Gayrimenkul kiraya verilirken kiracı ile mülk sahibi arasında bir kira sözleşmesi (kontrat) bulunmalıdır. Bu kira sözleşmesi tarafların haklarını koruyacaktır. Kiracının olası olumsuz bir durumda tahliye edilebilmesi için kiracı tarafından imzalanmış tahliye taahhütnamesi bulunmalıdır. Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için noter huzurunda imzalanması, kira sözleşmesi ile aynı tarihte olmaması gerekmektedir. Tahliye taahhüdünün kira sözleşmesi içerisinde madde olarak yer almaması gerekir, ayrı bir kağıt üzerinde bir belge olmalıdır.
Kira sözleşmeleri her yıl otomatik olarak yenilenir. Sözleşme süresinin bitiminde kiracının tahliyesi için bazı koşullar gerçekleşmelidir:
Kiracı aynı sözleşme dönemi içerisinde iki kira bedelini ödememiş ise kiracının tahliyesi için gerekli şart oluşmuştur. Sözleşmede her yıl yapılacak kira artışları belirlenmişse ve artış yeni sözleşme döneminde kabul edilmiyorsa tahliye edilebilir. Tahliye için kiracıya noterden ihtar gönderilmesi gerekir. İhtarın tebliğ edildiği tarihten itibaren kiracı 1 ay içinde evi boşaltmış olmalıdır. Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde evi varsa ve oturulabilecek durumdaysa kiracının tahliyesi istenebilir. Kiraya verilen konut çeşitli nedenlerden dolayı zarar görmüş ve oturulamayacak bir duruma gelmişse, oturulması durumunda oturan kişi için risk teşkil ediyorsa kiracı tahliye edilebilir. Ancak evin yapımı, onarımı sonrasında tekrar kiracı olmak istemesi durumunda öncelik eski kiracınındır. Kiracı on yılı aşkın bir süredir oturuyorsa 10. Yıl sonunda kanun ev sahibine kiracıyı tahliye etme hakkı vermiştir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.