Hukuki düzeni sağlamak için iş hukuki alanında da yasal düzenlemeler yapılmaktadır. İşçi ve işveren arasında oluşan anlaşmazlıklar için işverene birtakım yükümlülükler getirirken işçiye de bazı haklar doğurabilmektedir.
İşverenin iş sözleşmesini yasal bir gerekçe göstermeden sonlandırması ya da çalışan işçinin belirli çalışma süresini tamamladıktan sonra kendi kararı ile işten ayrılması durumunda işçinin kıdem tazminatı doğar. İşçinin kıdem tazminat hakkını elde edebilmesi için sadece işverenin işini sonlandırması gerekmez. Mesai ücretlerinin ödenmemesi, işyerinde uygulanan psikolojik baskı ve maaşların ödenmemesi durumunda da işçinin kıdem tazminatı alma hakkı doğar.
İşçi yaptığı iş sonucunda kalıcı sağlık problemi yaşamış ise, işverenden meslek hastalığına ilişkin tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Çünkü işverenin sağlıklı çalışma koşullarının sağlaması ve önleyici tedbirler alması yükümlülüğü bulunmaktadır.
İşveren iş sözleşmesinde belirlenen günlük ya da haftalık çalışma saatinden fazla işçiye çalıştırma yapmış ise, işçiye fazla mesai ücreti ödemekle yükümlüdür. İşverenin fazla mesai ücretini ödememesi ya da yaptığı ödemeyi belgelendirmemesi neticesinde işçi alacakları arasında işçinin bu ücreti talep etme hakkı vardır.
İşveren tarafından işçiye kullandırılmayan yıllık izin, resmi tatiller ve haftalık izin hakları işçiye fazla mesai ücreti hakkı doğurur. İşçinin bu hakları için mesai ücretlerini isteme hakkı bulunmaktadır.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.