Yapılan son düzenlemelere göre İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı kabul edilmiş bulunmaktadır. Bu tasarıya göre işçi ve iş veren arasındaki sorunların çözülmesi ve alacakların tanzim edilmesi için arabulucuya başvurma şartı getirilmiştir. Bu tasarı geçtiğimiz günlerde TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilmiş bulunmaktadır. Arabulucuya başvurma şartına iş kazalarından doğan tazminat davaları ve SGK rücu davaları dahil değildir.
Arabulucuya başvurma aşaması Sulh Mahkemesi'ne başvurma gerekliliğini ortadan kaldırma hükmüne sahiptir. Başvuru işçi, iş veren ya da iş yeri ikamet adresinin olduğu yerdeki ara buluculuk bürosu ya da Sulh Hukuk Yazı İşleri Müdürlüğüne yapılacaktır. Arabulucu çeşitli toplantılar düzenleyerek belirtilen bir süre zarfında gerekli şartları belirleyecektir. Arabulucular, kamu hukuku tarafından atanacak kişilerden oluşmaktadır. Belirtilen süre ise 3 haftadır. Bu süre zarfında maddi ve manevi yükümlülükler ve haklar belirlenerek bu hakların bedelinin ödenmesi süreci başlatılacak. Bu noktada işçinin işe başlatılıp başlatılmıyor oluşu da ayrı kategoride değerlendiriliyor. Bu durum işçi ve iş veren arasındaki anlaşmazlıkları kısa sürede çözmeyi hedeflemektedir. Burada neticelenmeyen anlaşmazlıklar iş davası şeklinde mahkemeye intikal edebilecektir.
Arabulucu ile yapılan anlaşma neticelenmez ise taraflar ikamet adresinde bulunan Sulh Mahkemeleri'ne başvurarak dava sürecini başlatmaktadırlar. İş davası için bir iş avukatı ile görüşmekte fayda var. Arabulucuya başvurmadan açılan davalar reddedilirken başvurulduğu halde neticelenmeyen davalar çözülecektir. İş davaları kimi zaman uzun sürse de yeterli tanık ve yeterli bilgi ile kısa sürede de çözülebilmektedir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.