Hukuk muhakemeleri kanunu madde 109 uyarınca alacak davaları kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki belirsiz alacak davaları diğer kısmi alacak davalarıdır. Bugün ki yazımızda kısmi alacak davasında kullanılan ıslah müessesinden bahsedeceğiz. Öncelikle kısmi alacak davasından bahsetmek gerekmektedir. Kısmi alacak davasında davacı davaya konu alacağın tamamını değil bir kısmını talep etmektedir. Burada amaç dava açılırken az harç ödemek ve reddedilen kısım olması durumunda karşı vekalet ödememektedir. Kısmı dava açılabilmesi için talep konusunun belli olması ayrıca talep konusunun bölünebilir olması gerekmektedir. Davacı öncelikle düşük bir miktar belirler ve dava dilekçesinde ki talep sonucuna "fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla" ifadesini ekler. Dava görülmeye başlar, dava görüldüğü sırada davacı istediği anda talep sonucunu bilirkişi raporuna göre arttırabilmektedir. İşte bu arttırmaya yarayan hamleye belirsiz alacak davasına talep artırım, kısmi davada ise ıslah denmektedir. Islah ile davacı fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak açtığı talep sonucunu arttırabilmektedir. Islah ile talep artırım müessesinin değiştiği en büyük nokta faizdir. Kısmi davada faiz ıslah tarihinden sonra işlemeye başlarken, belirsiz alacak davasında faiz dava tarihinden itibaren başlamaktadır. Aşağıda paylaşılan dilekçe örnek dilekçe olup HMK 107 ve 109 teknik konular olup muhakkak avukatınızdan destek alınız.
MERSİN 2.ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DOSYA NO :
ISLAH EDEN DAVACI:
VEKİLİ: Av. Tunç Sudi TOL
DAVALI:
VEKİLİ:
DİLEKÇE KONUSU : Islah beyanımızdan ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
Sayın Mahkemenizin yukarıda esas numarası verilen dosyasındaki dava, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla 13.253,50 TL tutarında açılmıştır. Dosyamıza kazandırılan bilirkişi raporu doğrultusunda dava değerini bilirkişi raporunda tespit edilen tutarlara ıslah etme zaruretimiz hasıl olmuştur.
Uyuşmazlık tutarı 13.253,50 TL olarak yaptığımız dava dilekçemizi , bilirkişi raporu doğrultusunda ISLAH ederek, dilekçede ki talebimizi 14.400,60 TL''nin temerrüt tarihinden itibaren işleyecek avans faiz olarak ödenmesi şeklinde ıslah ediyoruz.Mersin 1.Sulh Hukuk Mahkemesine harcanan yine yargılama gideri kapsamında olan 2.536,02 TL'ye ilişkin talebimiz aynıdır.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda kısaca arz ettiğimiz nedenlerle bilirkişi raporu doğrultusunda ıslah talebimiz dikkate alınarak, fazlaya ilişkin talep ve dava hakkı saklı tutulmak sureti ile 14.400,60 TL'nin ve Mersin 1.Sulh Hukuk Mahkemesine harcanan yine yargılama gideri kapsamında olan 2.536,02 TL'nin diğer yargılama giderleri ve vekalet ücreti ile birlikte davalıdan temerrüt tarihinden itibaren işleyecek avans faiz olarak ödenmesi şeklinde karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. 20.09.2022
Davacı Vekili
Av. Tunç Sudi TOL
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.