Mirasçılar arasında miras kalan mal ya da malları paylaşmak her zaman sorun olmuştur. Büyük tartışmaların yaşandığı, hatta yeni adli konulara gebe olan bu durum, özellikle aralarında sorun olan kardeş ya da akrabaların kavgaya dönüştürdüğü bir hal almıştır. Tartışmalar yerine bu işlemler için en doğru yol izaleyi şuyu davasıdır.
Paydaşların sayısı kaç olursa olsun, içlerinden tek bir kişi bile dava açarsa, mahkeme tarafından dava görülecektir ve mahkeme sonucunda paydaşlar haklarına sorunsuz bir şekilde kavuşacaktır. Kişilerin tüzel olarak ya da gayrı menkul avukatları aracılığıyla açabildikleri bu davalar sonucunda amaç ortaklığın giderilmesi olmaktadır. Bu sayede pay anlaşması yapılır ve herkes hakkına kavuşup kendi yoluna gider. Adaletin organize ettiği bir yolla bu davaların sonucu herkese eşit davranarak sonuçlanmış olur.
Gayrı menkul avukatları tarafından açılan dava sonucunda Sulh Hukuk Mahkemeleri davaya bakar. Önce malın değeri biçilir ya da varsa bu değer onaylanır. Bu değere göre satış yapılır ve herkese hak ettiği pay verilir. Paydaşlardan biri diğer kişilerin payını vererek mala tek başına sahip olabilir ya da mahkeme sürecinde taraflar bir anlaşma yaptıysa bunu hakime sunabilirler ve hakim onaylayıp işleme koyabilir. Dava tamamen hakim kararıyla olacaksa da bilir kişi tarafından malın değeri belirlenir ve işlemler ona göre devam eder. İzaleyi şuyu davası sonucunda hakimin kararına göre paydaşlar hakkını alır ve dava kapanır.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.