İşçilerin alacakları hakkındaki hukuki düzenlemeler, İşçi Kanununun 32. Maddesinde açıkça ifade edilmektedir. Buna göre işçi alacakları belli bir zaman aşımı süresine tabidir. Bu süreler, koşullara göre değişen zaman birimlerini içermektedir.
İşçiler, iş yerleriyle yapılan sözleşmeye göre belli bir hizmeti veya iş gücünü sunmaları karşılığında belirlenen ücretleri almaya hak kazanmaktadır. Bu ücretlerin en başında işçinin aylık olarak alacağı maaş bulunmaktadır. Ancak sözleşmenin koşullarına göre işçiler, bu ücreti haftalık olarak da alabilirler. Ayrıca işçilerin belirlenen mesai süresinin dışında yaptığı çalışmalar için ödenen mesai ücretleri ve yıllık izin ücretleri, işçi alacakları arasında değerlendirilmektedir. Bunların dışında bayram ikramiyesi veya çeşitli nedenlerle belli dönemlerde verilen ikramiyeler de birer işçi alacağıdır.
İşçi alacaklarında zaman aşımı, bu zaman aşımının hangi koşullarda gerçekleştiği ile belirlenmektedir. Örneğin iş sözleşmesinin sona ermesi ile başlayan zaman aşımı süreleri 5 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu sözleşmenin 01.07.2012 tarihinden sonraki bir zamanda sona ermiş olması, yeni düzenlenen kanun kapsamında ele alınmaktadır. Bu tarihten sonra sona eren sözleşmelerde zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.
İş sözleşmelerinden doğan kıdem ve ihbar tazminatı gibi alacakların da belli zaman aşımı süreleri bulunmaktadır. Buna göre yeni kanunlar ile belirlenen süre, 25.10.2017 tarihinden öncesi için 10 yıldır. Bu tarihten sonraki sözleşmeler için ise süre 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.