Sayfa İçeriği
İsim Değiştirme Davası Nasıl Yapılır ?
İsim insanlar için oldukça önemli olan bir kavramdır. Doğumundan itibaren konulan isimde ne yazık ki kişinin herhangi bir seçim şansı yok. Bu sebeple de sonrasında bu konu çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Özellikle de rahatsız edici anlamlar doğuran ve dalga geçilmeye açık isimler sahiplerini oldukça zora sokuyor. Bu nedenle Türk Medeni Kanunu’nda kişilik hakları ile ilgili olan bölümde isim değiştirme davası açılabileceği belirtilmiştir. Ancak bu isim değiştirme davalarında, sahip olduğu ismi değiştirmek isteyen kişinin haklı sebepleri bulunmalıdır.
İsim Değiştirmede Haklı Sebepler
Haklı sebepler net bir sınırla belirlenmemiştir. Haklı sebepler mahkeme başvurusunda hakimin karar vereceği bir konudur. Net olmamakla birlikte, genel olarak haklı sebep sayılan bazı şeyler vardır. Örneğin kişi akrabaları, arkadaşları ve yakınları tarafından kimliğindeki değil de bir başka ad ile çağrılıyorsa isim değiştirme için haklı sebep sayılabilir. Bunun dışında kişinin adının komik dalga geçilmeye açık bir isim olması, toplumdaki ahlak kurallarına zıt düşen bir isim olması, söylenmesinin zor olması, ismin kötü bir şey veya olayla bağlantılı olması sayılabilir.
İsim Değiştirme Davası Nasıl Açılabilir?
Bu davanın açılması için herhangi bir süreç yoktur. Yaş sınırı da yoktur. İsim kişiye ait olan en temel şeylerden birisi olduğu için reşit olmadan da değiştirmek için dava açabilir. Nüfusa kayıtlı olduğu yer mahkemesine veya yerleşim yerindeki mahkemeye gidilerek isim değiştirme davası açılabilir.