Eviniz ya da işyeriniz var ve siz bunu kiracıya verdiniz. Ancak kiracınızdan memnun değilsiniz ve tahliyesini istiyorsunuz. Kozlar sizin elinizde gibi gözükse de bununla ilgili kanunları göz ardı edemezsiniz.
Kiracı tahliyesi ile ilgili yasa 6098 yasalı Türk Borçlar Kanunu’nda açık bir şekilde belirtilmiştir. Kiracının tahliyesi için öncelikle geçerli bir nedeniniz ve sözleşmeniz bulunmalıdır. Yani sözleşme süresi boyunca kafanızın estiğinde kiracınızı çıkartamazsınız. Türk Borçlar Kanununa göre kiracı kira bedelini ev sahibine belirlenen dönemlerde ödemek zorundadır. Bu durumla karşılaştınız ve kiracınızı çıkarmak istiyorsunuz. İşte size tahliye şartları:
Öncelikle kiracınız ile ilgili yazılı bir sözleşmeniz varsa ve ödemelerinizi de resmi olarak gerçekleştiriyorsunuz mahkeme yoluna kolayca gidebilir ve delillerinizi sunarak tahliye yoluna gidebilirsiniz. Ancak elinizde yazılı bir sözleşme yoksa, sözleşmenizi kaybettiyseniz ya da sözlü olarak bir sözleşme yaptıysanız bu durumda da itiraz hakkınız ve dava başlatma hakkınız bulunmaktadır. Ancak bu durumda güçlü bir profesyonel desteğe ihtiyacınız olacağını unutmayın.
Kiracınızın size kirayı ödememesi ya da sürekli geciktirmesi, kira sözleşmesinin bitmesi, konuta ya da iş yerine ihtiyacınız oluşmuşsa, içerisinde kiracı bulunan taşınmaz satın alınmışsa, iki haklı ihtar nedeni gibi geçerli sebepleriniz varsa kiracınızın tahliyesini isteyebilirsiniz. En az 1 ay öncesinden haber verdiğiniz takdirde kiracınız taşınmanızı tahliye etmek zorundadır. Ancak on yıllık kiracınızda bu süre 3 aya kadar çıkmaktadır.
Kiracınız belirtmiş olduğunuz süre içerisinde evinizi ya da iş yerinizi tahliye etmezse icra yoluyla tahliyeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.