Sayfa İçeriği
Tanıma Ve Tenfiz Davası Davası Neden Gereklidir?
Milletler Arası Özel Hukuk ve Usul Hukuk Kanunu maddesinde düzenlenen tanıma ve tenfiz davaları, uluslar arası dava konumundadır. Yabancı bir mahkeme tarafından alınan karar yerel bir mahkemece tamamen ya da kısmen kabul ediliyorsa buna tanıma adı verilir. Kabul edilen kararın yerel hukukta kabul edilip uygulanmasına ise tenfiz adı verilmektedir. Tenfiz de bir davranış söz konusudur. Yabancı mahkeme karar verdikten hemen sonra tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır. Geciktirme yapılması işi zorlaştırmaktadır.
Tanıma ve Tenfiz Neden Gereklidir?
Yabancı mahkemeler tarafından alınan kara içeriğinde özellikle icra ile alakalı bir durum söz konusu ise, boşanma davalarında velayet ve nafaka sonuçlandırılmış ise bu durumun yerel mahkemeden kabul görmesi şartı vardır. Bu sebeple dava yerel mahkemeye başvurularak anında açılmalıdır. Eşlerden biri yurt dışında dava açarsa ve boşanma gerçekleşirse yurt içinde bulunan eşin tebligat adresine tanıma davası açılması zorunludur. Yurt dışında alınan karar yurt içinde tanıtılmaz ise tenfiz edilmeyecektir. Örneğin yurt dışında boşanmış olan bir çift yurt içinde hala evli olarak görünmektedir.
Gerekli Belgeler ve Başvuru Süreci
Tanıma ve tenfiz davaları boşanma hususunda gereklilik taşımaktadır. Yurt içinde bekar görünebilmek için ise bu dava açılmak zorundadır. Öncelikle öteki eşin tebligat adresinin bilinmesi, bilinmiyor ise ayrıntılı araştırılması gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında alınan kararın aslı, kararın kesinleşmiş olduğunu belirten şerh bilgileri, kararın tercüme edilmiş halinin konsolosluğa onaylatılmış belgesi, çiftlerin pasaport ve kimlik fotokopileri ile mahkemeye başvurmak gerekmektedir.