Yürürlükten kaldırılan 1475 sayılı İş kanunumuz her ne kadar geçerliliğini yitirmiş olsa da bu kanunun 14.Maddesinde açıklanan Kıdem Tazminatı ile ilgili hüküm geçerliliğini halen korumaktadır. Peki günümüzde oldukça gündemde olan bu tazminat çeşidinin içeriği nedir, hangi şartlarda işçi hak kazanır ve hangi şartlarla tahsili mümkündür?
1475 Sayılı İş Kanunumuzun 14.Maddesinde kanun koyucu tarafından açıklanmış olan Kıdem Tazminatına bir tanımlama yapacak olursak: İş Kanununa tabi işçilerin iş akitlerinin; 1. İşveren tarafından İş Kanununun 25. Maddesi 2. Fıkrasında açıklanan sebepler dışında,
2. İşçi tarafından İş Kanununun 24.Maddesi 2.Fıkrasında açıklanan sebepler dahilinde,
3. Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyle,
4. Bağlı bulundukları kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;
5.Veya aynı işyerinde 15 yıl süre ile sürekli olarak çalışmış olmak ve 3600 Prim gününü doldurmuş olmak şartıyla,6. Ve son olarak kadının evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince geçen her tam yıl için işçiye 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan arta kalan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Yukarıda açıklamış olduğumuz şartlar dahilinde iş akdi sona ermiş olan işçi işverene başvurusu sonrasında kıdem tazminatını alabilir. İşverene başvurunun olumsuz sonuçlanması halinde işçinin dava hakkı saklıdır. İş Mahkemesinde İşçi Alacağı Davası ikame ederek bir avukat yardımıyla hak kazanmış olduğu kıdem tazminatını alabilir. Hak kaybına uğramamak açısından bir avukata başvurmanız sizi en doğru sonuca ulaştıracaktır.
Av.Ceyhun GÜVEL
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.