Mersin Boşanma Avukatı

Mersin Boşanma Avukatı olarak sizlere Aile hukuku alanında profesyonel hizmetler veriyoruz. Boşanma hukuku, genellikle karmaşık ve bireyler için hassas bir durum olması nedeniyle, boşanma hukuku alanda uzman bir avukatın desteği büyük önem taşır.

Tam olarak bu noktada, sizlere alanlarında deneyimli Mersin boşanma avukatları olarak yardımcı olabiliriz.

Mersin Boşanma Avukatı olarak, siz değerli müvekkillerimize en iyi hizmeti sunmak için varız. Hukukun tüm alanlarında aklınıza takılan herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, lütfen bize ulaşınız.

mersin bosanma avukati
Mersin Boşanma Avukatı Tunç Sudi TOL

Sayfa İçeriği

Mersin Boşanma Avukatı İletişim Bilgileri

Mersin Boşanma Avukatı :Avukat Tunç Sudi TOL
Telefon :+90 (535) 331 65 85
Adres :İhsaniye Mh. Zeytinlibahçe Cd. 4903. Sokak No:23 Kat:15 No:136-137 Profit İş Merkezi Akdeniz/MERSİN
Mail :av.tuncsuditol@hotmail.com

Mersin Boşanma Avukatı Ne İş Yapar?

Boşanma avukatı kavramıyla aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkları çözen uzman boşanma avukatı kastedilmektedir. Aile içi ilişkileri düzenleyen, hukuk kurallarını da dikkate alan, medeni hukukun içerisinde yer alan hukuk dalına da aile hukuku adı verilmektedir. Hukuk büromuz mersin boşanma avukatı olarak yıllardır kazandığı tecrübe ile aile hukuku konusunda tüm Türkiye çapında yıllardır profesyonel hizmet vermektedir.(Hukuk büromuz yurt dışında yaşayan müvekkillerimize yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınmasına ilişkin davalarında özel hizmet vermektedir.)

Evli ya da evlilik dışı yaşamlarda ortaya çıkabilecek her türlü problemler aile hukuku içerisinde değerlendirilir ve sonuca bağlanır. Aile hukuku üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; karı koca ilişkisi, aile malları, nafaka sorunları ve velayettir. Aile hukukunun başlıca konuları ise evlenme ve nişanlanma(Şartları ve hükümleri), boşanma(şartları ve sonuçları), evlenme ile ortaya çıkan mal paylaşımı, eşler arası ortak edinilen mallar ve bu mallar üzerindeki hakları, soy bağı, evlat edinme, kayyımlık, çocuğun nafaka hakkı, yasal danışmanlıktır. Uluslar arası sözleşmelerde ve iç hukukta özel olarak belirlenen, aile içi şiddet, taşıyıcı annelik, çocuk kaçırma ve çocuk istismarı, yapay döllenme, kadın ve çocuk hakları aile hukuku kapsamında ele alınan konulardandır.

Bireylerin evlilik dışı arkadaşlıklarında herhangi bir hak bulunmamaktadır. Ancak çocuklar evlilik dışında ya da evlilik içinde doğsunlar eşit haklara sahiptir. Türkiye’de bu tür davalara aile mahkemeleri bakmaktadır. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri bu tür davalara bakmaktadır. Aile mahkemeleri uyuşmazlıkların özelliklerine göre davanın içeriğine girmeden tarafları öncelikle sulh olmaya davet etmektedir. Eğer ki sulh olmazsa davanın esasına girerek yargılamaya başlamaktadır.

Türkiye’de mevzuatta yasal çerçeve içerisinde uzmanlık alanı boşanma avukatı olarak tanımlanmış avukatlık ibaresi bulunmamaktadır. Aile hukuku davalarında vekillik yapan avukatlar halk arasında genellikle boşanma avukatı diye anılmaktadır.

Mersin Boşanma Avukatı Olarak Sunduğumuz Hukuki Hizmetler

Mersin boşanma avukatı Tunç Sudi Tol, yalnızca Mersin sınırları içerisindeki boşanma davalarına ilişkin hizmet vermektedir. Boşanma hukuku kapsamında verdiğimiz hukuki hizmetler aşağıda özetlenmiştir:

  1. Boşanma davalarının takibi, nafaka ve çocukların velayeti
  2. Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne nasıl işlenmesi gerektiği
  3. Ziynet Eşyaları Davaları
  4. Türk vatandaşlarının yada yabancı ülke vatandaşlarının yabancı mahkemelerden aldıkları boşanma kararlarının tanınması
  5. Evlat edinme işlemleri, vesayet, kayyum ve yasal danışmanlık hakkında hukuki yardım
  6. Soy bağının reddi, evlilik dışı doğan çocuklarda baba ile arasındaki soy bağının kurulması
  7. Çocuk malları davalarının takip edilmesi
  8. Maddi manevi tazminatlar, eşler arasındaki mal rejiminin belirlenmesi
  9. Evlilik öncesi eşler arasında yapılacak mal rejimi sözleşmesinin hazırlanması konusunda danışmanlık
  10. Nişanın bozulmasından doğan maddi ve manevi zararların giderilmesi ve davanın takibi.

Avukatın Boşanma Davalarına Etkisi

Boşanma davaları taraflar açısından zorlu ve yıpratıcı bir süreçtir. Boşanma davaları sürecinde profesyonel hukuki yardım almak bu sürecin üstesinden gelme konusunda tarafları rahatlatmaktadır. Bunun yanında boşanma davaları usul açısından kuralcı davalardır. Delil ve tanıkların sunumu, cevap dilekçesi verilmesi ile cevaba cevap dilekçesinin verilmesi belirli süre ve usullere tabidir. İlgili usul kurallarını bilmemek size hak kayıpları yaşamanıza hatta boşanamamanıza sebep olacaktır. Bu sebeple boşanma davalarında avukat ile çalışmak her zaman en doğru yöntemdir.

Peki Avukatsız Boşanma Olur Mu? Avukatsız boşanma davasının açılıp açılamayacağına ilişkin makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Boşanma davaları belirli bir nedene bağlı olarak aile mahkemelerinde açılır. Dava açarken belirli bir sebep gösterilmek zorundadır. İlgili sebepler özel ve genel olarak ikiye ayrılmaktadır. Avukatınız gerekli araştırmayı yaparak boşanma sebebini belirleyerek kısa süre içerisinde davanızı açmanıza olanak sağlamaktadır.

Peki Adliyede Boşanma Davası Nasıl Açılır? Daha detaylı bilgi için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davası Açılmadan Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar Nelerdir?

Boşanma davası öncesinde taraflar öncelikle anlaşmalı boşanmaya teşvik edilmelidir. Anlaşmalı boşanma yolu çok daha pratik bir yol olup, tarafları daha az yıpratmaktadır. Taraflar anlaşmalı veya çekişmeli dava açılmasına karar verdikten sonra, avukat 4 konuyu tartışmaya açmalıdır.

  1. Çocuk var ise, çocukların velayetinin durumu
  2. Tarafların nafaka talebi
  3. Evlilik sonrası mal alınmış ise malların paylaşım durumu

Eşiniz Size Karşı Boşanma Davası Açtığında Yapılması Gerekenler

Öncelikle belirtmek isterim ki, boşanma davalarında davayı ilk açan taraf her zaman 1-0 öndedir. Eğer eşiniz size karşı boşanma davası açmış ise, ve siz boşanma kusursuz olduğunuzu düşünüyor iseniz, muhakkak karşı dava açarak haklarınızı savunmanız gerekmektedir.

Karşı Dava Açılmazsa Ne Olur?

Karşı dava açılmaz ise görülen davada sadece davacının iddia ettiği hususlar araştırılır ve tartışılır. Karşı dava açmayan tarafın iddiaları dinlenmez ve tartışılmaz. Bu sebeple eğer boşanmak istiyorum ve kusurlu olan taraf karşı taraf diyorsanız, muhakkak karşı dava açmanız gerekmektedir.

Hangi Şehirden Avukat Tutmalıyım?

Her şehirden avukat tutma imkanına sahipsiniz. Boşanma davalarında yazılı usul esas olduğundan her şehirden avukatla anlaşmanız mümkün.

Boşanma Davalarında Ücret

Boşanma davalarında, diğer dava türlerinde olduğu gibi Avukatlık Asgari Ücret tarifesi uyarınca bir alt sınır getirilmiştir. Üst sınır davanın zorluğu, avukatın tecrübesi ve bilgisine göre değişiklik göstermektedir.

2023 Yılı Boşanma Avukatı Ücretleri ve Mahkeme Masrafları için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davaları karşı tarafın direncine göre 1-2 yıl arasında sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları ise en geç 1 ay içinde sonuçlandırılmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Süreceği ile alakalı daha detaylı bilgi için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Nasıl Açılır?

Boşanmada olduğu gibi mal paylaşımı davası da mahkemeye verilecek bir dilekçe ile açılmaktadır. Mal paylaşımı davalarında katkı payı alacağı, katılma alacağı ve değer artış payı istenebilmektedir. Mal tasfiyesi davasına bakmakla görevli mahkeme aile mahkemeleridir.

Boşanmada mal paylaşımın nasıl gerçekleşir? gibi mal paylaşımı konusu hakkında detaylı bilgi için makalemizi ziyaret ediniz.

Mal Paylaşımı Davası Ne Kadar Sürer?

Mal paylaşımı davasında 3 dereceli yargılama bulunmaktadır. Birinci derece Yerel Aile Mahkemeleri, ikinci derece Bölge Adliye Mahkemeleri, üçüncü derece ise Yargıtay’dır. Mal paylaşımı davası öncelikle boşanma davası bitmeden ilerlememektedir. Bu davalarda genellikle boşanma davası bekletici mesele yapılmakta ve boşanma davasının sonucu beklenmektedir. Boşanma davası bittikten sonra yukarıda bahsedilen 3 dereceli yargılama yapılmaktadır. Bu 3 dereceli yargılama yaklaşık 4-5 yıl sürmektedir. Dava ne kadar uzun olursa olsun mal paylaşımı davalarında dava sonuna kadar menkul ve gayrimenkuller satılamamaktadır.

Evliyken Alınan Ev Ortak Mı?

Evliyken alınan ev evlilik birliği içinde alınmış olduğu için tapunun kimin üzerine olduğu bakılmaksınız ortaktır. Fakat bu malın edinilmesinde taraflardan biri kendi kişisel malı ile fayda sağlamışsa, tasfiyede bu sağladığı miktar dikkate alınmaktadır.

Peki Boşanma Davası Devam Ederken Ortak Olan Evi Diğer Eş Satışa Çıkarabilir Mi? Evin satışa çıkartılıp çıkartılamayacağına ilişkin daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Taraflardan Biri Boşanmak İstemezse Boşanma Olur Mu?

Taraflardan biri boşanmak istemezse anlaşmalı boşanma davası olmaz. Fakat çekişmeli boşanma davası taraflardan biri istemese de sağlanabilmektedir. Burada sadece istemeyen taraf davanın süresini uzatabilmektedir. Boşanmanın sonucuna ilişkin herhangi bir etkisi yoktur.

Eşlerden birisi boşanmak istiyor diğeri boşanmak istemiyorsa ne yapılmalı? Tarafları boşayabilmek için gerekli şartların oluşumu gibi tek taraflı boşanma davaları hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Küçük Yaş Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Velayette çocuğun yaşının aslında doğrudan bir etkisi yoktur. Fakat süt emen bir çocuğun velayeti konusunda annelik görevi olarak anne yarışa bir sıfır önde başlamaktadır. Süt emmeyi bırakan çocuğun velayeti için ise tamamen diğer etmenler göz önünde bulundurulmaktadır. Bu etmenler; çocuğun kararı, kardeşinin kararı, annen ve babanın ekonomik ve sosyolojik durumu, evin okula yakınlığı vb.

Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? Boşanmada çocuğun velayetinin şartları için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

İddet Süresi Bitmeden Tekrar Evlenilebilir Mi?

İddet süresi boşanma davası bittikten sonra 300 gün geçmeden kadının evlenememesini ifade etmektedir. Burada korunan değer türk aile yapısı ve evlilik dışı doğumların önüne geçmektir. İlgili durum Türk Medeni Kanunun 132. Maddesinde hüküm altına alınmıştır. Peki 300 gün beklemeden evlenmek mümkün mü? Tabiki mümkün. Günümüz teknolojisi ile 300 gün beklemeye gerek yoktur. Devlet hastanesinden alınanan hamile olmadığını gösterir rapor ile aile mahkemesinin raporu onaylaması suretiyle 300 günlük süre her zaman kaldırılması mümkündür.

Hamile İken Boşanma Davası Açılabilir Mi?

Hamile iken boşanma davası açmak tabi ki mümkündür. Hamile eş herhangi bir geliri yoksa boşanma davası açarken mahkemeden nafaka talep edebilir, ayrıca hastane masraflarının karşılanmasını davalıdan isteyebilmektedir

En Hızlı Şekilde Nasıl Boşanabilirim?

En hızlı şekilde boşanabilmek için yukarıda açıklandığı üzere anlaşmalı boşanma davası açılması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmayı en hızlı şekilde bitirmek için ise taraflar anlaşmalı boşanma davası açtıktan sonra mahkemeye gidip hemen gün almalı, mahkemece belirlenen en yakın gün duruşmada hazır olmalı, gerekçeli kararın yazımını takip etmeli, karar çıktıktan sonra kararı elden tebliğ almalı ve kararı istinaf hakkından vazgeçmeliler. Bu prosedürler yapılarak boşanma davası süresi 3 güne kadar inmektedir.

En hızlı boşanma ne kadar sürer? En hızlı boşanmanın yolları hakkında makalemiz için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Tek Celsede Boşanmak Mümkün Mü?

Anlaşmalı boşanma dışında maalesef tek celsede boşanmak mümkün değildir. Mahkemelerde yapılan yargılamalarda davacı taraf iddiasını ispat ile mükelleftir. Bu nokta da boşanmak isteyen davacı boşanma sebeplerini kanıtlamak zorundadır. İspat tanık veyahut yazılı delil ile yapılmaktadır. Davacı davasını ispat edebilmek adına delillerini mahkemeden toplamasını ayrıca tanıklarını dinlenmesini istemektedir. Bu bağlamda delillerin toplanması ve tanıkların dinlenmesi tek celsede mümkün olmayacağı için çekişmeli boşanma davalarının da tek celsede bitmesi mümkün değildir.

Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapmalı? Tek celsede boşanın yollarını öğrenmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Düğünde Takılan Takılar Kimindir?

Kadınlara takılan her türlü ekonomik değeri olan şey kadına aittir. Erkeğe takılan ziynet eşyaları ise karine olarak kadına özgü olan kadına ait, kadına özgü olmayan örneğin cumhuriyet altını erkeğe ait olacaktır.

Düğünde Takılan Altınlar Kadının Hakkı Mıdır? Düğünde takılan altınların kadının hakkı olup olmadığını öğrenmek için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ziynet Alacağı Davası Nedir?

Yukarıda belirtildiği üzere evlilik birliği içerisinde takılan altınlar hal ve şartlara göre taraflara ait olmaktadır. Boşanma davası sonunda edinilmiş mallar paylaştırıldığı gibi ziynet eşyalarının da paylaştırılması gerekmektedir. Ziynet alacağı davası mal tasfiyesi davasının konusu olmadığı için boşanma davası ile birlikte yada boşanma davasından ayrı ziynet alacağı davası şeklinde açılmalıdır.

Ziynet Eşyaları Kimde Olduğu Nasıl İspat Edilir?

Kadına ait ziynet eşyaları erkek tarafından alındıysa geri verilmesi gerekmektedir. Bu noktada ziynet alacağı davası açıldığına ispat konusu ortaya çıkacaktır. Ziynet eşyaları davasında eşyaların kimde olduğu tanık dahil her türlü delille ispat edilebilmektedir.Boşanma Davası Devam Ederken Ziynet Davası Açılır Mı?

Ziynet eşyaları davaları boşanma davası ile birlikte açılabildiği gibi boşanma davası devam ederken yada bittiğinde ayrı bir dava ile açılabilmektedir. Boşanma davasının ayrı açılmasının daha doğru olduğunu belirtmek isteriz. Boşanma davalarının kesinleşmesi ve tahsile mümkün hale gelmesi uzun sürmektedir. Ziynet eşyası ayrı bir dava olarak açıldığında çok daha kısa bir sürede bittiğinden ayrı açılmasında önem vardır.Düğünde Takılan Altınlar Edinilmiş Mal Mıdır?

Düğünde takılan altınlar edinilmiş mal değildir. Düğünde takılan altınlar bağışlanmış sayıldığından kişisel mal sayılmaktadır.

Boşanma Davasında Ziynet Eşyası Nasıl Talep Edilir?

Ziynet eşyası boşanma davası ile birlikte bir dava ile yada boşanma davası dışında ayrı bir dava ile talep edilmektedir. Talep edilirken takılan altınların cinsi, niteliği ve niceliğinin dava dilekçesinde tek tek belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca düğün video ve fotoğraflarının dosyaya, değerlerinin hesaplanabilmesi için sunulması gerekmektedir.

Ziynet Alacağı Belirsiz Alacak Davası Olarak Açılabilir Mi?

Ziynet eşyası davası boşanma davası içinde olsun yada olmasın belirsiz alacak davası olarak açılması mümkündür. Hatta uygulamada en iyi yol budur. Aksi durumda karşı vekalet ücreti nispidir. Yüksek karşı vekalet ücretleri ödememek adına belirsiz alacak davası açılmalıdır.

Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Boşanma davasının açılabilmesi için kanun koyucu bazı şartlar koymuştur. Bu şartlardan ilki boşanma davasının esasının Türk medeni kanunda ki sebeplere dayandırmaktır. Boşanma davasının sebepleri genel ve özel boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Genel boşanma sebebine örnek olarak; Evlilik birliğinin temelinden sarsılması, özel boşanma sebeplerine örnek olarak da; Zina, Hayata Kast ve Onur Kırıcı davranış, Sadakatsizlik örnek gösterilebilmektedir. Boşanma davası şartlarından ikincisi dayandığınız iddiaları kanıtlayabilmektir.

Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? Anlaşmalı boşanma yapmanın şartları ve nasıl yapılacağına ilişkin daha detaylı bilgi için makalemizi ziyaret edebilirsiniz

Darp Raporu Nasıl Alınır?

Darp raporu en yakın özel hastane, devlet hastanesi yada sağlık ocağından alınabilmektedir. Fakat darba konu olayları tutanak altına almak adına önce bulunduğunuz yerde ki en yakın karakola yada Cumhuriyet Başsavcılığına gitmekte fayda vardır. Önce şikayetçi olunup, olaylar tutanak altına almalı daha sonra polis eşliğinde hekime gidilmelidir. Darp raporu alırken kişi darba uğradığı yerleri hekime göstermelidir. Hekim ilgili yerleri tespit ederek tutanak altına almalıdır. Darp raporu hazırlanırken raporda belirtilen hususlar gerçeğe yakın olmalıdır. Abartı yada olayla illiyet bağı bulunmayan morluk ve benzeri izler rapora dahil edilmemelidir.

Darp Raporu Nasıl Alınır? Darp raporu alabilmenin şartları ve başvuru koşulları için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davası Devam Ederken Eşler Barışırsa Ne Olur?

Boşanma davası devem ederken eşlerin barışması durumunda eşler davayı takipsiz bırakabilir, davadan vazgeçebilir yada davadan feragat edebilir. Davayı takipsiz bırakırsa tek seferlik sonradan davayı yenileyebilir. Davadan vazgeçerse yine aynı konudan tekrar dava açılabilir. Fakat feragat edilirse aynı konudan tekrar dava açılamamaktadır. Bu sebeple geri dönüşü olmayan hak kayıpları yaşamamak adına eşler davalarını geri çekerken usulüne uygun çekmelidir.

Boşanma Davası Devam Ederken Eşler Barışır İse Ne Olur? Boşanma davasında barışma durumunda yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Çekişmeli Boşanma Davasına Nasıl Döner?,

Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönmesi mümkündür. Taraflar anlaşamaması halinde mahkemeye verilecek yeni bir dilekçe ile anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönmektedir.Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanma Davasına Nasıl Döner?

Çekişmeli boşanma davası da anlaşmalı boşanma davasına her zaman dönmesi mümkündür. Bu durumda taraflar son celse ise hakimden anlaşma sağlamak için süre istemelidir. Son celse değilse taraflar kendi aralarında bir protokol hazırlayıp mahkemeye sunup, çekişmeli boşanma davasını anlaşmalı boşanma davasına çevirebileceklerdir.

Anlaşmalı Boşanma Çekişmeye Döner Mi? Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanma davasına dönme şartları için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davasında Feragat Nasıl Yapılır?

Boşanma davasında feragat mahkemeye verilecek bir dilekçe ile yapılmaktadır. Feragat davacı tarafından yapılası gerekmektedir. Eğer davalı karşı dava açmışsa davalıda feragat etmelidir. Feragat karşı tarafın rızasına ve onayına bağlı değildir. Tek taraflı olarak yapılabilmektedir. Fakat feragat etmenin belirli sonuçları vardır. Eğer taraflar davadan feragat ederse, aynı konuya dayanarak daha sonradan boşanma davası açamayacaktır. Fakat yeni olgular üzerinden boşanma davası açmak mümkündür.

Boşanma Davasından Feragat ve Vazgeçmek Nasıl Yapılır? Boşanma davasında feragat ve vazgeçmenin sonuçları ve nasıl yapılacağına için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davasında Vazgeçme Nasıl Yapılır?

Boşanma davasından vazgeçme mahkemeye verilecek bir dilekçe ile yapılmaktadır. Vazgeçmenin yine davacı tarafından yapılması gerekmektedir. Eğer davalı karşı dava açmışsa davalı tarafından da karşı dava için vazgeçme yapılmalıdır. Vazgeçme feragatten farklı olarak karşı tarafın rızasına ve onayına bağlıdır. Tek taraflı olarak yapılamamaktadır. Vazgeçmenin de feragat etmek gibi sonuçları vardır. Feragatten farklı olarak davadan vazgeçilmesi halinde daha sonradan aynı konudan dava açılabilmektedir.Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Uyulmazsa Ne Olur?

Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması durumunda protokolde ki edimlerin icrası gerekir. Adına verilen edim sahibi edimler yapılmaması durumunda protokolün uyarlanması için dava açacaktır. Dava açtıktan sonra ilgili kararı icraya koyarak hükümlerin icrası sağlanacaktır. Tüm bu masraflar protokole uymayan tarafa dava sonunda yükletilecektir. Ağır mahkeme masrafları ile karşılaşmamak için muhakkak protokole uyulması gerekmektedir.Anlaşmalı Boşanma Protokolü Delil Olur Mu?

Anlaşmalı boşanma protokolü delil olmaz. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 188. Madde uyarınca sulh görüşmeleri sırasında yapılan ikrar tarafları bağlamayacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Verdikten Kaç Gün Sonra Mahkeme Olur?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi verildikten sonra boş olan ilk güne mahkeme duruşma günü belirler. Bu durum mahkemelerin yoğunluğuna bağlıdır. Bir gün sonrada verilebilir bir hafta sonrada verilebilmektedir. Uygulamada 2 gün ile 15 gün arasında duruşma günü verilmektedir.

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Ne Zaman Başlar? Boşanma davasının başlama anını öğrenmek için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Hangi Durumlarda Çocuğun Velayeti Babaya Verilir?

Çocuğun velayeti için püf nokta çocuğun üstün yararıdır. Çocuğun babaya verilmesi sağlamak için çocuğun üstün yararına dikkat çekmeli, çocuğun kurulu düzeni tesis etmelidir. Hakimler uygulamada kurulu düzeni bozmak istememektedir. Bu sebeple çocuğa bizzat bakan baba ve kurulu düzen tesis eden baba, velayet davasında bir sıfır önde başlamaktadır. İkinci dikkat edilmesi gereken hususta çocuğun kardeşidir. Uygulamada hakimler kardeşleri ayırmama kanaatindedir. Bu sebeple bir kardeşin kurulu düzeni varsa hakim büyük ihtimal diğer kardeşi de bu kardeşin yanına verecektir. Üçüncü dikkat edilmesi gereken hususta çocuğun talebidir. Konuşabilen ve mantıklı çocuğa hakim tarafından kimde kalmak istediği sorulmaktadır. Çocuğun babasında kalması yönünde talebi olması durumunda velayetin babaya verilme olasılığı artacaktır.

Hangi durumlarda velayet babaya verilir? Babaya velayetin şartları hakkında daha detaylı bilgilendirme için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir?

Bir kadın boşanma davası açtığında bir takım haklar tanınmıştır. Aslında bu haklar kadına özgü değildir. Boşanmada erkeğin hakları da aynı kadınların hakkı gibidir. Erkeklerde bu haklardan yararlanabilmektedir. Bu haklar;

  1. Boşanma davası açan taraf çalışmıyorsa kendi lehine nafaka isteyebilecektir.
  2. Boşanma davası açan taraf çocuğun velayetini kendine verilmesini isteyebilecektir.
  3. Boşanma davası sırasında velayeti bulunduran taraf çocuk lehine nafaka bağlanmasını isteyebilecektir.
  4. Boşanmada haklı olan taraf, haksız taraftan maddi ve manevi tazminat isteyebilecektir.
  5. Boşanma davasında taraf boşanma davası süresince ortak konutun kendisine tahsisini isteyebilecektir.
  6. Boşanma davasında şiddete uğrayan taraf, hakimden uzaklaştırma kararı isteyebilecektir
  7. Boşanma davası açan kadın kendisinden ziynet eşyaları alındıysa bu eşyaları isteyebilecektir
  8. Taraflar evlilik birliği içinde alınan malların eşit şekilde paylaştırılmasını isteyebilecektir

Boşanmada Kadının Hakları Nelerdir? Boşanma davasının kadının tüm hakları hakkında detaylı bilgi edinmek için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davasında Hâkim Neye Dikkat Eder?

Boşanma davasında hakim önce usulen gerekli incelemeleri yapar daha sonra esasen gerekli incelemeleri yapar. Hakim dava boyunca bir çok şeye dikkat eder. Bunlardan en önemli iki tanesinden bir tanesi iddianın ispat edilip edilmediğine dikkat eder. Bu sebeple ispat edilemeyecek hususların boşanma davası dilekçesine yazılmaması gerekmektedir. Boşanma davasında hakim ayrıca tanıkların görgüsü ve bilgisi dahilinde beyanda bulunup bulunmadığına dikkat etmektedir.Boşanmada İlk Duruşmada Hakim Ne Sorar?

Boşanma davasında ilk duruşma ön inceleme duruşmasıdır. Hakim tarafları sulh olmaya teşvik eder. Sulh olup olmayacaklarını, barışma ihtimallerinin olup olmadığını sorar. Sulh olunmayacağı beyan edilirse hakim delillerin toplanması için gerekli işlemleri yapar.

Boşanma Davasında İlk Duruşmada Hakim Ne Sorar? Boşanma davasında hakimin soracağı hususlar hakkında detaylı bilgilendirme için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davasında Hakim Tanıklara Ne Sorar?

Boşanma davasında hakim tanıklara evlilik birliği içerisinde şahit oldukları, tarafların evlilik birliği yıkan olayları sorar. Fakat burada önemli husus tanıkların olayları bizzat görmesi ve duymasıdır. Eğer tanığın görgüye dahil bilgisi yoksa, tanık anlatımları bir işe yaramayacaktır.

Boşanmada Tanıklar Nasıl Belirlenir? Tanık belirleme usulleri ve detayları hakkında hukuki bilgilendirme için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Hangi Durumlarda Boşanma Gerçekleşmez?

Davanın davasında ortaya koyduğu olguları ispat edememesi durumunda boşanma gerçekleşmeyecektir. Ayrıca boşanma davası açan eş, karşı taraftan daha fazla kusurluysa yine boşanma gerçekleşmeyecektir. Ayrıca taraflar boşanma davası devam ederken affetmeye dair eylemler dosyaya dahil edildiyse Türk Medeni Kanunu 161 maddesi uyarınca hakim tarafları boşamayacaktır.

Eşim Yurt Dışında Yaşıyor Nasıl Boşanabilirim?

Eşiniz yurt dışında yaşıyorsa ve Türkiye’ye gelmesi mümkün değilse anlaşmalı boşanma yapılması mümkün değildir. Çünkü anlaşmalı boşanma davasının birinci şartı tarafların duruşmaya katılmasıdır. Fakat eşiniz Türkiye’ye gelmese de, hatta siz bile hiç Türkiye’ye gelmeden boşanmanız mümkündür. Çekişmeli boşanma davası açılması durumunda tarafların mahkemeye gelmesi mecburi değildir.

Eşlerden Birisinin Türk Vatandaşı Olmaması Türkiye de Boşanmaya Engel Midir? Yabancı eş ile boşanmanın yolları hakkında daha detaylı bilgilendirme için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Mahkemeye Gitmeden Anlaşmalı Boşanmak Mümkün Müdür?

Maalesef mahkemeye gitmeden anlaşmalı boşanmak mümkün değildir. Taraflar mersin boşanma avukatı ile temsil edilse bile muhakkak anlaşmalı boşanma davası celsesinde orada bulunmalıdır. Hakim protokolün özgür irade ile yapılıp yapılmadığını taraflardan sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için duyması gerekmektedir.Evliyken Alınan Ev Boşanınca Kimin Olur?

Evliyken alınan ev boşanınca ev kimin üzerine yapıldıysa onun olur. Fakat diğer eş ev bedelinin yarısı kadar katılma alacağı diğer eşten talep edebilir. Boşanma davasında diğer talepler ile takas ve mahsup edebilir.

Boşanma Davası Açılmadan Önce Satılan Mallar Paylaşıma Dahil Midir?

Eğer mallar kötü niyetle yada mal kaçırma kastıyla çıkarıldıysa boşanma davası açılmadan önce ki satılan mallarda paylaşıma dahil edilmektedir. Ayrıca eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar da mal paylaşımına dahil edilebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davasından Sonra Mal Paylaşımı Davası Açılabilir Mi?

Kural olarak ve uygulamada anlaşmalı boşanma protokolünde eşler mallarının durumuna da karar vermektedir. Fakat bu durum eşlerin kendi tercihidir. Taraflar isterse anlaşmalı boşanma davalarında mal konusunda bir madde eklemeyebilirler. Bu halde taraflar anlaşmalı boşanma davası sonuçlandıktan sonra ikinci bir mal davası açabilmektedirler. Fakat burada önemli olan husus protokolde mallara ilişkin madde varsa sonradan mal paylaşımı davası açılamayacağıdır.

Mal Paylaşımı Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Mal paylaşımı davası boşanma davası gibi aile mahkemesinde açılmaktadır. Davalının son yerleşim yerinde ki aile mahkemesinde açılmalıdır. Yani boşanma davasının açıldığı yerdeki mahkemede açılabilmektedir.

Mal Paylaşımı Davasında Karşı Dava Açılır Mı?

Aynı boşanma davasında olduğu gibi mal paylaşımı davasında da karşı dava açılabilmektedir ve açılmalıdır. Mal paylaşımı davasını edinilmiş malı üzerinde bulunmayan taraf açmaktadır ve bu davada edinilmiş malın yarı değerini istemektedir. Eğer size açılan davada karşı eşinizin üzerinde de edinilmiş bir mal varsa karşı dava açarak bu maldan pay istemeniz gerekmektedir.

2002’den Önce Evlenenlerde Mal Paylaşımı Nasıl Gerçekleşir?

Mal rejimine dair şuana kadar anlatılan tüm hususlar 2022 yılı sonrası evlilikler için geçerlidir. 2022 yılı öncesi evlilikler içinse o yılda uygulanan Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanmalıdır. İlgili kanun hükümlerine göre edinilmiş mal rejimi diye bir durum yoktur. Mal ayrılığı rejimi söz konusudur. Yani mal kiminse onundur. Fakat o malın edinilmesine, iyileştirilmesine diğer eş katkıda bulunduysa o malın değerinden bir miktar para isteyebilmekteydi.

Evliyken Çekilen Kredi Boşanınca Ne Olur?

Kredi sözleşmesinin tarafı krediyi çeken ve bankadır. Diğer eş bu sözleşmenin tarafı değildir. Bu sebeple eşlerin yaşayacağı hiçbir durum bankayı bağlamamaktadır. Krediyi çeken eş kredi borçlarından bankaya karşı bizzat sorumludur. Mal tasfiyesi sırasında ise tarafların boşanma davası açtığı tarihten önceki taksitleri eşlerin ortaklaşa ödediği kabul edilecek ve edinilmiş maldan pay isteyebilecektir. Bunun yanında boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren işleyecek ve ödenecek taksitlerde krediyi ödemeye devam eden eş mal ortaklığı son bulduğundan tek başına ödeme yapmış sayılacaktır.

Boşanırken Ev Eşyaları Kimin?

Boşanırken alınan ev eşyalarından kişisel eşya niteliğinde olan eşyalar tarafların, kimin olduğu belli olmayan yada ispat edilemeyen eşyalar ise ortaktır. Taraflar eşyaların paylaşılmasında anlaşma sağlayamamışsa mal ayrılığı davasında eşyaların paylaştırılmasını isteyebileceklerdir.

Boşanmada Eşya Tespiti Nasıl Yapılır?

Boşanmada eşya tespiti mal ayrılığı davasına bakan mahkeme hakiminden istenebileceği gibi ayrı bir delil tespiti davası ile de istenebilmektedir. İlgili talep aile hakim tarafından kabul edilmesi durumunda ortak konuta keşif kararı verilir. Mahkeme heyeti ve bilirkişiler ortak konuta giderek tek tek eşyaların tespitini yapar.

Boşanma Davasını Kim Açarsa Avantajlı Olur?

Halk arasında bilinen en büyük yanlış, boşanma davasını ilk açanın avantajlı olacağıdır. Oysa gerçek böyle değildir. Boşanma davası açıldıktan sonra karşı dava açılabildiği için boşanma davasını ilk açmanın hiçbir önemi yoktur.

Boşanma Davasında Davayı İlk Açan Daha Mı Avantajlıdır? Boşanma davasının ilk açanın avantajları hakkında daha detaylı bilgi için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Aynı Evde Yaşarken Boşanma Davası Açılabilir Mi?

Aynı evde yaşarken boşanma davasının açılabilmesi mümkündür. Fakat boşanmak istemeyen tarafın bu durumu “Affetme” hükümlerine dayanmak adına kullanabilmesi mümkündür. Ayrıca çekişmeli boşanma davaları tarafları yıpratan ve zorlayan davalar olduğundan, güvenlik açısından da aynı evde yaşarken boşanma davasının açılmasını tavsiye etmemekteyiz. Fakat anlaşmalı boşanma yapılacaksa aynı evde yaşarken boşanma davası açmanın hiçbir sıkıntısı yoktur.

Boşanma Davası Masrafı Ne Kadar?

Boşanma davası masrafı her yıl yayınlanan harçlar kanunu uyarınca belirlenmektedir. 2022 yılı için ortalama boşanma davasının masrafı 1.500 TL – 2.500 TL tutmaktadır.

Boşanma Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder? Mahkeme masrafından boşanma davasında hangi tarafın zorunlu olduğunu öğrenmek için makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Boşanma davası için avukatlık ücreti mersin boşanma avukatı tarafından serbestçe belirlenmektedir. Avukatlık Asgari Ücret tarifesi uyarınca alt sınır belirlenmiştir. Üst sınır davaya ve avukata göre değişmektedir. Boşanma davası avukatlık ücretinin ne kadar olduğunu öğrenmek için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

2023 Yılı Avukat Ücretleri için web sitemizi ziyaret ediniz.

Mersin En İyi Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

Mersin en iyi boşanma avukatı bulmak için internette kısa bir araştırma yapılması yeterli olacaktır. Avukatın hakkında yapılan yorumlar önemlidir. Avukatın boşanma davasında uzmanlaşmış olması önemlidir. Hukuk büromuz boşanma davaları ve aile hukuku konusunda uzmandır. Geniş içtihat bankası sayesinde boşanma davanızı en hızlı şekilde sonuçlandırmaktadır.

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara