Bilindiği gibi 08 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazete de 701 sayılı OHAL KHK'sı yayımlandı.701 sayılı KHK ile çoğunluğu asker ve polislerden oluşan 18.632 kişi ihraç edilerek görevlerinden alındı. Maalesef kamuoyunda 701 sayılı KHK hükümleri ile kamu görevinden çıkartılanların dava açma haklarının olmadığı yönünde yanlış bir algı mevcuttur.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının "Anayasal Hak arama hürriyeti" başlıklı 36. maddesi 1. fıkrasında ki "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ille Adil yargılanma hakkına sahiptir." hükümlerince her vatandaşımızın dava açma ve savunma hakkı Anayasal güvence altına alınmıştır.
Dolayısıyla 701 sayılı KHK ile görevlerinden ihraç edilenler için dava açarak hak arama hakkı devam etmektedir.
20.01.1982 tarih ve 17580 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun "İptal ve tam yargı davaları" başlıklı 12. maddesinde ; "İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştay' a ve idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın ve kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler. denmiştir.
Yani kısaca özetlemek gerekirse, ihraç kararı tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde son görev yaptığınız il de bulunan idare mahkemesine başvurarak, iptal ve tam yargı davası açabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken husus tebliğ tarihidir. 701 sayılı KHK ya göre, tüm ihraç edilenler için tebliğ tarihi 08.07.2018'dir.Yani idare mahkemelerin de hakkınızı aramak için son başvuru tarihiniz 08.09.2018'tir. Bu tarihten sonra hiçbir hukuki yola başvurmak maalesef mümkün değildir.
Evet dönebilirsiniz. Yapılan yargılama da, KHK 'ya göre şahsınız daha öznel ve bireysel bir araştırmaya girecek olup, haksız nedenle ihraç olduğunuzu kanıtladığınız takdirde görevden alınma işlemi iptal edilerek, görevinize iade edileceksiniz. Ayrıca bu süreçte alamadığınız özlük ve maddi haklarınızı yasal faizi ile birlikte geri alabileceksiniz.
Yargılamayı kaybetmeniz durumunda, bir üst mahkeme olan DANIŞTAY' a davanızı taşıyarak hakkınızı aramaya devam edebilirsiniz.
Danıştay mahkemesinden de sonuç alamazsanız, Anayasa mahkemesine başvuru yapabilir, oradan da sonuç çıkmazsa İnsan Hakları Mahkemesine başvurabilirsiniz.
Maalesef daha önce çıkarılan KHK'lar da yanlışlıklar yapılmış, ihraç edilen kamu görevlerinden bazıları görevlerinden haksız yere ihraç edilmiştir. Eğer sizde ihraç işleminizin haksız ve hukuksuz olduğunu düşünüyorsanız hiç zaman kaybetmeden profesyonel bir hukuki yardım alarak gerekli davaları açmanızı öneririm.
Av. Tunç Sudi TOL
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.