Mersin Arabulucu Avukat , Bilindiği üzere, “Arabuluculuk” sistemi hukukumuzda 2012 yılından itibaren 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile “ihtiyari” olmak üzere yerini almıştı. 7036 Sayılı Yeni İş Mahkemeleri Kanun Tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 12/10/2017 tarihinde kabul edilmesi ve 25/10/2017 tarihinde 30221 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hukuk düzenimizde ilk kez zorunlu olarak uygulanmak üzere yerini almıştır. Bazı iş hukuku uyuşmazlıklarında dava şartı olarak kabul edilen zorunlu arabuluculuğa dair hükümleri (md.3, md.11 ve md.12) 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun iş hukuku bakımından öneminin büyük olacağı görülmektedir. Yeni İş Mahkemeleri Kanunu ile yürürlükte bulunan 5521 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ise yürürlükten tamamen kaldırılmıştır (md.10/1).
1 Ocak 2018 Tarihinde Yürürlüğe Girecek! 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 1/1/2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 3.maddesine göre; Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalar için öncesinde arabulucuya başvurmak artık zorunlu ve bir dava şartıdır. Maddede detaylı olarak yer verilen bu düzenlemeye göre iş hukuku ile ilgili her uyuşmazlık değil; • Kanuna, bireysel iş sözleşmesine veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile ilgili uyuşmazlıklar, • İşverenin fesih bildirimine itiraz yani işe iade talepli uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuğa tabii olacaktır (7036 Sk. md.3/1). Arabulucuya başvurmadan açılan davalar “dava şartı yokluğu” gerekçesiyle başka bir inceleme yapılmadan reddedilecek. Kesinleşen ret kararının tebliğinden itibaren 2 hafta içinde arabulucuya başvurulabilecek.
Yasa gereği zorunlu şekilde başvurulan arabulucuda ilgili uyuşmazlıklar çözümlenmez ise veyahut bir anlaşma sağlanmaz ise , ilgili durum arabulucu tarafından bir tutanak ile tespit edilir. İlgili tutanak ile taraflar daha sonra genel yetkili iş mahkemelerinde haklarını savunmak için dava açabilirler. Dava açılabilmesi için arabuluculuk sürecine ilişkin “son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylı bir suretini” dava dilekçesine eklemek gerekmektedir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.