin engellenmesinde kullanılan yöntemler bunlardır. Her durum için en etkili yöntem farklılık gösterebilir, dolayısıyla uygun tedbirin belirlenmesi için durumun detaylıca incelenmesi gerekmektedir. İnternetten haber (içerik) kaldırma sürecinin bir parçası olarak, bu yöntemlerin bilinçli ve etkili bir şekilde uygulanması, internet ortamını daha güvenli bir alan haline getirir.

Erişiminin Engellenmesi Kararı Vermeye Yetkili Makamlar

​Erişimin engellenmesine; 5651 sayılı kanunda 8. Maddesinde yer alan suçların oluştuğu tespit edilmesi halinde soruşturma aşamasında sulh ceza hakimi, kovuşturma aşamasında mahkeme verebilir. 

​Ayrıca içeriğin birinci fıkrada belirtilen suçları oluşturan yayınlara ilişkin olarak içeriğin çıkarılması ve/veya  erişimin engellenmesi kararı resen Başkan tarafından verilir. Başkan tarafından verilmesi halinde içerikte yer alan suç derhal Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir. 

Erişim Engelleme Kararlarını Yerine Getirecek Merciler

​Erişim engelleme talebi içerik sağlayıcısına veya yer sağlayıcısına yapıldığı ise buralar tarafından 24 saat içinde yerine getirilmelidir. 

​Erişim engelleme talebi sulh ceza mahkemesine yapıldı ise, hakim kararı doğrudan Birliğe gönderilir. Birlik tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği derhâl, en geç dört saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir.  

İnternetten İçerik Kaldırma Ve Erişimin Engellenmesine Yönelik Yargıtay Kararları

Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2021/256 E.  ,  2021/2774 K. Sayılı kararı

“Başvuruya konu somut uyuşmazlıkta; başvuranın toplamda (10) adet URL adresinde kişilik haklarını ihlal eden yayın yapıldığından bahisle erişime engellenmesinin talep ettiği, ilgili Sulh Ceza Hakimliğince, yabancı (yurt dışı kaynaklı) sosyal ağ sağlayıcılarının URL adreslerinin “Https” uzantılı olması gerekçesiyle reddine karar verildiği, karara yapılan itirazın da gerekçesiz biçimde reddedildiği görülmektedir. Yukarıda izah edildiği üzere, erişimin engellenmesi talebinin uygulanmasına (infazına) dair teknik gerekçeler, Sulh Ceza Hakimliğinin inceleme ve değerlendirme konusu olmayıp, yapılan itirazın merci tarafından esastan incelenerek, yayının kişilik haklarının ihlal edip etmediği ve ifade özgürlüğü kapsamında kalıp kalmadığının araştırılması ile bu hususta internet yayın uzantılarının “https” olup olmadığına bakılmaksızın bir karar verilmesi gerekirken itirazın reddedilmesinin hukuka aykırı olduğu anlaşılmakla.”

Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2019/23945 E.  ,  2019/7563 K. Sayılı kararı:

“Yukarıda yazılı mevzuat ve emsal kararlarda belirtildiği üzere, somut uyuşmazlığın çözümü için yerel mahkemece yapılması gereken, başvuranın dilekçesinde belirtilen tüm URL adreslerinde yer alan haberler üzerinde, alanında uzman bir bilirkişi yardımıyla, araştırma ve inceleme yapılarak yayın içeriklerinde başvuranların emniyet müdürü olan yakınlarının kişilik haklarını ihlal eden nitelikte yayınların bulunup bulunmadığının araştırılması ve 5651 sayılı Kanun’a aykırı olarak yapıldığı tespit edilecek yayınlara, kişilik haklarının ihlali, kişisel veriler ve unutulma hakkı kapsamında erişimin engellenmesine karar verilmesi gerekirken, dilekçedeki URL adreslerinde yer alan haberlerin içeriğinin dosyada denetime elverişli şekilde incelenmeksizin talebin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğu anlaşılmakla,”

Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/19751 E.  ,  2021/14317 K. Sayılı kararı:

Paylaşımda, başvurucunun, kişisel veri niteliğindeki, telefon numarasının bulunmasının ise kişisel verilerin hayatın özel alanına ilişkin bilgiler olması itibariyle, kişilik haklarına bir saldırı mahiyetinde değil özel hayatın gizliliğini ihlal çerçevesinde değerlendirilebileceği, 5651 sayılı Yasanın 9/A maddesinde özel hayatın gizliliğini ihlal durumunda, içeriğin çıkartılması veya erişimin engellenmesi istemiyle doğrudan Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yönteminin benimsenmediği cihetle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriği yerinde görülmediğinden, CMK’nun 309. maddesi uyarınca kanun yararına kararın bozulmasına dair talebinin REDDİNE, 21.10.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi  2017/6382 E.  ,  2018/8575 K. Sayılı kararı:

Erişime engellenmesi talep edilen URL sitelerindeki paylaşımlarda, bu sefer yukarıda adı geçen başvuran …’ın “sahte doçent” olduğu ve Türkçe kaleme alınan yazılarda editörlerinin kimler olduğundan bahsedildiği, bu yolla ulusal çapta bir dolandırıcılık şebekesinin ortaya çıkartıldığının anlatıldığı, yazılarda elde edilmek istenen amacın başvurandan çok başvuran kişiyle birlikte çalışan kişilerin kimler olduğunun ve hangi amaca hizmet ettiklerinin topluma bildirilmesi olduğu, ayrıca yazıda adı geçen kişilerin çoğunun başvuranla olan iletişimlerinin kesildiğinden ve başvuran hakkında hukuki sürecin başlatıldığından bahsedildiği, dolayısıyla “sahte doçent” deyiminin sadece ilgilinin kişilik haklarına yönelik bir ihlal amacıyla kötü niyetli olarak değil, geçmişte yaşananları hatırlatmak amacıyla kullanıldığı, öte yandan itiraz mercii tarafından verilen kararın gerekçesinde yazılı “sahte doçent deyiminin paylaşımlarda sürekli olarak tekrarlanması” kriterinin 5651 sayılı Kanun’da yer almayan ve tek başına kişilik haklarını ihlal eder derecede yorumlanamayacak bir gerekçe olduğu anlaşılmakla, “erişimin engellenmesi kararının” tüm hukuki sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasına, 12.07.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2021/633 E.  ,  2021/2773 K. Sayılı kararı:

Değişik internet sitelerinde, başvuranlar hakkında 23.07.2020 tarihinde yapılan yayınlarda; – Başvuranlar hakkında, yüzleri mozaiklenmek ve isimlerinin baş harfleri kısaltılmak suretiyle yapılan haberlerde, yabancı bir masöze tecavüz edildiği iddiası üzerine başlatılan soruşturma dosyası kapsamında 4 kişinin tutuklandığı bilgisinin haber olarak verildiği, – Yapılan yayınlarda, başvuranların kimliklerinin açık olarak belirlenemediği gibi kişilik haklarını hedef alan saldırı mahiyetinde ifadeler bulunmadığı, dolayısıyla adli yargı sürecine intikal etmiş ceza soruşturması hakkında somut olgulara dayalı bir haber yapıldığı, Başvuranlar hakkında 2019 yılında açılan kamu davasının 2020 yılında beraat hükmüyle sonuçlandığı ve kesinleştiği, başvuranların kesinleşmeyi müteakiben haklarında yapılan bu haber sitelerindeki yayınlara, kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle erişimin engellenmesi talebiyle başvurdukları, – Başvuranlar hakkında yapılan yayınlarda, adli yargı mercilerinde açılmış bir soruşturma ile ilgili olarak bilgiler verildiği, dolayısıyla toplumun habere karşı güncel bir ilgisinin bulunduğu, haberin basın özgürlüğü kapsamında kaldığı, ayrıca haberin sunuş biçiminde polisin gözaltına alma fotoğraflarında ve yazı içeriğinde kişilerin tanınmasını engelleyici tedbirlere başvurulmakla, kötü niyetli davranıldığına dair somut bir veri bulunmadığı,- Haberin başvuranların kişisel verilerine dair bilgiler içermesi yönüyle tarihsel bir veri olarak kabul edilemeyeceği, ancak kamunun menfaatini ilgilendirecek şekilde halen herkesin erişimine açık halde bulunmasında kamu yararı bulunduğu, yayınların üzerinden unutulma hakkı çerçevesinde makul bir sürenin de geçmediği, – Uyuşmazlığa konu internet yayınlarında yer alan içeriklerin; başvuranların kişisel verilerini ve geçmişine dair bilgileri, uzun bir süre boyunca kişilik haklarını ihlal edici boyutta hukuka aykırı olarak internet üzerinde yayınlanmadığı ve unutulma hakkı çerçevesinde erişimin engellenmesi kararı verebilmek için gerekli şartların oluşmadığı anlaşılmakla REDDİNE”

İnternetten Haber Kaldırma İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular:

Kişisel verilerimin olmadığı bir içeriği kaldırabilir miyim?

Kişisel verilerinizi içermeyen bir içeriği kaldırma hakkınız genellikle bu içeriğin sizi doğrudan ilgilendirmesi veya haklarınıza zarar vermesi durumunda söz konusu olabilir. Örneğin, haksız bir şekilde itibarınızın zedelenmesine sebep olan bir yazı veya görsel için kaldırma talebinde bulunabilirsiniz. Ancak, içerik kamuya açık bilgileri barındırıyorsa veya ifade özgürlüğü çerçevesinde korunuyorsa, kaldırma süreci daha karmaşık hale gelebilir ve yasal desteğe ihtiyaç duyulabilir.

İnternette bir içeriğin kaldırılması için hangi yasal haklara sahibim?

Türkiye’de kişisel hakların korunması ve özel hayatın gizliliği Anayasa güvencesi altındadır. Ayrıca 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” kapsamında, internet üzerindeki içeriklerle ilgili şikayet ve internetten içerik kaldırma süreçleri düzenlenmiştir. Mağdur olan kişiler, kişilik haklarına saldırı teşkil eden internetten içerik kaldırma için gerekli yasal başvuruları yapabilirler.

Erişimin engellenmesi talebinde bulunabilir miyim?

Eğer bir içerik, kişilik haklarınıza saldırıda bulunuyorsa veya yasa dışı bir durumu içeriyorsa, yada özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir durumu arsa erişimin engellenmesi talebinde bulunabilirsiniz. Erişimin engellenmesi talebi, mahkeme kararı gerektirir.

İçerik kaldırma talebim reddedilirse ne yapabilirim?

İnternetten içerik kaldırma talebiniz reddedildiğinde, öncelikle talebinizin reddedilme sebebini öğrenmelisiniz. Eğer talebinizde eksik veya hatalı bir bilgi varsa, bu bilgileri düzelterek talebinizi yeniden sunabilirsiniz. Eğer içeriğin kaldırılmasının hukuki olarak mümkün olduğunu düşünüyorsanız ve talebiniz haklı sebeplerle reddediliyorsa, bu konuda hukuki yollarla ilerleyebilirsiniz. İlgili mahkemeye başvurarak yasal süreci devam ettirebilir ve gerekirse tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

Erişimin Engellenmesi Kararı Hangi Nedenlerden Dolayı Alınır?

Erişimin engellenmesi kararı 5651 sayılı kanunun 8. Maddesinde yer alan suçların bir içerikte olması durumunda yada özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi durumunda veya bir kişinin kişilik haklarına saldırı olması durumunda alınır. 

Erişimin Engellenmesi Kararı Hangi Nedenlerden Dolayı Alınır?

Erişimin engellenmesi kararı 5651 sayılı kanunun 8. Maddesinde yer alan suçların bir içerikte olması durumunda yada özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi durumunda veya bir kişinin kişilik haklarına saldırı olması durumunda alınır. 

Erişimin Engellenmesi Nereden Talep Edilir?

Erişimin engellenmesi ikamet ettiğiniz yerde bulunan nöbetçi sulh hukuk mahkemesinden talep edilir. 

İnternet Sitelerine Erişimin Engellenmesine İlişkin Yasal Düzenlemeler Nelerdir?

İnternet sitelerine erişimin engellemesine ilişkin yasal düzenlemeler 5651 sayılı İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN da ye almaktadır. 

Erişimin Engellenmesi Kararını Kim Verir?

Erişimin engellenmesini kararını soruşturma aşamasında savcılığın talebi ile hakim, kovuşturma aşamasında mahkeme verir. Ayrıca bazı durumlarda birlik başkanı da erişimin engellenmesi kararı verebilmektedir. 

Erişimin Engellenmesi Kararı Nedir?

​Erişimin engellenmesi kararı; internetten 5651 sayılı kanuna aykırı içerikleri kaldırmaya yarayan, sulh ceza mahkemesince verilen karar türüdür. 

Erişim Engeli Nasıl Konulur?

​Erişim engeli mahkeme tarafından karar verildikten sonra mahkeme kararı Birliğe yollanır. Birlik tarafından Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak (URL şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanır.

Erişimin Engellenmesi Dilekçesi Nereye Verilir?

Erişimin engellenmesi dilekçesi Bilgi ve Teknolojiler kurumuna verilecek bir dilekçe ile yada yaşadığınız yerde bulunan sulh ceza mahkemesine verilir. 

Yer Sağlayıcı Kimdir?

İnternet erişimi sunan her türlü gerçek veya tüzel kişiyi kapsayan kişiye yer sağlayıcı denmektedir.

İçerik Sağlayıcı Ne Demek?

İnternet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişilere içerik sağlayıcı denmektedir. 

Erişim Sağlayıcıları Birliği Ne Yapar?

Erişim sağlayıcılar, sağladıkları içeriği denetleme veya hukuka aykırı faaliyetleri araştırma yükümlülüğünde değildirler. Ancak, yer sağlayıcılar, hukuka aykırı içeriğin varlığı hakkında bilgilendirildikleri durumlarda bu içeriği kanunun ilgili maddelerine göre kaldırmakla yükümlüdürler. Ayrıca, yer sağlayıcılar, hizmetlerine ilişkin trafik bilgilerini belirlenen yönetmelik süreleri dahilinde saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini korumakla yükümlüdürler.

Google Yer Sağlayıcı Mı?

Google, X, intagram gibi platformlar yer sağlayıcıdır.

Türkiye’de Unutulma Hakkı Var Mı?

Türkiye de unutulma hakkı vardır. Yargıtay bir çok kararında unutulma hakkına atıf yaptığı ve unutulma hakkı kapsamında eski içeriklerin talep halinde silinebileceği beyan etmektedir. 

İnternet Ortamında Yapılan Yayın Yoluyla Kişinin Özel Hayatının İhlal Edildiği Durumlarda Neler Yapılabilir?

İnternet ortamında özel hayatın gizliliği ihlal edildiği durumlarda en yakın sulh ceza mahkemesine yazılı başvuru yapılarak, yayına yayın yasağı yani erişim engeli getirilebilmektedir. 

Instagram, Twitter Gibi Sosyal Medya Siteleri Üzerinden Yapılan Kişilik Hakkı İhlali Veya Özel Hayatın Gizliliğinin İhlaline Yönelik İçerikler Nasıl Kaldırılabilir?

Sosyal medya siteleri üzerinde kişilik haklarınıza bir ihlal var ise yada özel hayatınıza yönelik bir ihlal var ise sulh ceza mahkemesine başvurarak içeriğe erişim engeli getirebilirsiniz Ayrıca suçu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz. 

Konusu Suç Teşkil Eden İnternet Yayınlarına Yönelik İçeriğin Engellenmesi Nasıl Olur?

​Bir içerikte5651 sayılı kanunun 8. Maddesinde sayılan suçların işlenmesi halinde soruşturma aşamasında hakim, kovuşturma evresinde mahkeme internet yanına yönelik içeriğin engellenmesine karar verebilir.

Yurtdışındaki Sitelerden Haber Kaldırılabilir Mi?

Yurt dışındaki sitelerdeki haberlere yönelik erişimin engellenmesi kararı alabilmek mümkündür. Fakat mahkeme kararı ile işin uygulaması ayrı olaylardır. Site yurt dışında ise teknik olarak mümkün olmaması durumunda erişim engeli kararı olsa da yurt dışı haberinin kaldırılamaması mümkündür.

İnternetten Haber Kaldırma İşlemi Ne Kadar Sürer?

​5651 sayılı kanuna göre ;İnternet ortamındaki yayın içeriği nedeniyle kişisel haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik veya yer sağlayıcı tarafından en geç yirmi dört saat içinde yanıtlanır. Bu kapsamda yapılan başvurular, hâkim tarafından en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapılmaksızın karara bağlanır. Birlik tarafından içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilen durumlarda, ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcılarının bu kararı derhal ve en geç dört saat içinde uygulaması gereklidir. Fakat uygulamada bu süreler sarkmakta 8-10 gün kadar sürebilmektedir. 

Google’dan İstemediğim İçerikleri Nasıl Kaldırabilirim?

Google üzerinden istemediğiniz için kişilik haklarınıza saldırı niteliğinde ise yada özel hayatınızı ihlal ediyorsa mahkemeye başvurarak kaldırabilirsiniz. 

Sitenin Tamamına Erişim Engeli Kararı Verilebilir Mi?

Erişim engelleme kararları, ihlalin meydana geldiği yayın, bölüm veya kısım (URL vb. şeklinde belirtilerek) ile ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlalin içeriğe erişiminin engellenememesi veya bu yolla ihlalin önlenememesi durumunda, internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararı da alınabilir. Fakat bu durum istisnadır. 

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara