Çoğu zaman kişilere kalan mirasın paydaşlara dağıtımında anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Bu anlaşmazlıklar sonunda aileler arasında küskünlük kızgınlık meydana gelirken bu işin çözümü için mahkemelere başvurmaktadırlar. İşite bu noktada hissedarların ortaklığını giderecek izaleyi şuyu davası devreye girmektedir.
Miras paylaşımı ile ilgili bir durum başa gelmedikçe nasıl pay edileceği tabi ki bilinememektedir. Kimse akrabalarıyla ya da hissedarlarıyla karşı karşıya gelmek istemez. Böyle bir durumla karşılaştığınızda daha önce miras davalarına katılmış, konusunda uzman olan avukat bularak dava açmanız yararınıza olacaktır.
Miras kalan taşınır veya taşınmaz malların pay edilerek ortaklığın giderilmesi ilişkin davalar Türkiye Cumhuriyeti Hukuk Mahkemeleri kanunu gereği sulh hukuk mahkemesi görev alanına dahildir. Yetkili mahkeme ise davaya konu olan taşınır veya taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemelerdir.
Dava açmak için Türk toplum ahlakı gereği öncelikle anlaşmazlığın çözümüne yönelik beşerî çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmalar ile sonuca ulaşılamadığı durumlarda adli süreç başlatılarak dava açılmalıdır. Dava açılırken öncelikle konunun uzmanı avukattan bilgi alınmalıdır. Sonrasında avukat yardımıyla hazırlanan dosya bölgenizdeki sulh hukuk mahkemesine baş vurmak suretiyle süreç başlatılır. Dava açılırken dava açan kişi tüm kendisi hariç tüm paydaşları hasım göstererek dava açmalıdır. Hissedarlardan biri vefat etmiş ise kanunu mirasçıları da doğrudan hak sahibi olmaktadır. Bu nedenle onlarda paydaş olduğundan onlara da ayni şekilde adli süreç başlatılması gerekmektedir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.