İş sözleşmesinin geçerli bir sebep olmadan ya da sebepsiz yere fesih edilmesi sonucu işçi, işe iade davası açabilmektedir. İşçi alacakları içerisinde en çok karşılaşılan durumlardan biri olan işe iade davası, işçi ile işveren arasında sürekli tartışmalara da yol açmaktadır. İşe iade davasından, şartları yerine getiren herkes faydalanabilmektedir. İşveren, iş sözleşmesini fesih ettikten sonra 30 gün içerisinde davanın açılması gerekir.
İşçinin, iş yerinde yaralanması ya da ölmesi durumunda işveren tarafından işçiye ya da yakınlarına ödenmesi talep edilen tazminat türlerindendir. İş kazası tazminatında zaman aşımı süresi, kazanın meydana geldiği andan itibaren 10 senedir.
İşverenden zamanında ücretini alamayan işçi, en temel haklarından biri olan maaşını alabilmek için dava açabilme hakkına sahiptir. İşçi, ücret alacağını tam ve zamanında alma hakkında sahiptir.
Sigorta girişi yapılmamış ya da sigorta primi yatırılmayan işçiler, bu durumu öğrendikleri zaman sigortasız olarak çalışmış oldukları günleri sigortalı hale getirme hakkına sahiptirler. Hizmet tespit davası açabilmek için bir takım şartları yerine getirmek gerekir. Hizmet tespit davası açabilmek için işçi, bu sürelerde o iş yerinde çalışmış olduğunu ispat etmekle yükümlüdür. Hak kayıplarının önlenmesine yol açan hizmet tespit davası, kişilerin sosyal güvenlik haklarının korunmasına ve sigortasız çalıştıkları günleri geri kazanmalarına imkan tanır. Hizmet tespit davasında zaman aşımı süresi 5 yıldır.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.