Mirasın aile ve akrabalar arasında pay edilmesi esnasında yaşanan anlaşmazlıkları gidermek amacıyla miras avukatı tutulmaktadır. Bunun için belli başlı aşamalar kat edilmeli ve tüm mal varlıkları incelenmelidir.
Uzman ve deneyimli avukatlar tarafından kapsamlı bir araştırma ve inceleme ile birlikte bakılan miras davaları genel olarak miras sözleşmesi kaynaklıdır. Miras sözleşmeleri genellikle yazılı olarak yapıldığı için davanın seyrini incelemek bu sözleşmelere bakılarak yapılmaktadır. Ancak sözleşmeye itiraz ve ret söz konusu olduğu için her iki tarafın da avukatları dinlenir. Bununla birlikte yasal mirasçıların seçilmesi be belirlenmesi hususunda da davalar görülmektedir. Birtakım Dna testleri ve yakın akrabalık bağlarının incelendiği bir dava süreci oluşabilmektedir. Bununla birlikte mirastan yasal olarak pay almaya hakkı bulunan kişilerin amaçları için de miras avukatları ile birlikte çalışmaları gerekmektedir.
Kimi durumlarda zaruri ya da kişisel nedenlerden dolayı mirası kabul etmemek de anayasada tüm vatandaşlara verilen bir haktır. Kişiler yasal olarak varisi oldukları miras süreçlerinden feragat edebilir ya da doğrudan doğruya bir avukat tutarak miras reddinde bulunabilirler. Miras retleri herhangi bir itirazın gerçekleşmediği zeminlerde çok kısa bir zaman içerisinde görülen bir dava türüdür. 18 yaşını doldurmuş herkesin mirasları reddetme hakkı da bulunmaktadır.
Tenkis adı ile bilinen ve literatürde saklı pay ismiyle lanse edilen davalar da miras davaları arasında yer almaktadır.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.