Mersin Arabulucu Avukat olarak sizlere Arabuluculuk hukuku alanında hizmetler veriyoruz. Arabuluculuk hukuku, genellikle karmaşık ve hassas bir durum olması nedeniyle, Arabuluculuk hukuku alanında çalışan bir avukatın desteği büyük önem taşır.
Mersin Arabulucu avukatlar çalışma alanında hizmet vermekteyiz.
Mersin Arabulucu Avukat olarak, siz değerli müvekkillerimize hizmet vermekteyiz. Diğer çalışma alanlarımızı öğrenmek için bize ulaşınız.
Sayfa İçeriği
Mersin Arabulucu Avukat İletişim Bilgileri
✅ Mersin Arabulucu Avukat : | Avukat Tunç Sudi TOL |
✅ Telefon : | +90 (535) 331 65 85 |
✅ Adres : | İhsaniye Mh. Zeytinlibahçe Cd. 4903. Sokak No:23 Kat:15 No:136 Profit İş Merkezi Akdeniz/MERSİN |
✅ Mail : | av.tuncsuditol@hotmail.com |
**** İşbu mesleki makale/dilekçe, iş ve gelir elde etme amacı güdülmeksizin, mesleki faaliyetimizi internet üzerinden sürdürmek, meslektaşlarımıza yardımcı olmak, büromuzun faaliyet gösterdiği alanlar hakkında bilgi vermek, bilimsel çalışmalarımızı yayımlamak amacıyla, özel, somut ve mesleki teknik araştırmalar sonucu, çok fazla emek ve mesai harcanarak, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri gözetilerek bizzat avukatımız tarafından hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Lütfen ücretli avukatlık hizmeti almak, danışmak ve bilgi almak için şahsi avukatınıza ulaşınız.
Arabulucu Kimdir?
Arabulucu hukuk fakültelerinden mezun, 5 yıl kıdemli ve bakanlıkça yapılan sınavda başarılı olan sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlamaya çağlayan tarafsız üçüncü kişidir. Mersin arabulucu avukat ise mersinde hizmet eden avukatlar ifade edilmektedir.
Arabuluculuk Nedir?
Arabuluculuk Avrupa ve Amerika da yıllardır uygulanan, ülkemizde de 6325 sayılı kanun ile yürürlüğe giren ve uygulanmaya başlayan, alternatif çözüm yoludur. Bu çözüm yolunda taraflar tamamen iradi olarak bir masanın etrafında toplanır ve mahkemeye gitmeden uyuşmazlığı çözmeye çalışır. Amaç karşılıklı kazançtır. Mahkeme sisteminden farklı olarak sonunda bir kazanan bir kaybeden olmaz. Arabuluculuk sonunda her iki tarafta kazanır.
Mersin Arabulucu Avukat Olarak Verdiğimiz Hizmetler
- İhtiyari Tüm Arabulucu Uyuşmazlıklarında
- İşçi – İşveren Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk
- Zorunlu Tüm Arabulucu Uyuşmazlıklarında
- Ticari Davalarda Arabuluculuk
- Tüketici Davalarında Arabuluculuk
- Sigorta Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk
- Banka ve Finans Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk
- İş Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk
- Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk
- İtirazın İptali, Menfi Tespit ve İstirdat Davaları
İhtiyari Arabuluculuk Nedir?
Asıl olan ve dünyada bir çok ülkede uygulama alanı bulan ihtiyari Arabuluculuktur. Arabuluculuk esası gereği zorunlu olamaz ve olmamalıdır. Fakat ülkemizde şuan için zorunlu Arabuluculukta yapılmaktadır. Burada bahsedilen zorunluluk, karara ve esasa ilişkin değildir. Sadece mahkemeye gitmeden önce bir ön koşul olarak tutulmuştur.
Zorunlu Arabuluculuk Nedir?
Zorunlu Arabuluculuk mahkemeye gitmeden yani dava açmadan önce Arabuluculuğa başvurunun kanunen zorunlu tutulmasıdır. İlgili durum ülkemiz kanunları uyarınca vatandaşlar için bazı davalar için şart koşulmuştur.
Hangi Davalarda Arabuluculuk Zorunludur?
- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun 73/A maddesiyle Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklar açısından arabulucuya başvuru zorunluluğu getirilmiştir.
- 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 5/a maddesine göre, Türk Ticaret Kanunun 4. maddesinde belirtilen tüm ticari davalar ile diğer özel kanunlarda yer alan ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
- 7036 sayılı İş Kanunu 3. Maddesine göre, bireysel ve toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvuru dava şartıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Arabulucu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bu sorunun cevabını iki kategoride incelemek gerekmektedir. Zorunlu Arabuluculuğa başvuru bulunduğunuz ilde ki Arabuluculuk Merkezine yapılacak yazılı başvuru ile yapılmaktadır. Arabuluculuk dairesi Adalet Saraylarının içinde yer almaktadır. Başvuru Arabulucu Daire Başkanlığı tarafından paylaşılan başvuru formu ile yapılmalıdır. İhtiyari Arabuluculuğa başvuru ise özel hizmettir. İhtiyari bir uyuşmazlık çözmek isteyen taraf özel çalışan bir arabulucu ile anlaşmalıdır.
Arabuluculuğa Ne Zaman Başvurulur?
Zorunlu Arabuluculuğa ilgili kanunlar uyarınca dava açmadan önce başvurulması zorunludur. İhtiyari Arabuluculukta ise herhangi bir süre söz konusu değildir.
Uyap Üzerinden Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır?
UYAP üzerinden Arabulucu başvurusu yapmak için bir avukattan hukuki destek alınması gerekmektedir. Başvuru UYAP sadece elektronik imza ile mümkündür. Bu sebeple elektronik imza sahibi bir avukat ile başvuru yapılmalıdır.
Arabulucuya Kimler Başvurabilir?
Arabulucuya fiili ehliyeti olan ve 18 yaşından büyük olan herkes başvuru yapabilir.
Arabuluculuk Başvurusu Nerede Yapılır?
Arabulucu başvurusunda yer yönünden yetki uygulanacak kanuna göre belirlenmelidir. Uygulamada dava hangi kanunda açılacaksa arabulucu başvurusu da orada bulunan arabuluculuk merkezinde yapılmalıdır.
Arabulucuya Ne Gibi Durumlarda Başvurulur?
Arabulucuya her durumda başvurulabilmektedir. Fakat mahkeme ile sonuçlanması çok uzun olan , çözmesi mahkeme ile çok masraflı olacak uyuşmazlıklar için birebirdir.
Arabulucu Ücreti Ne Kadar?
Arabuluculuk ücreti her yıl Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. 2022 yılı için Arabuluculuk ücreti anlaşma sağlanması halinde, anlaşılan bedel üzerinden %6’dır.
Arabuluculuk Ücretini Kim Öder?
Zorunlu arabuluculuk kapsamında anlaşma sağlanması halinde Arabulucu ücretini taraflar eşit şekilde öder. Zorunlu Arabuluculukta anlaşma sağlanmaması halinde ise ücret devlet tarafından karşılanmaktadır. Fakat ihtiyari bir süreç olduğundan taraflar Arabuluculuk aşamasında ücretin tamamını bir tarafın karşılaması hususunda anlaşabilmektedir.
Arabulucu İle Anlaştıktan Sonra Dava Açılır Mı?
Arabulucu sonunda düzenlenen anlaşma tutanağı icra edilebilirlik şerhi aldıktan sonra ilam niteliğinde belgedir ve mahkeme hükmü yerine geçmektedir. İcra edilebilirlik şerhi almak için arabuluculuk bürosunun bulunduğu yerde ki sulh hukuk mahkemesinden arabuluculuk anlaşma tutanağı icra edilebilirlik şerhi dilekçe örneği ile talepte bulunmak gerekmektedir. Daha önce açılmış ve sonuçlanmış bir dava sebebiyle dava açılamayacağı gibi aynı şekilde arabuluculuk sonunda tutulan son tutanaktan sonra tekrar dava açmak mümkün değildir. Gabin hali saklıdır.
Arabulucu İçin Avukat Tutmam Şart Mı?
Arabulucu için avukat tutmak şart değildir. Fakat tutulmasında büyük yarar vardır. Hak ihlali yaşamamak adına muhakkak bir avukat ile toplantıya katılım sağlanmasını tavsiye ederiz.
Arabulucu Tarafları Nasıl Davet Eder?
Arabulucu tarafları hazırlayacağı bir davet mektubu ile toplantıya davet eder. Bu davet mektubu için herhangi bir şekil şartı yoktur. Davet mektubu her suretle yollanabilmektedir.
Arabuluculuk Görüşmesine Katılmazsa Ne Olur?
İhtiyari Arabuluculuk kapsamında görüşmeye katılmamak herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Fakat tüketici kanunundan doğan zorunlu Arabuluculuk dışında diğer zorunlu arabuluculuk toplantılarına katılım sağlanmaması halinde uyuşmazlığa konu dava açıldığında, toplantıya katılmayan taraf davada haklı çıksa bile yargılama gideri ve arabulucu ücreti ödemek zorunda kalır. Bu sebeple toplantılara katılım önemlidir ve gereklidir.
Arabuluculuk Kurumunda Taraflar Anlaşamazsa Ne Olur?
Arabuluculuğun amacı davaya gitmeden bir çözüm yöntemi sağlamaktır. Arabulucu kurumunda taraflar anlaşmazsa taraflar davaya gidecektir. Bu sebeple taraflar anlaşamazsa dava açılacaktır diyebiliriz.
Arabuluculuk Görüşmesine Telefonla Katılabilir Mi?
CORONA Virüs dönemince virüsün getirdiği sebep nedeniyle Arabuluculuk görüşmeleri bir süre telekonferans ile yapılmıştır. Fakat asıl olan yüz yüze görüşme olup telefonla katılmak pek tavsiye edilmemektedir.
Arabuluculuk Kaç Günde Sonuçlanır?
İhtiyari arabuluculuk herhangi bir süreye tabi değildir. Taraflar istediği sayıda toplantı yapabilir istediği kadar süreyi uzatabilir. Zorunlu arabuluculukta ise iş hukuku uyuşmazlıklarında 3+1 hafta, tüketici uyuşmazlıklarında 3+1 hafta, ticari uyuşmazlıklarda 6+2 hafta süre vardır. Mersin Arabulucu avukat maksimum bu süre içinde dosyayı olumlu yada olumsuz kapatmalıdır.
Mersin En İyi Arabulucu Nasıl Bulurum?
İnternet araştırması yaparak, yakın çevrelerden tavsiye alarak, yada bizzat avukat ofislerini ziyaret ederek mersin arabulucu avukat bulmak mümkündür. Hukuk büromuz mersin arabulucu avukat olarak hizmet vermektedir. Büromuzun arabulucuları arabuluculuk konusunda uzman olup, müzakere teknikleri ile uyuşmazlığınızı çok kısa sürede çözebileceklerdir.