İş hukuku avukatı iş mahkemelerinde görülen davalarda görev alan avukatlardır. İş mahkemelerinde ise 4857 sayılı İş Kanunu uygulanmaktadır.
Bir işçi işveren uyuşmazlığı olduğunun işçinin talep edeceği haklar şu şekildedir ;
İşveren tarafından haksız bir azil sonucu iş sözleşmesine son verilen işçinin işine tekrar dönebilmesi için açacağı davadır. İşe iade davasını kazanan işçi en geç 1 ay içinde arabulucuya başvurmak zorundadır. ( Eskiden dava açılmak zorundaydı , yeni kanunla arabuluculuğa tabi olduğundan öncelikle arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir.)
1.İş Kanunu'na tabi olmak. , 2.İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılıyor olması 3.Çalışan işçinin en az altı aylık kıdeminin bulunması ,İş sözleşmesinin belirsiz süreli olarak devam etmesi ,İş sözleşmenin işveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın feshedilmesi.
İşe iade davası sonucunda karar işçiye ulaştıktan sonra 10 gün içinde işe iade için işverene başvurmak zorundadır. İlgili süre hak düşürücü süredir. İşveren ise işçiyi işe başlatsa da başlatmasa da işçiye 4 aya kadar boşta geçen süre için ücret ve yan haklarını ödemekle yükümlüdür.
İşveren işe iade yönünde mahkemece karar alınması sonucu, işçiyi işe başlatmaması durumunda işe başlamama tazminatı ödemek zorunda kalmaktadır.
İşe başlamama tazminatı işçinin boşta geçen zamanına karşılık gelen 4 aylık ücrete ek fesih bildirim tarihinden ve kıdemine göre hesaplanacak 4-8 ay aralığında belirlenen ücrettir.
Örnek olarak bir işçinin ücretinin 4000 TL olduğunu varsayalım :
İşe başlatmama tazminatı 4000 TL x 5 = 20.000 TL olacaktır. ( İşçinin çalışma süresi ve kıdemine göre 5 katsayısı değişmektedir.)
İşe başlatmama tazminatı SGK primi ve gelir vergisinden muaf olup sadece damga vergisine tabi olacağı için;
Net olarak ödenecek işe başlatmama tazminatı damga vergisi kesildikten sonra kalan tutardır:
Damga Vergisi = 20.000 TL x 0,00759 (DV oranı) =151,8
Net işe başlatmama tazminatı ise 20.000 – 151,8 = 19.848,2 olacaktır.
İşçi avukatı olarak , işçilerimizi bilinçlendirmek bizim için kamu görevi niteliğindedir. Daha detaylı bilgi için
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.