Reşit yaşta olmayan çocuk, anne ve babasının velayeti altında olur. Yasal bir neden olmadığı sürece velayet anne ve babadan alınamaz. Hakim vasi atamasına gerek görmediği sürece, sınırlanan ergin çocuk bireyler de anne ve baba velayetinin altında kalırlar. Velayet davası; velayetin kendisinde olmayan bireyin diğer eşe karşı açmış olduğu aile hukuku davası çeşididir. Bu dava, aile mahkemesinde açılır.
Evlilik sürecinin devam etmesi halinde anne ve baba velayeti beraber kullanırlar. Ortak yaşama son vermiş ya da ayrılık gerçekleşmiş ise hakim, velayeti eşlerden birine verebilmektedir. Velayet, anne ve babadan herhangi birinin ölmesi durumunda sağ kalana, boşanma durumunda ise çocuk kendisine bırakılan tarafa ait.
Anne ve baba evli değilse, çocuk anneye aittir. Anne ufak, sınırlı, ölmüş veya velayet kendisinden alınmış ise hakim, çocuğun menfaatine göre vasi atar ya da velayeti babaya verir.
Anne ve baba, çocuğun eğitimi ve bakımı açısından onun menfaatini göz önünde bulundurup gereken kararları alarak onları uygular. Çocuk, anne ve babasının sözünü dinlemek ile yükümlüdür. Anne ve baba, olgunluğu ölçüsünde çocuğa yaşamını düzenleme imkanı tanır; mühim konularda olabildiği kadar onun düşüncesini göz önünde bulundururlar. Çocuk, anne ve babasının rızasının dışında evi terk edemez ve yasal neden olamadan alınamaz. Çocuğun ismini anne ve babası koyar.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.