Günümüzde oldukça önem taşıyan Medeni Hukuk bir çok hukuki davaya dayanak oluşturan temel kanunlardan biridir. Hukuk büromuz başta gayrimenkul avukatlığı olmak üzere miras davaları, isim değiştirme davaları, yaş büyütme, yaş küçültme davaları ve ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) davaları, tapu iptal ve tescil davaları, kira bedelinin tespiti davaları, ecrimisil davaları, kiracının tahliyesi davaları gibi birçok temel davayı kapsamaktadır. Aşağıda kısaca hizmet sunduğumuz davalardan bahsedeceğiz.
Ortaklığın giderilmesi davası Türk Medeni Kanunun 642. maddesi uyarınca vatandaşlarımıza tanınan kanuni bir haktır.İlgili kanuna göre her mirasçı terekede ki belirli malların aynen, olanak yok ise satış yoluyla paylaştırılmasını mahkemeden isteyebilir. İlgili davanın en önemli noktası dava sonunda hem davacı hem davalının da dava sonucundan yararlanacak olmasıdır.
Ortaklığın giderilmesi davası tek bir mirasçı tarafından da açılabilir, birkaç mirasçı toplanarak bir avukata vekalet verilmesi suretiyle de açılabilir.
Ortaklığın giderilmesi davasında görevli ve yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu il veya ilçede ki sulh hukuk mahkemesidir.
Usulsüz ve hatalı bir şekilde yapıldığı iddia edilen tapu kayıtlarının düzeltilmesi için açılan dava türüne denmektedir. Örnek olarak ;
Miras davası, bir kişinin ölmesi sonucu mirasçılarına bıraktığı malların paylaştırılmasını sağlayan bir dava türüdür. Mirasın reddi davası ise, yasal mirasçıların murisin vefatını öğrendikleri tarihten itibaren 3 ay içerisinde borca batık olan mirası reddetmek için açtığı dava türüdür.
Türk Hukuk Sistemimizde miras davası avukatı , miras hukuku avukatı gibi bir avukatlık çeşidi yoktur. Fakat Hukuk büromuz yıllardır kazandığı tecrübe ile miras davalarında uzman haline gelmiştir.
Maalesef günümüzde sıklıkla karşılaşan bir dava türüdür. Kiracının tahliyesi davası kendi içinde bölümlere ayrılmaktadır.Bu bölümlere örnek olarak;
Kiralayanı çıkarmak tamamen kiralayanın direncine bağlı olarak 3 ay 1 yıl arası değişmektedir.
Kiraya konu olan taşınmazın bulunduğu sulh hukuk mahkemesi yetkilidir.
Türk Medeni Kanun’un 27. maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına haklı sebeplerin varlığı halinde isim değiştirme hakkı tanıyan davaya isim değiştirme/düzeltme davası denmektedir.
Türk Medeni Kanun’un 27. maddesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına haklı sebeplerin varlığı halinde isim değiştirme hakkı tanımıştır.
Kanun koyucu haklı nedenlerin ne olabileceğini tek tek bahsetmemiştir.Dolayısıyla haklı nedenler daha önce verilen Yargıtay ve mahkeme kararları doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Bu nedenlere örnek olarak ;
İsim değişikliği davası açmak için yetkili mahkeme; isminin değiştirilmesini talep edenin oturduğu yerleşim yeri mahkemesi yada nüfusa kayıtlı olduğu yer mahkemesidir.
İsim değişikliği davasında görevli mahkemeye asliye hukuk mahkemesidir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.