Ortaklığın giderilmesi ya da diğer adıyla izaleyi şuyu davaları taşınabilir ya da taşınmaz paylı mülkiyetlerde ortaklar arasındaki paydaşlığa son vermek amacıyla açılan bir davadır. İzaleyi şuyu davaları kişisel mülkiyete geçiş sağlamakta ve tüm paydaşlar için aynı karar ile sonuçlanmaktadır. Ortaklığın giderilmesi dava süreçleri satış ya da aynen taksim suretiyle gerçekleşmektedir. Ortaklığın giderilmesi davası mevcut gayrimenkulün tüm paydaşlarına karşı açılabilmektedir. Mevcut mülkiyetin ortakları arasında malın ne şekilde paylaştırılacağı konusunda anlaşma yapılabilmekte ya da anlaşmaya varılamayan mallar için bir paydaş tarafından diğer tüm paydaşlara izaleyi şuyu davası açılabilmektedir. Sulh Hukuk Mahkemelerince görülen Ortaklığın giderilmesi davalarının sonuçlanabilmesi için tüm paydaşların davaya dahil edilmesi gerekmektedir. Belirli bir harca tabi olan izaleyi şuyu davalarının bir kazanını ya da kaybedeni olmamaktadır. Tüm paydaşlar için dava aynı şekilde sonuçlanmaktadır.
Taşınmaz mülkiyetin aynen taksimi mümkün olmadığı durumlarda satış ile ortaklığın giderilmesine karar verilmektedir. Taşınmaz malların satışı icra dairesi ya da satış memurluğu ile gerçekleştirilmektedir. Satışlar açık artırma yolu ile yapıldığından dolayı satışın sadece ortaklar arasında gerçekleşmesi için tüm paydaşlar arasında ortak bir karar alınmalıdır.
Ortaklığın giderilmesi davalarında aynen taksim kararı verilmesi için belli şartlar gerekmektedir. Mevcut gayrimenkulün konumu, yüz ölçümü, pay ve paydaş sayısı gibi etkenler göz önünde bulundurulmaktadır. Aynen taksimin mümkün olduğu koşullarda da tüm paydaşların eşit paya sahip olması gerekmektedir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.