Miras davalarının en çok sorun yaratan ve merak edilen konularından biri, geride kalan ortakların nasıl bir yol izleyeceğidir. Özellikle aralarında husumet olan akrabalar bu konuda çok sıkıntı çekmektedir. Geride kalan taşınmaz ya da taşınır mal için ortaklığın giderilmesi için yapılacak en önemli adım izaleyi şuyu davası açmaktır. Gayrimenkul avukatları tarafından takip edilen bu davalar tüm paydaşlara karşı açılır ve sadece bir ortağın bu davayı açması yeterli olacaktır. Ortaklık bitirme, yani izaleyi şuyu davası açan kişinin talebi üzerine dava görülür. Sonuç olarak bir pay anlaşması yapılır ve herkes resmi olarak ortaklığını bitirir. Böylece sorunsuz ve adaletli bir şekilde herkes hak ettiği payı alır ve herhangi bir haksızlık ya da dengesizlik söz konusu olmaz.
Bu dava Türkiye Cumhuriyeti Sulh Hukuk Mahkemelerince görülür ve Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi taşınmaz ya da taşınır mal için önceden belirtilen bir değer yoksa bilirkişiden rapor ister. Malın değerini ortaya çıkaran bu rapor sonucu bir değer biçilir ve bu değer eşit olarak paydaşlar arasında bölüşülür. Ortaklardan biri malı tamamen almak isterse de diğer paydaşlara düşen payı öder ve taşınmaz ya da taşınır mala tek başına sahip olur. Tüm paydaşların katıldığı bu dava sonucu taşınmaz mal ya birinin üzerine tapulanır ya da değeri karşılığı satılarak eşit olarak paylaşılır.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.