Sayfa İçeriği
Tanınma Ve Tenfiz Davası Neden Açılır?
Yurt dışındaki bir mahkemede verilen kararın Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasalarınca da uygulanması ve geçerli kılınması için bu kararın tanıtılması gerekmektedir. Yabancı bir mahkemede görülen çekişmeli dava sonucunun Türkiye’de de tanınması iki kavram kapsamında uygulanır. Tanınma, yabancı mahkemece verilen kararın yerel mahkemede de tanınmasını kapsar. Bu kararın Türkiye topraklarında da uygulanması için yerel mahkemenin iradesinin icrası ise tenfiz ile açıklanır. Yabancı mahkemelerce verilen hüküm yerel mahkemenin değerlendirilmesi ile kısmen ya da tamamen uygulanır.
Hükmün Türkiye’de Geçerli Olması Neden Önemlidir?
Yurt dışında verilen bir kararın Türkiye’de de geçerli olabilmesi için dava sonuçlandığında bir tanınma ve tenfiz davası açılır. Bu davanın açılması için bir süre kısıtlaması yoktur ancak mağduriyet yaşanmaması ve sürecin çabuk sonuçlanması için davanın kısa zamanda açılması önemlidir. Tanınma ve tenfiz davaları yani yabancı mahkeme kararlarının Türkiye de tanıtılması, en çok boşanma davalarında talep edilir. Yabancı bir ülkede boşanan bir çift bu davayı açmadığı durumda Türkiye’de halen evli görünecektir. Özellikle çocuk için verilen velayet kararının doğru uygulanması, ortak malların satışında yaşanabilecek zorlukların önlenmesi için tanınma ve tenfiz davası önem taşır. Yeniden evlenme isteği durumunda da yabancı ülkede alınan bir boşanma kararının Türkiye’de tanınması gereklidir.
Kararın Tanınması İçin Hüküm Mahkemece Verilmelidir
Tanınma ve tenfiz davalarının kısa sürede sonuçlanması için doğru belgeler ile başvuru önemlidir. Tanınma söz konusu olacak, yabancı bir ülkede verilen kararın mutlaka mahkeme tarafından verilmesi gerekir. Belediyeler gibi idari makamlarca verilmiş hükümler bu kapsama girmez. Ayrıca kararın verildiği ülke ile Türkiye Cumhuriyeti arasında konuyla ilgili hukuki bir sözleşme bulunmalıdır.