Bireyler yut dışında yaşıyorlarsa eğer, yaşadıkları ülkenin kanunlarından ve mahkeme kararlarından sorumlu olurlar. Fakat yurt dışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yurt dışında bir dava sonucunda alınan bu kararın Türkiye'de de geçerli olmasını istiyorsa Türkiye'de tanıma ve tenfiz davasını açması gerekmektedir.
Yurt dışında evli olan bir çiftin boşanma davası açarak boşandıkları durumlarda eğer bu boşanmanın Türkiye'de de geçerli olmasını istiyorlarsa burada tekrar bir dava açmaları gerekmektedir. Aksi halde Türkiye'de boşanmış sayılmazlar. Ve evlilikleri halen devam ediyor sayılacaktır.
Yurt dışında açılan davada taraflardan birisi ya da her ikisi de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseler açılan davanın kendi ülkelerinde de geçeri olabilmesi için burada tekrar dava açıp kanunen haklarını aramak zorundadırlar.
Yurt dışında kabul edilen dava eğer buradaki anayasaya uygunsa aynen kabul edilecektir. Tanımanın açılabilmesi, yabancı bir ülkede açılan mahkeme hükmünün etkisinin kabul edilmesi demektir ve açılabilmesi için bazı koşullara gereksinim vardır.Tenfizin açılabilmesi kararın verildiği ülkeden başka bir ülkenin mahkeme hükmünün zorla icra yapılabilmesidir. Ve bunu açılabilmesi için de tanımanın taşıdığı şartların yanında savunma hakkına uyulmuş olması ilkesi ve karşılıklılık ilkesine de sahip olması gerekmektedir. Ancak bu şartlar sağlandığı takdirde bu dava açılabilir ve yurt dışında herhangi bir mahkemede alınan karar Türkiye'de de geçerliliğini koruyabilmektedir. Taraflar ülkelerin konsolosluklarına vekalet vererek avukatların bu hizmetleri yapabilmesini sağlamış olurlar.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.